Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 11

Znate li koliko mirisa možete razlikovati? Iznenadit ćete se

Znate li koliko mirisa možete razlikovati? Iznenadit ćete se

Možda dosad nismo toliko to primjećivali, ali zbog koronavirusa, koji može dovesti do gubitka mirisa, shvatili smo koliko nam je važan taj osjet. Doznali smo kako funkcionira osjetilo mirisa i kakav psihološki utjecaj ima na nas

VIDEO

Znate li da se miris ruže sastoji od 275 komponenti, od kojih samo nekoliko utječe na način na koji ga percipiramo? Štoviše, mirisi su gotovo uvijek mješavine različitih komponenti u različitim omjerima - vjerojatno zato i ne postoje dva cvijeta s istim mirisom.

Istraživači sa Sveučilišta Oxford procijenili su da ljudski nos i mozak mogu razlikovati više od trilijun mirisa. Uz to, čak 75% emocija potaknuto je mirisima i povezano sa zadovoljstvom. 

Happy,Little,Girl,Smelling,A,Sunflower,On,The,Field,.

Pravim mirisom do savršene atmosfere

Osjetilo mirisa snažno je povezano s pamćenjem, vjerojatno više od bilo kojeg drugog osjetila. Neki mirisi mogu oživiti značajne proživljene trenutke i vratiti nas izravno u prošlost. Sjećanja pobuđena određenim mirisom ne moraju biti činjenično točna, to jest možda se nećemo sjetiti svakog detalja, ali jasno ćemo se prisjetiti emocija, a to je najvažnije. Naravno, olfaktivni okidač za svakog će biti drugačiji jer je miris povezan s osobnim i privatnim iskustvom. 

Primjerice, ako si krajem svakog tjedna pripremate pjenušavu kupku, zapalite svijeće od lavande i uživate u čaši crnog vina, vjerojatno ćete svaki put kad osjetite miris lavande, čak i ako niste u kadi, osjećati opuštenost.  

Upravo zbog svojeg psihološkog utjecaja, miris ima veliku ulogu u svačijem životu. Industrija parfema spretno je iskoristila to stvarajući mirise kojima nastoje prenijeti široku lepezu raspoloženja i osjećaja

Young,Pretty,Lady,Relaxing,In,A,Bubble,Bath

Kako odabrati parfem za pamćenje?

Kako nam je Valentinovo pred vratima, pravi je trenutak da oslobodite svoje mirisne receptore i odaberete neku zavodljivu mirisnu notu koja će vašeg partnera zauvijek podsjećati upravo na vas. 

Vjerojatno niste znali da su mirisi svrstani u deset kategorija. Prvu čine drvenasti mirisi, poput bora ili svježe pokošene trave, a prati je kategorija cvjetnih mirisa, koji su lagani i najčešće korišteni u parfemima. Sljedeći na popisu su citrusi, sa snažnim i svježim mirisom, a ostatak voća pripada četvrtoj kategoriji. Tu su i slatki, bogati i topli mirisi karamele, čokolade i vanilije te tostirani i orašasti mirisi, poput kokica, maslaca i badema. Čista suprotnost ovim dvjema kategorijama je svježi i hladni miris mente, kao što su eukaliptus i kamfor. Posljednje tri kategorije uključuju malo manje ugodne mirise poput kiselog mlijeka, benzina i pokvarenog mesa.

A parfemi se sastoje od mirisnih nota raspoređenih na tri različita sloja (baza, glava i srednji sloj), od kojih svaki ima svoje kategorije. Postoje parfemi s cvjetnim notama mirisa ruže, ljiljana, jasmina, cvijeta naranče i slično. Orijentalne note mirišu na anis, cimet, vaniliju, smirnu i mošus, a drvenaste note donose mirise cedra, sandalovine, kadulje, hrastove mahovine i lavande. Ne smijemo zaboraviti niti na parfeme sa svježim notama citrusa, krušaka, jabuka, breskve, svježe pokošene trave, krastavaca i tako dalje.  

Man,In,Formal,Suit,,Bottle,Of,Perfume,,Closeup.,Fragrance,Smell.

Prije nego što donesete odluku o kupnji, zapitajte se koju kategoriju od navedenih preferirate i pritom obratite pozornost na one note koje su u baznom sloju parfema.

To mora da je ljubav!

Široku ponudu parfema možete pronaći na internetskoj trgovini eKupi, koja je za sve romantičare pripremila do 40% popusta na odabranu ponudu mirisnih darova. Na raspolaganju vam je više od 100 ženskih i muških parfema, a koji ćete odabrati, ovisi o vašim željama - jer ipak ćete velikim dijelom vi uživati u novome mirisu na vratu svoje bolje polovice.

Obradujte dragu osobu zavodljivim mirisom parfema i rasplamsajte joj ljubavne emocije. Za dodatno iznenađenje, dar je moguće dostaviti i na vrata vašeg ljubavnog partnera. Akcija traje od 27. siječnja u 9 sati do 14. veljače u 23:59 sati ili do isteka zaliha.

Happy,Young,Couple,With,Heart-shaped,Balloons,On,Color,Background.,Valentine's
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve