Četvrt stoljeća Močvare! 'Prava kulturna pustoš vladala je 90-ih u Zagrebu. Neki se nisu predali' | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

Četvrt stoljeća Močvare! 'Prava kulturna pustoš vladala je 90-ih u Zagrebu. Neki se nisu predali'

Četvrt stoljeća Močvare! 'Prava kulturna pustoš vladala je 90-ih u Zagrebu. Neki se nisu predali'
9

Što su sve proživjela dva kultna alternativna kluba u Zagrebu, Močvara i Pogon Jedinstvo, opisuje nam Emir Fulurija

VIDEO

Četiri dana, toliko će trajati zajednička proslava rođendana Močvare i Pogona Jedinstvo. Ove godine popularno mjesto za izlaske brojnih stanovnika Zagreba, ali i okolice, Močvara, slavi 25 godina, a njezin "mlađi susjed" 15 godina. O počecima, ali i budućnosti, govorio nam je Emir Fulurija, voditelj Močvarina programa Vrelo zvuka.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Dora 2024. u Močvari 01:12

- Treba shvatiti u koje je vrijeme Močvara pokrenuta. Devedesetih godina u Zagrebu je vladao kulturni totalitarizam, prava kulturna pustoš. No pojedinci se nisu predali - priča nam te dodaje kako je među najaktivnijim inicijativama bilo Udruženje za razvoj kulture (URK), koje je otvorilo Močvaru 1999. godine u bivšem diskontu pića kraj Botaničkog vrta. No ubrzo su prostor morali potražiti drugdje te su ga pronašli u bivšoj tvornici Jedinstvo.

- Klub je jedno vrijeme bio i zatvoren, ali od 2009. radi bez prestanka - objašnjava Fulurija.

Četvrt stoljeća kluba obilježili su mnogobrojnim koncertima, među njima i Bože Vreće, Gojire, Slayera... Tu se snimao album TBF-a, Let 3 puno puta je nastupio, a Fulurija još posebno ističe nastupe kolektiva House of Flamingo, ali i prvi Halloween party u Hrvatskoj!

VIDEO Nakon Dore zabavu su nastavili u klubu Močvara: Evo kako su se Seve i Letovci proveli
VIDEO Nakon Dore zabavu su nastavili u klubu Močvara: Evo kako su se Seve i Letovci proveli

- Što se Pogona tiče, tu su svakako Pogonator, inkubator suvremenog plesa i kazališta u nezavisnoj produkciji, kroz koji od 2016. osiguravamo prostornu, programsku i drugu podršku projektima, a od 2010. traje suradnja s Akademie Schloss Solitude u provedbi međunarodnih transdisciplinarnih rezidencija - kaže te dodaje kako su jako ponosni i na izdavanje stripa o Pogonu i drugim sustanarima, "Pogon i predrasude", u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. No nisu sve te godine prolazile uvijek mirno. Problema je bilo.

- Skinheadsi su napadali naše posjetitelje i to zato što smo rušili predrasude i stereotipe. Ne zaboravljamo to, ne volimo pričati o tome, ali ponosni smo da smo iz svega izašli jači - kaže.

A prostor u kojem jesu je, kaže, "pitanje svih pitanja".

Ovako je izgledao ludi after na koji su Letovci odveli Severinu
Ovako je izgledao ludi after na koji su Letovci odveli Severinu

- Prostor je dobar, ali nije savršen. Imamo velikih problema s njim, trudimo se koliko možemo popraviti sve što se popraviti može, ali on se ne može do kraja srediti bez sistemske rekonstrukcije koju treba pokrenuti Grad Zagreb - kaže.

Močvara i Pogon pripremaju veliko slavlje, koje počinje već u petak, a traje do ponedjeljka.

- Imamo 30 događaja na 10 lokacija, od koncerata, predstava, izložbi, promocija knjiga, radionica do partyja - ističe Fulurija. A što si predviđaju za idućih 25, odnosno 15 godina?

- Močvara i Jedinstvo su nezaobilazni čimbenici hrvatske kulturne scene, a to ćemo i ostati. Zadnjih godina radimo na europskim projektima. Možemo reći da su nam oni itekako pomogli da nastavimo s našim programom i to je polje na kojem ćemo i u budućnosti staviti veliki naglasak - zaključuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Shaq ogladnio pa u dubrovačkoj pekarnici naručio sočni burek
RUČA KA' I OBIČAN PUK

Shaq ogladnio pa u dubrovačkoj pekarnici naručio sočni burek

Čitatelj 24sata ga je snimio tijekom narudžbe bureka u jednoj dubrovačkoj pekarnici na Gružu