Crni rižot, domaće vino, tartufi iz lokalne šume i Skradinska torta - sve na istoj adresi, a kad jednom dođete, poželjet ćete ostati do deserta
Crni rižot, domaće vino, tartufi iz lokalne šume i Skradinska torta - sve na istoj adresi, a kad jednom dođete, poželjet ćete ostati do deserta
Na samo desetak minuta od Zagreba, u mirnom Turopolju, nalazi se mjesto koje prkosi uobičajenim restoranima. Tamo se na tanjuru susreću dva podneblja: jedno miriše na more, drugo na hrastove šume. A ono što ih povezuje je ljubav prema dobroj hrani.
Zaboravite preglamurozne tanjure i pomodne trendove. Ovdje se kuha po pravilima koja vrijede desetljećima: domaće, pošteno, s dušom. I upravo zato gosti ne dolaze samo zbog obroka, već zbog cijelog doživljaja. Dolaze zbog osjećaja da ste pozvani, a ne usluženi. Jer ovdje svaki gost ima ime, a svako jelo osobnost.
U ovoj kuhinji vlada ravnoteža. Ako se na stolu nađe hobotnica, priprema se s maslinovim uljem iz vlastitog maslinika u Skradinu. Ako jelo traži čašu vina, to je Chardonnay iz obiteljskog vinograda u Vukomeričkim Goricama. Kad dođe sezona, dodaju se i crni tartufi iz lokalne šume. Nema žurbe i polugotovih rješenja, već samo sastojci s poznatom pričom.
Ribe stižu iz Jadrana, meso od lokalnih dobavljača, a povrće, koliko god je moguće, dolazi s domaćih polja. Ovdje se ne robuje količini, već kvaliteti. Kuhari ne prate trendove, već godišnja doba i ono što priroda nudi.
Kuhinja se temelji na klasici: crni rižot od sipe, juha od vrganja, turopoljski odrezak, kvarnerski škampi, beefsteak i za kraj, Skradinska torta. Sve to pripremljeno na način koji poštuje podneblje i tradiciju. I svako jelo dolazi s dozom poštovanja prema sastojku, recepturi i gostu.
Upravo takvu priču već 28 godina piše restoran Mon Ami u Velikoj Gorici. Pokrenuli su ga supružnici Božo i Barbara Ceronja, on iz Dalmacije, ona iz Turopolja, a njihova ideja bila je spojiti te dvije kuhinje u jednu. Danas restoran vode sin Bruno i majka Barbara, a tim koji ih prati godinama daje mu prepoznatljiv karakter.
Chef Goran Marko Beus već gotovo dva desetljeća kreira okuse kuće, dok se za vina brine sommelier Zlatko Štimac. Uz njih i cijeli kolektiv koji djeluje kao obitelj, Mon Ami je stekao status mjesta koje se ne posjećuje samo jednom, nego kojem se vraća.
I nije to samo zbog hrane. To je zbog pogleda na park dok pijete kavu, zbog smirenosti osoblja koje ne pravi buku, ali uvijek zna kad vam nešto treba i zbog toga što je ručak ovdje pauza za dušu.
U restoranu se njeguje sve ono što čini hrvatsku kuhinju posebnom: kvaliteta sastojaka, sezonalnost, domaći dobavljači i iskrenost u tanjuru. Na vinskoj karti je više od 60 etiketa, većinom domaćih, s naglaskom na vina iz Zagrebačke županije. Blizina Zračne luke znači i veliki broj stranih gostiju, koji se ovdje prvi put susreću s hrvatskom kuhinjom i ostaju oduševljeni.
Mon Ami nije samo restoran, on je gastronomski ambasador jednog kraja, obiteljska priča i živi podsjetnik da se dobar okus ne stvara u laboratoriju, nego u vinogradu, masliniku i kuhinji s iskustvom.
Ako želite doživjeti kako izgleda kad se Dalmacija i Turopolje sretnu na tanjuru, i to bez pretencioznosti, ali s puno ukusa i pažnje, svratite u restoran Mon Ami u Velikoj Gorici.
Više informacija i meni potražite na njihovoj službenoj web stranici i Facebook profilu.
![]()
Ovo su auti koji vas nikada neće ostaviti na cesti – provjereno pouzdani modeli
Preporučite prijatelja za otkup ili zalog zlata u Auro Domusu i uzmite 20 eura!
Favbet Fan Zona: Doživite derbi Dinamo - Hajduk prije nego što utakmica počne!