Obavijesti

Show

Komentari 4

Bila je u sirotištu, udala se za susjeda, a onda zaludjela cijelu Ameriku i njezinog predsjednika

Bila je u sirotištu, udala se za susjeda, a onda zaludjela cijelu Ameriku i njezinog predsjednika
9

Iako je ostala zapamćena kao 'glupa plavuša', Marilyn je imala svoju privatnu biblioteku. Njen život su pratili skandali, ali i navodna afera s Kennedyjem, a osim kose izbjeljivala je i stidne dlačice

VIDEO

Danas je 60. obljetnica smrti holivudske glumice Marilyn Monroe. Tragično je preminula zbog navodnog predoziranja sa svega 36 godina, a njezine uloge pamte se i danas. Unatoč tome, ostala je zapamćena kao najveći seks-simbol u povijesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kim stigla na Met Galu u kultnoj Marilynkinoj haljini: 'Smršavila sam 7 kila da bih stala u nju' 01:17

Rođena kao Norma Jean, zbog karijere je promijenila ime u Marilyn, a prezime Monroe je odabrala sama jer je to bilo djevojačko prezime njene majke. Tijekom svog djetinjstva, provela je neko vrijeme u sirotištu i smještena je u čak 11 udomiteljskih obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako se ne bi vratila kod udomitelja, nakon što je navršila 16 godina udala se za susjeda Jamesa Doughertyja, s kojim je pričala svega nekoliko puta. Tijekom Drugog svjetskog rata, on je bio u vojsci, a ona se zaposlila u tvornici municije gdje ju je primijetio fotograf i ponudio posao pin-up modela. 

Nakon nekoliko manjih uloga krajem 40-ih godina potpisala ugovor s Foxom. Popularnost joj je krenula rasti, zahvaljujući ulogama u romantičnoj komediji 'Majmunska posla' i dramama 'Sukob u noći' i 'Ne moraš kucati'. S glavnom ulogom u filmu 'Niagara', kao i ulogama u 'Muškarci više vole plavuše' i 'Kako se udati za milijunaša' zacementirala je svoju poziciju seks simbola.

Archival Cinema and Entertainment

Javnost je mislila kako ne može glumiti i da je i u stvarnom životu glupa, što je bilo daleko od istine. Monroe je voljela čitati i imala iznenađujuće veliku privatnu biblioteku s čak 437 naslova i to sva u originalu, a ponekad i u prvim izdanjima.

Hugh Hefner je platio da bude uz Marilyn Monroe čak i u smrti
Hugh Hefner je platio da bude uz Marilyn Monroe čak i u smrti

Bila je obožavateljica mnogih poznatih književnika poput Twaina, Tolstoja, Fitzgeralda, Lewis Carrolla pa sve do Jamesa Joycea i Hemingwaya. Mjesto na njezinoj polici našlo se i za francuskog književnika kasnog modernizma Alberta Camusa. 

Godine 1954. se udala drugi put, za popularnog sportaša Joea DiMaggia. Nažalost, njihov brak je trajao samo devet mjeseci i završio je razvodom jer je DiMaggio bio veoma ljubomoran.

Njezin treći brak s dramaturgom Arthurom Millerom završio je nakon što su supružnici surađivali na filmu 'Neprilagođeni' 1960. godine. Miller je njezinu ulogu djelomično utemeljio na njenom životu, što ju je frustriralo, a tijekom snimanja započeo je aferu s fotografkinjom koja je radila na filmu.

U to vrijeme Marilynina ovisnost o tabletama se pogoršala i neki tvrde da ju se moralo šminkati dok je spavala pod utjecajem tableta, a u jednom trenutku morala je biti i hospitalizirana.

Njezin dugogodišnji prijatelj frizer Kenneth Battelle otkrio je da je izbjeljivala ne samo kosu, nego i stidne dlačice.

Archival Cinema and Entertainment

- Osim kose izbjeljivala je i stidne dlačice jer ispod haljine obično nije nosila donje rublje, a pod reflektorima bi se sve vidjelo. Dao sam joj recept - magnezijevo mlijeko u prahu, 20-postotni peroksid i amonijak - prisjetio se frizer.

Kakva sličnost! Pogledajte kako se seksi Kubanka transformirala u legendarnu Marilyn Monroe
Kakva sličnost! Pogledajte kako se seksi Kubanka transformirala u legendarnu Marilyn Monroe

Marilyn je napravila dvije plastične operacije, što pokazuju i medicinske bilješke. Ti su papiri prodani na aukciji za 21.000 eura. Johnny Hyde, Monroein agent, platio joj je implantant za bradu i operaciju za vršak nosa 1950. godine.

Monroe je ostala zapamćena kada je 19. svibnja 1962. na događanju za prikupljanje sredstava za i Demokratski nacionalni odbor nosila prozirnu, svjetlucavu haljinu koja je i danas jedna od najpoznatijih modnih kreacija. Hlumica ju je odjenula kako bi predsjedniku Kennedyju otpjevala pjesmu 'Sretan rođendan'. Iako nikad nije potvrđeno, smatra se da su glumica i predsjednik, koji je bio serijski preljubnik, imali aferu.

15756037

Preminula je u spavaćoj sobi u svojoj kući u Brentwoodu. Pronašao ju je psihijatar dr. Ralph Greenson u ranim jutarnjim satima 5. kolovoza 1962. godine. Isti liječnik potvrdio je da je umrla od predoziranja tabletama za spavanje.

POSLJEDNJA POZNATA SNIMKA SLAVNE GLUMICE:

Njezinom sprovodu htjeli su prisustvovati mnogi, ali je njezin bivši suprug DiMaggio osigurao da dođu samo njezini bliski prijatelji, kako se i njen posljednji ispraćaj ne bi pretvorio u medijsku senzaciju.

POGLEDAJTE VIDEO: PUNAC SABOTIRAO ZETA U ‘TKO MI BOLJE KUHA’

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija