Obavijesti

Show

Komentari 1

Pedeseti broj revije: 'Stripovi su zabava za sve generacije...'

Pedeseti broj revije: 'Stripovi su zabava za sve generacije...'
1

U jubilarnom broju smo odlučili objaviti radove isključivo domaćih autora nešto starije generacije. Tema broja su westerni na način hrvatskih autora poput Andrije Maurovića, kaže Novaković

VIDEO

Pedeseti broj “Strip revije” Večernjeg lista na kioske dolazi 30. listopada. Glavni urednik Mladen Novaković udruživanje s novinama vidi kao odličnu priliku da strip dođe do šire publike.

Što čitatelji mogu očekivati od jubilarnog broja "Strip revije"?

U pedesetom broju smo odlučili objaviti radove isključivo domaćih autora nešto starije generacije. Štoviše, tema broja su vesterni na način hrvatskih autora Andrije Maurovića, Julesa Radilovića, Waltera Neugebauera i Vladimira Delača. Ovaj broj će iznimno imati 100 stranica umjesto uobičajenih 84. 

Mladen Novakovic

Prvi broj Stripforumove "Strip revije" je izašao 2009. Koliko se strip-časopis promijenio u odnosu na tada? 

Sami smo izdržali 16 brojeva u kojima smo objavili mnoštvo remek dijela domaćih i stranih autora. Među njima je bilo puno rariteta koji su po prvi put reprizirani nakon premijernog objavljivanja prije mnogo godina. Objavili smo i puno tekstova na temu stripa koji su zapravo otkrivali povijest hrvatskog stripa koja nikad nije sustavno obrađena. U rujnu 2013. započeli smo suradnju s Večernjim listom i od tada izlaz Strip revija Večernjeg lista. Strip časopis je dopro do velikog broja  čitatelja i morali smo zadržati istu koncepciju, a to je kombinacija domaćeg stripa i sjajnih inozemnih majstora kao Foster, Drake, Williamson, Holdaway, Giardino, Font, Hermann i drugi. Od domaćih autora zastupljeni su stari majstori Maurović, Radilović, Reisinger i ostali, ali i autori mlađeg naraštaja kao Goran Parlov, Nikola Listeš, Edy Biuković, Boris Talijančić, Bernard Kolle, Vladimir Davidenko, Tomislav Košta i drugi. Smanjen je broj tekstova, ali je časopis bogatiji za remek djela svjetskih legendi stripa. Sretni smo da se svaki broj rasproda u više tisuća primjeraka što pokazuje da su čitatelji prihvatili našu Strip reviju i da je naša namjera popularizacije stripa kroz strip časopis prihvatljive cijene postigla uspjeh.

Što vas je privuklo stripovima i kada ste se točno 'zaljubili' u njih? 

Stripovi su sjajna stvar. Zabava za sve naraštaje. Mogu vam priuštiti užitak čitanja istovremeno dajući i likovni doživljaj kao da ste u galeriji s tim da ovdje imate jedan dinamični tijek grafičkih prizora koji vas uvlači u jedan svijet drugačiji od uobičajene stvarnosti. Osobno, stripove sam počeo čitati kao dijete u predškolskom razdoblju, pa sam tako naučio čitati i latinicu i ćirilicu kroz stripove. Uz to tada su bili popularni zabavnici kao npr. Plavi vjesnik ili Politikin zabavnik koji su uz stripove donosili i zanimljive tekstove o svemu. To je bila malo novinsko sveučilište, a lako štivo je otvaralo prozor u svijet. U stripove sam se zaljubio šezdesetih godina najprije zbog Plavog vjesnika, a zatim sam počeo čitati gotovo sve što je izlazilo. Danas sam probirljiviji ali i danas rado čitam dobre stripove.

Mladen Novakovic

Koji su vaši omiljeni stripovi i njihovi junaci?

Oduvijek sam volio Princa Valijanta, Harolda Fostera i Asterixa Goscinyja i Uderza. Od domaćih volim stripove Julesa Radilovića, Žarka Bekera i Ota Reisingera. Moji omiljeni francuski autori su Paul Gillon i Jean Giraud, od talijanskih autora volim Dina Battagliu, Sergia Toppia, Guida Crepaxa i Huga Prata. Kao student obožavao sam Alana Forda.

Kakvo mišljenje imate o strip sceni u Hrvatskoj. Da li je popularna kao nekoć dok nije bilo svih čuda tehnologije? Da li vam je žao što nema više stripova po novinama?

Naša strip scena je živahna. Ima puno stripova u dječjim izdanjima kao Radost, Smib, Prvi izbor, Modra lasta i drugi. Za mladež i odrasle ponuda stripova u albumima je dobra, ali su zbog malog tržišta cijene visoke i naklade male, do 500 primjeraka. Na taj način je strip završio u rezervatu kolekcionara koji su najvjerniji kupci i plaćaju bez obzira na cijenu strip albuma. Imamo i strip događanja-festivale kao što je Crtani romani šou (CRŠ) koji je izvrsno posjećen i na kojem se uz izložbe i trguje starim stripovima. To pokazuje da za stripostoji zanimanje. Tomu je dokaz i uspjeh Strip revije koja se prodaje u velikom broju u odnosu na albume već i zbog svoje niske cijene od 12 kuna. Tako strip može doći i do onih koji nemaju baš puno novaca. Čuda tehnologije ipak nisu ugrozila strip da bi on nestao. Strip je našao svoje mjesto i uvijek će imati svoje poklonike. Žao mi je što su stripovi nestali iz novina, jer vjerujem da bi uz križaljke, zagonetke i sličan materijal mogli malo zabaviti čitatelje kao to szt o nekada činili npr. Calvin i Hobs, Peanutsi, Hogar Strašni i slični junaci.

Imate li doma veliku kolekciju stripova i gdje nabavljate sve primjerke?

Imam veliku kolekciju, preveliku da bih ih imao doma. U mojoj kolekciji su praktično sva izdanja u novinama i sveskama koja su izlazila u Hrvatskoj, Jugoslaviji, ali i brojna strana izdanja. Mnoga izdanja imaju kolekcionarsku vrijednost. Nemoguće je reći točan broj, ali to su desetci tisuća primjeraka. Nabavljam ih kupovinom, razmjenom, u antikvarijatima, na aukcijama, od prijatelja koji znaju tu moju strast za stripovima. Posebni jedinstveni dio kolekcije kakvu nema nitko kod nas čine originalni radovi crtača stripa, karikaturista i ilustratora. Više tisuća originalnih tabli najboljih svjetskih autora i gotovo svih domaćih autora je u toj kolekciji na koju sam posebno osjetljiv.  

Kakvi su vaši budući planovi odnosno ciljevi što se tiče stripa i Udruge prijatelja stripa?

Plan je da Strip revija Večernjeg lista u suradnji Stripforuma s Večernjakom izlazi i dalje uz podršku naših prijatelja stripa i čitatelja. Glavni cilj od osnivanja Udruge bio je i ostao Muzej stripa ili Kuća stripa u Zagrebu. Od gradonačelnika Zagreba i Ministarstva kulture dobili smo podršku i čekamo da se osigura prostor pa da to realiziramo. Osnova sadržaja Kuće stripa za početak bi upravo bila moja kolekcija. Očekujemo da će Grad Zagreb osigurati prostor, a Stripforum sadržaj i aktivnosti kao izložbe, promocije, radionice, događanja, povezivanja s drugim izvedbenim umjetnostima, glazba i strip, film i strip i slično. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane