Obavijesti

Show

Komentari 2

Bez struje: 'Bit će jedinstveni festival kakvog nema nigdje...'

Bez struje: 'Bit će jedinstveni festival kakvog nema nigdje...'
5

Zagrebački Studentski centar bit će na 24 sata centar glazbe bez struje, a najavljeni su nastupi Rundeka, Elme Burnić, Damira Kukuruzovića...

VIDEO

Bit će to jedinstveni svjetski festival. Pronašao sam nešto slično u Švicarskoj, ali oni ipak dopuštaju i malo ‘struje’ svojim izvođačima, rekao je Admir Ćulumarević. Zagrebački Studentski centar ugostit će 24-satni festival unplugged glazbe Kuršlus. Publika će na četiri pozornici moći uživati u glazbi bez struje.

- Bit će još u sklopu festivala raznih panela, neformalnih druženja, a imat ćemo i ‘otvoreni mikrofon’. Tamo će netko od gostiju ili izvođača moći zapjevati ili zasvirati ako mu dođe - objasnio je Ćulumarević, programski direktor festivala.

Inače, unplugged je popularni izraz za glazbu bez struje, odnosno akustičnu glazbu koja je punu promociju doživjela početkom 90-ih. To nije isključivo rock glazba, izvode je brojni drugi izvođači koji imaju afiniteta prema akustičnim instrumentima. Pa će tako biti i u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naravno, imat ćemo i gurmanski dio, na terasi će biti vrhunske hrane i pića - dodao je Ćulumarević.

Objasnio je i kako će izgledati taj festival, za koji se nada da će se 'ukorijeniti', odnosno postati tradicionalan. Sve će, dakle, početi u petak, 29. studenog u 20 sati, tada će biti otvorenje. Zabava će trajati do subote 30.11. na četiri stagea Studentskog centra. Jedinstvenost ovog festival leži i u tome da je po svojoj formi, 24-satnom line upu definitivno unikatan glazbeni događaj.

- Kraj će, logično, biti 24 sata poslije. Počinjemo živim svirkama, a poslije dolazi DJ. I trajat će dok ima zainteresirane publike, a to onda zna potrajati do ujutro. Drugog dana počinjemo u 12 sati nastupom Elme Burnić i koncertom ‘Elma pjeva Jadranku’ s njezinih 12 pjesama - rekao je.

Na nastupu se očekuje petnaestak izvođača, a sad su već nastupe potvrdili neka 'jaka' imena kao što su Rundek & Ftičeki, Damir Kukuruzović Gypsy Quartet, Adam Ben Ezra (Izrael), FilmMusicOrkestar, Elma Burnić...

gitara

- S obzirom na to da je ovo tek prvi ovakav festival, iznenađujuće lako su pristali. To je na neki način i kompliment našoj ideji. Ja znam da bih bez problema za tako nešto i takve izvođače bez problema kupio ulaznicu - dodao je Ćulumarević. Objasnio je i kako je došlo do ovog festivala. I kako su ga u vrlo kratkom roku uspjeli organizirati.

Prvo izdanje Kuršlusa otvaraju Andreja, Rundek & Ftičeki u petak, 29.11. u 21 sat u dvorani &TD-a. Sam Rundek je već na najavnoj pressici istakao kako mu se sviđa koncept, ali i sam prostor Studentskog centra za kojega ga vežu brojne lijepe uspomene. Nakon Rundeka i ekipe na stage sjajne polukružne dvorane &TD-a izlazi zagrebački Filmmusicorkestar u nešto proširenom sastavu s Bornom Šercarom na bubnjevima i Paul Kempfom za klavirom donoseći hitove s filmskog platna obrađene u njima svojstvenoj maniri. Inače, ritam gitarist Filmmusicorkestra je Admir Ćulumarević koji je i programski direktor Kuršlusa i koji je u kratkom vremenu uspio okupiti respektabilna imena na ovom festivalu.

- Zoran Pezo je ljetos došao na ideju, a to je izvrstan tajming jer se poklapa s MTV-jevim unplugged koncertima koji su počeli prije tridesetak godina. Dobro je i što dolazi uoči adventa i velikog ‘zagrijavanja’ za finiš godine. Onda smo ideju prezentirali Davoru Šišmanoviću i Studentskom centru, a oni su nam odmah ponudili sve što nam treba. Nakon toga je ostala samo finalizacija - otkrio nam je festivalski direktor programa.

Kuršlus će svojoj publici ponuditi i extra zabavu na unplugged stageu za sve one koji vole svirati i pjevati, stalno postavljen 'open mike stage'  koji jamči dobru zabavu i veselu atmosferu cijelu noć uz brojne specijalitete na festivalskom Gastro Squareu ispred samog &TD-a.

- Ideja Kuršlusa je odlična i nismo puno dvojili oko toga treba li je oživjeti ili ne. Sigurni smo da će Studentski centar kroz ovaj program donijeti nešto novo na zagrebačku i hrvatsku festivalsku scenu - dodao je Šišmanović.

Zahvalan što mu ideja kreće u realizaciju je i kreativni direktor Kuršlusa Zoran Pezo.

- Ovo će biti jedinstveni festival kakvog nema nigdje, vjerujem da će biti atmosfera jedinstvena do krajnjih granica. Zbog izvođača, ali i zbog publike - objasnio je Pezo. A pozornica, a i ne samo ona nego cijeli Studentski centar, u mnogima će pobuditi lijepa sjećanja. Jedan od njih je i Darko Rundek, koji je to već i priznao u najavi festivala.

- Baš se veselim festivalu, drago mi je da ćemo svirati bez struje! U Studentskom centru proveo sam mnogo vremena i uvijek se lijepo vratiti ovdje - rekao je Rundek.

Ćulumarević je istaknuo posebnost Kuršlusa:

- Bit će velika interakcija publike i izvođača. To je naša želja otpočetka, ali to nas i izdvaja od ostalih. Uvijek netko ima nešto reći, primjerice, Rundek zna biti jako raspoložen.

Organizatori ističu kako je Kuršlus u pravom smislu riječi otvoreni festival, za sve koji vole dobru glazbu, druženje i kako će ovaj festival u vrlo ležernom tonu osigurati stalnu interakciju izvođača s publikom. Sve u svemu nešto što Zagreb do sada nije imao prilike vidjeti na jednom mjestu pogotovo u tako kratkom vremenu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

16:11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'