Komentari 0

Prvo hrvatsko ime proizvodnje smrznutih pekarskih proizvoda

Prvo hrvatsko ime proizvodnje smrznutih pekarskih proizvoda

Od lipnja ove godine PAN-PEK raspolaže novim skladištem smrznutih proizvoda sa najinovativnijim sustavom praćenja i upravljanja skladišnim poslovanjem

Na najvećem svjetskom pekarskom sajmu IBA 2015, održanom u rujnu u Münchenu, zagrebački je PAN-PEK, izlažući svoju ponudu na štandu u okviru zajedničkog izlagačkog prostora u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u razgovorima s brojnim sadašnjim i potencijalnim inozemnim partnerima imao jedan iznimno jaki argument više – tvrtka od lipnja ove godine raspolaže novim, suvremenim skladištem smrznutih pekarskih proizvoda, dostatnim za ambiciozno postavljene poslovne ciljeve u narednom razdoblju. Ova dragocjena logistička potpora ukupnom poslovanju poduzeća, koje još od svoga utemeljenja, 1992. godine, važi za predvodnika snažnog razvoja pekarske djelatnosti u nas, logični je nastavak promišljene razvojne politike usmjerene i ino – tržištima.

U krugu proizvodnog pogona i poslovne zgrade PAN-PEK- a u zagrebačkoj Planinskoj ulici sada je, dakle, i objekt novog centralnog skladišta tvrtke za smrznute proizvode na 2400 četvornih metara i sa oko 3000 paletnih mjesta. Radi se o pokretnom regalnom skladišnom sustavu sa suvremenim, najinovativnijim tehnološkim rješenjima praćenja i upravljanja skladišnim poslovanjem. Cilj investicije u veliki, suvremeni prostor bio je ubrzati procese rada u skladištu, te omogućiti brzu, efikasnu i točnu reakciju na sve zahtjeve kupaca .

Poslovodstvo poduzeća se odlučilo za WMS (Warehouse management system) tehnološko rješenje praćenja i upravljanja ovoga segmenta poslovanja, čiji je softverski dio implementiran u poslovni program tvrtke, a u kombinaciji sa suvremenom opremom, među ostalim i ručnim RF terminalima, omogućuje i da se sav operativni posao, na radnoj temperaturi od - 20˚C, odradi bez papira. Najbolji i najinovativniji sustav skladištenja robe podržava obilježavanje paleta s gotovom robom, te zaprimanje i izdavanje uz uporabu pomenutih ručnih terminala s kojih se podaci pohranjuju u bazu podataka kako bi se osigurala sljedivost paleta s robom. Pored toga, sustav omogućuje i obilježavanje različitih proizvoda na istoj proizvodnoj liniji tzv. stohastičkim etiketiranjem. Vrijedno je dodati da se skladištenje obavlja po FIFO metodi – „First in First out“, odnosno „izlaz sa stanja“ se nepogrešivo radi po starosti artikla.

Smrznuti proizvodi su definitivno proizvodi budućnosti, a ako netko u Hrvatskoj ima što za reći o tehnologiji proizvodnje i „čuvanja“ ovog oblika pekarskih proizvoda onda je to zasigurno PAN-PEK. A njegovi tehnolozi, kao uostalom i drugi ljudi od struke, tvrde da smrznuti proizvodi i nakon nekoliko mjeseci u skladištu, svježe pečeni ne zaostaju kvalitetom za onima odmah pečenim  u pogonu. Kvalitetu PAN-PEK- ovog smrznutog programa sve više prepoznaju i van zemlje, pa je „hladno“ skladište za „tople“ odnose s Europom još jedan snažan doprinos jačem europskom pozicioniranju tvrtke.