Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Zelena rivijera

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Zelena rivijera
16

Niti četrdeset kilometara od Zagreba, sa sjeverne strane Medvednice, smjestila se Zelena rivijera Hrvatskog zagorja. U jesen njeno zelenilo postaje paleta zlatno-žutih boja razasutih po šumama, livadama, brežuljcima i poljima

Jesensko šarenilo Zelene rivijere

Brežuljkasta idila Gupčevog kraja

Stubičkim krajem diže se magla iz termalnih vrela Stubičkih Toplica i Jezerčice. Vijugavom cesticom uspinjemo se prema obranim vinogradima Hižakovca. Tu se nalazi rodna kuća Matije Gupca. Skromna hiža svjedoči o teškoj, ali slavnoj prošlosti stubičkog kraja. Njena je suprotnost dvorac Oršić, podignut na brežuljku iznad stubičke doline. U plemićkom je dvoru Muzej seljačkih buna koji nas sjeća na vrijeme kada su se kmetovi pobunili protiv okrutnosti feudalaca. Jednom od biciklističkih staza napuštamo stubički kraj i prelazimo rijeku Krapinu. Moderna „špilja“ Muzeja krapinskih neandertalaca, vraća nas 125.000 godina u prošlost. Zbog iznimno zanimljivog i interaktivnog postava, ovaj muzej privlači mnoge posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja. 

I ovaj dio Zagorja bogat je termalnim izvorima. U blizini su Krapinske Toplice, a ljekovite terme ima i Tuhelj.  No uživanje u bazenima ostavljamo za neki drugi vikend. Uskim kanjonom Sutle nakon mjesta Klanjeca vozimo se u sjeni visoke Cesarske gore, s ruševinama drevnog Cesargrada na njenom vrhu. Ovdje je, pri Sutli, Antun Mihanović spjevao Lijepu Našu, na što podsjeća spomen-obelisk himni. U blizini je i etno-selo Kumrovec, jedinstven muzej na otvorenom koji dočarava izvorni izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Cilj našeg puta potpuno je drugačiji. Dvor Veliki Tabor oduševljava svojim monumentalnim zidinama i renesansnom ljepotom utvrđenog grada. Od svih priča koje čuva današnji muzej, najpotresnija je ona o nesretnoj sudbini lijepe Veronike Desinićke. Dojmove savršenog vikenda još smo dugo prepričavali uz ukusne zagorske specijalitete i domaće vino. 

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Putovanje kroz prošlost Hrvatskog zagorja obilaskom njegovih zanimljivih muzeja: Muzej seljačkih buna, Staro selo Kumrovec, Galerija Antuna Augustinčića, Dvor Veliki Tabor i Muzej krapinskih neandertalaca.

2. Opuštanje i uživanje u blagotvornim učincima poznatih zagorskih toplica i kupališta. 

3. Upoznavanje baštine Gupčeva kraja, s brojnim dvorcima, kurijama i seoskim gospodarstvima, dobro povezanim pješačkim i biciklističkim stazama i cestama

4. Posjet najvećem hrvatskom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici

5. Kušanje poznatih zagorskih specijaliteta i vina u nekom od tradicionalnih restorana ili seoskih gospodarstava

KALENDAR

8.11. - Martinje u Zagorskim Selima
28.11.-20.12. (subotom i nedjeljom) -  Advent u Mariji Bistrici
29.11.-20.12. Advent u Muzejima Hrvatskog zagorja
5.12. Medeni sejem u Krapini
19. 12.-20.12. Zimska toplička bajka, Krapinske Toplice
20.12. Moto Mrazovi, Djedovi Božićnjaci na motorima, Oroslavje
20. 12. Božićni sajam u Donjoj Stubici
31.12. Doček Nove godine u podne, Marija Bistrica

JESTE LI ZNALI?

Da je Muzej „Staro selo“ Kumrovec prvi i najpoznatiji hrvatski etno muzej na otvorenom koji otkriva svu ljupkost arhitekture Hrvatskog zagorja s kraja 19. i početka 20. stoljeća?

Da nigdje u Hrvatskoj i malo gdje u svijetu, na tako malom prostoru nema toliko dvoraca i kurija koji čuvaju zavidne kulturne zbirke i eksponate?

Da su tradicijske dječje drvene igračke i medičarstvo-licitarska srca uvrštene na UNESCO-vu listu kao bogatstvo nematerijalne kulturne baštine?

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Rab

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.