Obavijesti

Show

Komentari 77

Iako je postao kralj, Charles je i dalje u palači princa od Walesa

Iako je postao kralj, Charles je i dalje u palači princa od Walesa

Buckinghamska palača objavila je u četvrtak priopćenje da je preminula kraljica Elizabeta II., koja je 70 godina bila na tronu

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE

Preminula je kraljica Elizabeta II.

Princ od Walesa Charles, kao kraljičin najstariji sin, nasljeđuje titulu monarha i poglavara Commonwealtha, zajedno s drugom imovinom poput zemlje i imovine. Charles, čovjek koji je najdulje čekao da bude kralj, vladat će pod imenom Charles III.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Charles III. proglašen je novim britanskim kraljem u palači St James.

Kralj Charles III., tijekom ceremonije proglašenja je odobrio da se dan kraljičinog sprovoda proglasi državnim praznikom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.54

IAKO JE POSTAO KRALJ, VRATIO SE U REZIDENCIJU PRINCA OD WALESA 

Kralj Charles III. vratio se u Clarence House, rezidenciju princa od Walesa, nakon što je cijeli dan proveo obavljajući razne formalnosti, među kojima je i prisega za novog britanskog kralja. 

24sata

Pred dvorcem Clarence House dočekale su ga tisuće ljudi, a on je nakon što je izašao iz automobila stao, rukovao se i pričao s njima.

24sata

Okupljene je pozdravila i njegova supruga, kraljica Camilla.

20.10

'SCENA MIRNOG DOSTOJANSTVA'

Kraljica Elizabeta II. preminula je u dvorcu Balmoral u četvrtak 8. rujna oko 18.30 sati po zapadnoeuropskom vremenu. Lijes s njezinim tijelom trenutačno se nalazi u plesnoj dvorani unutar dvorca, a visoki dužnosnik palače to je opisao kao 'scenu mirnog dostojanstva', piše BBC

19.43

CHARLES NAPUSTIO BUCKINGHAMSKU PALAČU

Kralj Charles III. oko 19.15 sati napustio je Buckinghamsku palaču. 

19.40

PRINČEVI I SUPRUGE RAZGOVARALI S LJUDIMA ISPRED DVORCA WINDSOR

William, Kate, Harry i Meghan ispred dvorca Windsor bili su nešto više od 40 minuta. Pozdravili su se i popričali s ljudima koji su došli odati počast njihovoj preminuloj baki, kraljici Elizabeti II. 

24sata

Tisuće ljudi ispred dvorca čekao je njihovo zajedničko pojavljivanje, a mnogi od njih ostali su iznenađeni kada su im prinčevi u pratnji supruga prišli i obratili im se. 

19.24

PRINC WILLIAM: 'MOJA BAKA JE REKLA DA JE TUGA CIJENA KOJU PLAĆAMO ZA LJUBAV'

Britanski princ William rekao je u subotu da će odati počast uspomeni na svoju baku, kraljicu Elizabetu, podupirući svog oca kralja Charlesa III.

- Moja baka je rekla da je tuga cijena koju plaćamo za ljubav - rekao je u izjavi.

- Sva tuga koju ćemo osjećati u idućim tjednima bit će dokaz ljubavi koju smo osjećali prema našoj izvanrednoj kraljici.

- Odat ću počast uspomeni na nju tako što ću podržavati svog oca, kralja, na svaki mogući način.

Charles (73) službeno je proglašen novim britanskim monarhom na ceremoniji ranije u subotu nakon što je automatski naslijedio svoju majku nakon njezine smrti u četvrtak.

William (40), koji je sada prijestolonasljednik, rekao je da je kraljica "bila uz mene u mojim najsretnijim trenucima. I bila je uz mene u najtužnijim danima mog života".

- Znao sam da će ovaj dan doći, ali proći će neko vrijeme dok stvarnost života bez bake ne postane istinska.

U petak je novi kralj dodijelio Williamu titulu princa od Walesa, koju je prethodno sam nosio.

Williamova supruga Kate dobila je titulu princeze od Walesa, koju je zadnja nosila Charlesova pokojna prva supruga Diana.

Princ Harry i njegova supruga Meghan pridružili su se princu Williamu i supruzi Kate kako bi pogledali cvijeće i poruke ostavljene ispred dvorca Windsor u subotu nakon smrti kraljice Elizabete.

Ovo je prvi put da su viđeni tako blisko zajedno otkako su Harry i Meghan napustili svoje kraljevske dužnosti i preselili se u Sjedinjene Države.

Sprovod 19. rujna

Državni sprovod kraljice Elizabete održat će se u ponedjeljak, 19. rujna, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, rekli su kraljevski dužnosnici u subotu.

Lijes će biti prebačen iz dvorca Balmoral u Edinburgh u nedjelju prije nego što ga prevezu u London u utorak. Kasnije će ležati u Westminster Hallu od srijede do jutra na dan sprovoda koji će se održati u londonskoj Westminsterskoj opatiji.

- Izvršit ćemo svoju dužnost idućih dana teškog srca, ali i s najčvršćom odlučnošću da osiguramo prikladan oproštaj od jedne od ključnih osoba našeg vremena - rekao je grof Marshal, Edward Fitzalan-Howard, vojvoda od Norfolka.

Kraljičino tijelo trenutno počiva u hrastovom lijesu prekrivenom škotskom kraljevskom zastavom, na kojem je vijenca od cvijeća, u dvorcu Balmoral.

- To je prizor tihog dostojanstva - rekao je visoki dužnosnik palače.

Komentari 77