Obavijesti

Show

Komentari 0

Božićne jelke korisne su i kada se s njih skinu lampice i ukrasi

Samo u Zagrebu odloži se oko 20 tisuća jelki koje se onda prevoze u pogone za kompostiranje za preradu bio otpada i pretvaraju se u organsko gnojivo

VIDEO

Iako je prošli Božić nešto čega se jedva sjećamo, zahvaljujući božićnim drvcima neka kućanstva u Beču i u ovom se trenutku griju.

U božićno vrijeme mnoge domove krase ukrašena drvca koja nakon blagdana obično završe na ulici, odložena kraj kontejnera. Samo u Zagrebu odloži ih se oko 20 tisuća, a iako mnogi misle da 'posao' jelki završi u onom trenutku kada se s njih skinu kuglice i lampice, odbačena drvca itekako su i dalje korisna.

Naime, njih s ulica kupe djelatnici Zrinjevca koji ih prevoze u pogone za kompostiranje za preradu bio otpada gdje se onda pretvaraju u organsko gnojivo, odnosno kompost koji se dalje koristi za njegu gradskih zelenih površina.

Božić je iza nas, ali za ubuduće dobro je znati da prikupljanje jelki s ulica počinje 7. siječnja, a najveći dio prikupi se u prva dva tjedna, dok se ostatak s ulica ukloni do kraja mjeseca. 

Zagreb preradom božićnih jelki samo ide u korak s drugim europskim i svjetskim gradovima među kojima se ističe Beč u kojem se reciklaža jelki nudi već 20 godina.

Zahvaljujući drvcima grije se 3000 bečkih domova

Građani Beča u sklopu besplatne usluge jelke mogu odložiti na 504 lokacije u gradu i to otprilike do polovice siječnja. Punktovi za odlaganje jelki pokrivaju oko 400 kvadratnih kilometara površine, a organizirani su tako da većina ljudi do njih mora hodati maksimalno 10 minuta.

Prikupljena drvca prevoze se u postrojenja za proizvodnju biološkog goriva, a proizvedeno biogorivo koristi se za grijanje domaćinstava. Oko 560 tona biogoriva proizvede se od preko 130 tisuća prikupljenih jelki, a riječ je o količini dovoljnoj da 3000 domova grije čak mjesec dana.

Od 26. prosinca do 15. siječnja ove godine trajao je program reciklaže božićnih drvaca i u Las Vegasu koji je osmišljen kako jelke ne bi završile na odlagalištima. One se prerađuju u bio otpad koji se onda koristi za uređenje prirode.

Ako možete, kupite drvce s korijenom

Inače, ako za blagdane preferirate umjetna drvca nastojte odabrati i kupiti neko za koje ćete biti sigurni da će vam se sviđati tijekom dužeg perioda, tako da što manje štetite okolišu, a ako ste u mogućnosti, kupite drvce s korijenom. Njega na proljeće, kada se zemlja smekša, možete presaditi u vaše dvorište. Dobro je za okoliš, a dobro će doći i ljeti kada će vam stvarati ugodnu hladovinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'
TREĆI KONCERT U ARENI

Aleksandra Prijović izvela je čak tri gosta na binu, za jednim svi 'poludjeli': 'Čovječe, što radiš...'

Prijović je zabavljala publiku u Varaždinu i treću noć zaredom, a na sceni su joj se pridružile tri glazbene zvijezde, MC Stojan, Andreana Čekić i Dejan Kostić

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'
VELIKO SLAVLJE

Mama Hajdukovog golmana plesom je proslavila rođendan: 'Godine jedva prate moj tempo'

Za svoj poseban dan Renata Lovrinčević Buljan je odjenula usku haljinu, a na zabavi imala je tortu i puhala svjećice. U jednom trenutku pridružila se i DJ-u pa zaplesala
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.