Obavijesti

Promo sadržaj

Znate li kada i zašto se javlja pojačano stvaranje plinova?

Znate li kada i zašto se javlja pojačano stvaranje plinova?

Jesu li nadutost i plinovi vaša svakodnevica? Ako je odgovor potvrdan, trebate znati da svi ponekad imamo ovaj problem

Ono što nam je također zajedničko je da nitko od nas ne želi razgovarati o njemu. Kao prvo, zbog ispuštanja plinova se osjećamo posramljeno. Ako i uspijemo prikriti zvuk koji tom prilikom nastaje, ne možemo se otarasiti neugodnog mirisa. Prikrivanje plinova također može biti dodatno problematično jer uzrokuje bolove u trbuhu i neugodno nadimanje.

Zašto se javlja pojačano stvaranje plinova?

Tijekom probavljanja hrane, u kojoj sudjeluju bakterije koje su prirodni ,,stanovnici” naših crijeva, oslobađaju se plinovi. I to je normalan, uobičajen proces, zbog kojeg svaka osoba u crijevima ima određenu količinu plinova. Međutim, problem nastaje kada se plinovi i nadutost javljaju prečesto, pa utječu na kvalitetu života. Prekomjerna količina plinova, često podrigivanje i krčanje u trbuhu, su dodatni simptomi koji nerijetko prate nadutost kod nekih pacijenata.

Pacijenti koje muči nadutost koriste različite termine da bi opisali točno kako se osjećaju. Neki će reći da moraju olabaviti svoju odjeću, drugi da doslovno, fizički vide kako im trbuh naraste pod pritiskom plinova i nadutosti, dok postoje osobe koje osjećaju neugodnu punoću u trbuhu, ali se ona fizički ne primjećuje. Pacijenti se svakako najčešće žale na osjećaj težine i pritiska u želudcu neposredno nakon obroka. Zatim na tupu bol u trbuhu, odnosno u bilo kojem dijelu debelog crijeva.

Zbog čega se nadutost javlja? Uvjerljivo najčešći uzrok nadutosti je ‘’halapljivo” uzimanje hrane, tijekom kojega se, osim hrane, proguta i velika količina zraka. Naravno, uzrok nastanka plinova u mnogome ovisi o hrani koju jedemo, kao i o vrsti bakterija koje razgrađuju tu hranu. Razlog za pojavu ovog problema može biti i eventualno prisutno oboljenje kao što je naprimjer gastritis, nedostatak enzima pankreasa, netolerancija na laktozu itd.

Poznate su i namirnice koje najčešće izazivaju nadutost: krastavci, kupus, crni i bijeli luk, žitarice, grah, mahune, grašak, soja, leća, masni mliječni proizvodi, gazirana pića, umjetni zaslađivači. Zato se uvijek savjetuje da vodite dnevnik prehrane i eliminirate namirnice za koje sami utvrdite da vam smetaju. Ono što se također preporuča je upotreba prirodnih proizvoda koji se u ljekarni mogu dobiti bez recepta i koji se mogu koristiti u dužem vremenskom razdoblju.

Posebno je klinički proučavan soj Lactobacillus plantarum 299v, koji je otkriven i patentiran u Švedskoj 80-tih godina prošlog stoljeća. Na našem tržištu se nalazi već 10 godina pod zaštićenim imenom Flobian®. 

Flobian*  je jedan od najbolje istraženih probiotika na svijetu.

Flobian® je potpuno prirodan proizvod patentiran da djeluje direktno na uzrok. Flobian® sadrži čak 20 milijardi stanica dobre probiotske kulture LP299v čija učinkovitost I sigurnost je potvrđena u više od 130 znanstvenih radova. Iznimno uspješno se primjenjuje diljem Europe i Amerike. Uzima se samo jedna kapsula dnevno.



*Flobian = Lp 299V

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura