Obavijesti

Show

Komentari 1

Bukovac predstavila roman prvijenac 'Hrvatsko plemstvo'

Bukovac predstavila roman prvijenac 'Hrvatsko plemstvo'
8

Inspiraciju za svoje djelo našla je u velikim hrvatskim imenima poput Marije Jurić Zagorke i Janka Matka. Kako se naslućuje iz naslova, roman je povijesne tematike

VIDEO

Ambiciozna studentica Grafičkog fakulteta i mlada spisateljica Ana Bukovac (25) izdala je svoj roman prvijenac pod nazivom "Hrvatsko plemstvo". Predstavila ga je u srijedu na Interliberu uz uvodni skeč vitezova iz "Reda srebrnog zmaja". Inspiraciju za svoje djelo našla je u velikim hrvatskim imenima poput Marije Jurić Zagorke i Janka Matka. Kako se naslućuje iz naslova, roman je povijesne tematike, vrijeme radnje je srednji vijek, prijelaz s 12. na 13. stoljeće, ali autorica garantira da ga nećete htjeti ispuštati iz ruku.

- Ja sam impresionirana, što ne skrivam, s Marijom Jurić Zagorkom, čija su me djela oduševila. Nažalost, nakon što sam sve pročitala više nije bilo takve literature na našem tržištu. Iz tog razloga vrlo sam mlada počela pisati ovaj roman. Još u srednjoj školi me jako zanimala povijest i iz nekog razloga to razdoblje sam smatrala najzanimljivijim jer se puno toga događalo. Da bih ga napisala proučila sam mnogo povijesne literature. Ali ovaj roman nije temeljen samo na povijesnim činjenicama, sadrži puno fikcije. Voljela bih da ljudi ovo ne shvate kao neku povijesnu priču koja je dosadna, već se tu radi o zanimljivim likovima sa kojima se mnogi od nas mogu poistovjetiti i sada - rekla je Ana.

Ana je roman pisala tri godine zbog školskih obveza, a bavila se i profesionalno plivanjem. Ali uspjela ga je završiti. Skoro pet godina čekao je da ga javnost pročita. 

- Nikada ga nisam imala namjeru objaviti. Sasvim slučajno je došlo do ove suradnje. Ugodno sam iznenađena što je proces od traženja izdavača do same objave knjige trajao izuzetno kratko - kaže Ana.

Zbog suradnje s mladom Anom sretni su i iz naklade Ceres. Oni su prepoznali Anin potencijal i ljubav prema pisanju i odlučili objaviti "Hrvatsko plemstvo". 

- Velika radost mi je što smo došli do kraja u izradi ove jako zanimljive knjige. Ana nam je poslala mailom svoj rukopis, mi smo to pročitali i odmah smo imali pozitivno mišljenje. Mi smo bili posebno iznenađeni i radosni što se autorica neskriveno referirala na našu veliku spisateljicu Mariju Jurić Zagorku. Ja smatram da je ovaj roman zbilja značajan događaj u našoj kulturi jer autorica se oslanja na Zagorkinu toplinu i način pripovijedanja koji čitatelja stalno drži uzbuđenim i vezanim za knjigu - rekao je Dragutin Dumančić, urednik knjige i utemeljitelj naklade Ceres.

Mnogi su bili ugodno iznenađeni kada im je Ana poslala svoj tekst. Nisu očekivali tako opširnu i tešku temu za tako mladu djevojku, pa tako i Robert Mlinarec koji je lektorirao roman i ima samo riječi hvale za Anu.

- Bila mi je čast da dobijem na uvid ovaj izuzetno opširan rukopis. Zapravo me Anina biografija na prvu začudila. Bavila se sportom, izgleda kao manekenka, završava grafički fakultet i uz sve to uspjela je napisati jedan vrlo opširan roman koji zapravo izgleda kao odiseja. To je kombinacija i povijesnog i pustolovnog romana koji je smješten na naše područje i to mu daje dodatnu zanimljivost. Ana je dobro pogodila omjere fikcije i povijesnih činjenica. Dakle, povijest vas neće udaviti nego vam daje jedan dobar kontekst. Oslikava nam život tog vremena koji je vrlo zanimljiv i romantičan, a imamo i jednu ljubavnu priču koja se provlači kroz cijeli roman - rekao je Robert.

Ponosna što je uopće završila roman, Ana je dobila vjetar u leđa. Ne misli sada stati, već ima planove za dalje. Napisala je još dva romana koja samo čekaju na objavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin