Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Zagreb

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Zagreb
10

Zagreb nudi toliko mnogo da ga se može otkrivati i voljeti cijeli život, a opet, tek par sati provedenih u njemu može biti dovoljno da vam otkrije svoju dušu i da se zaljubite u njega.

Nezaboravna šetnja zagrebačkim ulicama

Početak i kraj svake zagrebačke priče je uživanje uz piće na popularnoj „špici“. Ugodno ćaskamo promatrajući ostale prolaznike, a zatim krećemo na uobičajenu turu svakog turista koji prvi puta dođe u Zagreb. Zrinjevac je jedan od najomiljenijih i najljepših gradskih parkova. Najbliži je glavnom Trgu preko kojega se kraj Manduševca uspinjemo do Katedrale, čiji su visoki zvonici jedan od simbola grada. Na obližnjem Dolcu još je uvijek vrlo živo. Popularne „kumice“ na tržnici žustro nude svježe voće, povrće, jaja, sir i vrhnje i ostale domaće proizvode. Prolazimo Tkalčićevu ulicu i penjemo se strmom Radićevom. Kroz Kamenita vrata, jedini sačuvani ulaz srednjovjekovnih bedema, ulazimo u Gornji grad. Poštujemo mir vjernika koji su se došli pokloniti, zavjetovati ili zahvaliti Majci Božjoj od Kamenitih vrata, zaštitnici grada. Na Gornjem gradu svaka kuća ima svoju višestoljetnu povijest i priču. Najviše ih zasigurno čuvaju gornjogradski muzeji, od Muzeja grada Zagreba preko povijesnog i prirodoslovnog do zanimljivog Muzeja prekinutih veza. No tu su i Galerija Klovićevi dvori, Zvjezdarnica, sjedište hrvatske Vlade, Ustavnog suda, Sabora, Vijećnica, Trg svetog Marka s istoimenom crkvom poznatom po svom šarenom zvoniku i krovu... Iz visoke kule Lotrščak, pucanj topa svakoga dana označava podne. Uspinjačom se spuštamo natrag u Donji grad na najdužu zagrebačku ulicu, Ilicu. Šetamo do šarmantnog Britanskog trga, na kome razgledavamo raznoliku ponudu sajma antikviteta. U daljini se vide vrhovi Medvednice. Šumovita planina obgrlila je grad i štiti ga od vjetrova sa sjevera. Zagrebačku goru obići ćemo drugom zgodom. Sada uz još jednu kavu prepričavamo današnje događaje. Iste, a uvijek nove i nadahnjujuće priče hrvatskog i europskog Zagreba.


PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1.    Obilazak središta grada i njegovih znamenitosti, od tržnice Dolac i Katedrale do Uspinjače i Gornjeg grada, po mogućnosti kroz neku od vođenih tematskih tura.

2.    Posjet brojnim gradskim muzejima i njihovim zanimljivim, vrijednim i inovativnim postavima.

3.    Šetnju Maksimirom, Zrinjevcem, Botaničkim vrtom i drugim poznatim gradskim parkovima ili opuštanje i rekreaciju na njegovim jezerima, Jarunu i Bundeku.

4.    Tihi posjet i razgledavanje Mirogoja koji se ubraja među najljepša groblja u Europi.

5.    Izlet na Medvednicu, omiljenu goru mnogih planinara, sportaša i zaljubljenika u prirodu.


KALENDAR

21.11. – 7. Noć kazališta

14-22.11. – Zagreb film festival

27-28.11. – 10. Zagreb VINOcom, međunarodni festival vina i kulinarstva

10-13.12. – Disney on Ice, 25 godina čarobnih pustolovina, Arena

4.11.-3.1. – Edo Murtić – Keramika, Muzej za umjetnost i obrt

28.11.-10.1. – Advent u Zagrebu


JESTE LI ZNALI

Da je Zagrebačko sveučilište osnovano 1669. godine najstarije u Hrvatskoj i jedno od najstarijih u Europi, a da je do danas na njemu diplomiralo više od 200.000 studenata, magistriralo više od 18.000, a doktoriralo 8.000 predloženika?

Da je Muzej prekinutih veza na Gornjem gradu 2011. godine osvojio nagradu za najinovativniji muzej Europe?

Da je prilikom kopanja temelja zgrade današnjeg kazališta Gavella, na tom mjestu u samom centru grada, pronađena kost kuka vunastog mamuta, gorostasa koji je dosezao visinu do 6 metara, a koji je izumro krajem zadnjeg ledenog doba prije 15-ak tisuća godina?

Da se u Zagrebu prizemljio Sunčev sustav? Radi se o umjetničkoj instalaciji koju tvore skulptura Ivana Kožarića, Prizemljeno sunce, u Bogovićevoj ulici kojemu je umjetnik Davor Preis „dodao“ svoje čelične kugle, koje predstavljaju planete Sunčevog sustava, a čiji su promjeri i udaljenost od „Prizemljenog sunca“ razmjerni stvarnim vrijednostima.

Više informacija na: www.hrvatska365.hr, www.infozagreb.hr

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Aurea Pannonia

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.