Obavijesti

Show

Komentari 6

Cijelu godinu reperi se žestoko bore: Imamo ligu na Balkanu

Cijelu godinu reperi se žestoko bore: Imamo ligu na Balkanu
4

PROJEKT RAP SKILLZ Reperi Spinoza i Toxara kažu kako će u subotu u osječkom klubu biti posljednji event, a pobjednik se u prosincu bira u Beogradu

VIDEO

Kad se piše tekst za pjesmu on mora imati neki ritam. Rap battle je više priča, nema neke poruke, podizanja svijesti. Dobiješ protivnika oko mjesec dana prije eventa i pišeš striktno za njega, objašnjava Hrvoje Horvatek Spinoza (27) razliku između pisanja rap pjesama i rap battleova. 

Hrvatsku priču o battle rapu započelo je prije tri godine šest entuzijasta na krovu stare zgrade u Osijeku. Idejni pokretač bio je Vedran Sokol. 

- Format battle rapa kopirali smo iz vana gdje se to radi već dugi niz godina. A capella forma, bez instrumentala, bez ikakve podloge – govori nam Tomislav Došen Toxara (30), jedan od organizatora.  

Sokol je u projekt pod nazivom Rap Skillz uspio angažirati čitav Balkan, uključiti ekipu iz Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore. 

 – Cijela stvar koncipirana je kao liga. Čitavu godinu likovi repaju po određenim eventima na cijelom Balkanu. Najbolji odlazi na ''Title Match'' gdje postaje nositelj titule. Zadnje dvije godine to je Random iz Podgorice, naš šampion. Svake godine drugi reperi imaju ga priliku napasti i uzeti mu titulu – objašnjava Toxara poantu cijele priče. 

Cijeli format  napravljen je na način da publika gleda snimke battleova na službenom YouTube kanalu. 

– Fora je da, ako si tu dobar i dobro prolaziš u ligi, otvara ti se tržište. Kad za 20 dana imaš 100.000 pregleda, realno, cijeli Balkan zna za tebe – rekao je Toxara. Upravo je to, kažu, čar cijele lige i čitave priče.

 – Fora je što je involviran cijeli Balkan pa ekipa na kraju ostvari različite poslovne suradnje. Odlična je platforma za sve koji na konto toga žele promovirati svoj rad – raditi muziku, beatove, crtati ili bilo što drugo – smatraju dečki iz Rap Skillza. 

 

U battle rapu nije dozvoljeno vrijeđanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, a sve ostalo pitanje je morala osobe. Bilo je svega, kažu, od spominjanja pobačaja i djece do šefova. – Granice postoje, ali mi ih još uvijek istražujemo. Ekipa stvarno iskopa svašta o protivniku – ispričao je Toxara.

- Baš bude brutalnih momenata, no sve se to vrati. Sve je stvar kakva si osoba i koliko daleko možeš ići. Poanta priče je da moraš stajati iza svega što kažeš jer povratka nema. A realno, ljudima je to kruha i igara, klasična arena – dodaje Spinoza.

Novi talenti otkrivaju se i plasiraju na ''Defconima'', malim eventima koji su ulaz u samu ligu. Potencijalni battleri doma pišu i snimaju battleove, a najbolji odlaze na ''Defcon''. Glavna nagrada i poanta cijele priče je, kaže Spinoza, poštovanje.

- Kroz godinu se izboriti za dovoljno respecta i hypea oko sebe. Radimo to najviše iz ljubavi i zabave, nije sve do honorara – rekao nam je Spinoza koji će se u Osijeku naći ''u ringu'' s ženskom protivnicom Lejdi Lerdi.

– Cura kida. Battle mora biti brutalan, a ako je pregadno i nedovoljno inteligentno, ispadneš šovinist – zaključio je. Posljednji ovogodišnji event bit će ovu subotu u klubu Epic u Osijeku. Nakon njega u prosincu slijedi napad na titulu, odnosno ''Title Match'', koji će ove godine ugostiti Beograd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao