Obavijesti

Show

Komentari 0

'Čim se Spiderman pojavio išao sam na kiosk i 'gutao' stripove'

'Čim se Spiderman pojavio išao sam na kiosk i 'gutao' stripove'
6

Ove godine ostali smo bez još dva velikana devete umjetnosti. Umro je i Julio Ribera, crtač Astera Blistoka, još jednog svemirskog lutalice, a ostali smo i bez belgijskog strip crtača Williama Vancea

VIDEO

Kad sam sinoć začuđeno konstatirao:“Umro je Stan Lee“ moj devetogodišnji sin je rekao „Čekaj, jel' to onaj stari koji glumi u svakom filmu sa superherojima“. Zadnji put smo ga gledali prije dva tjedna u „Čuvarima galaksije 2“ kako u svemirskom odijelu sjedi na nekoj planeti i svađa se s izvanzemaljcima. Prije toga odgledali smo sve filmove sa superherojima, a među njima i „heroja“ devete umjetnosti u kratkim ulogama od nekoliko desetaka sekundi.

Lee je putem likova koje je kreirao povezivao generacije odrasle na stripovima i one koji su njegove junake upoznali putem animiranih, a potom i igranih filmova. Brojne su rasprave među mladim fanovima i danas - koji je od njegovih likova najjači. Može li Hulk pobijediti Thora, je li Spiderman jači od Kapetana Amerike itd.

Spiderman je bio prvi njegov lik koji sam gutao na stranicama „Eks almanaha“ strip revije koju su izdavala „Delje novine“ iz Gornjeg Milanovca od 1975. do 1989.  Spiderman se, koliko se sjećam, pojavio u dvije stotine i nekom broju i ubrzo postao moj omiljeni junak. Strip se nastavljao tako da sam jedva čekao da se na kiosku pojavi novi broj. Odmah sam s njim trčao doma i  „progutao“ ga. Potom sam ga još jednom pozorno čitao, ovaj put posvećujući više pozornosti crtežu.

Superman je s druge planete i zbog toga je imao nadljudske sposobnosti, Batman je pak multimilijarder Bruce Wayne. Filantrop i zavodnik živi u dvorcu odakle je napadao zlikovce koji su prijetili Gotham Cityju. Spiderman je pak siroče koje se bori sa svakodnevnim problemima tinejdžera koji je svoje sposobnosti dobio nakon što ga je ugrizao radioaktivni pauk. Mladi čitatelji lako su se uspjeli povezati s likom Petera Parkera kojeg su mučili isti problemi kao i njih. Ljubavni jadi, problemi s učiteljima i s nasilnicima u školi.... Zbog toga je strip dobio veću popularnost  te je i danas  jedan od najpopularnijih i komercijalno najuspješnijih superjunaka svih vremena.

Osim Spidermana jedan od mojih omiljenih likova koje je stvorio Stan Lee je „Srebrni letač“.  Tragičan lik koji surfa svemirom na svojoj dasci. Dolazi u dodir s ljudima kojima pomaže, ali zbog toga ostaje osuđen na boravak na našem planetu.

Ove godine ostali smo bez još dva velikana devete umjetnosti. Umro je i Julio Ribera, crtač Astera Blistoka, još jednog svemirskog lutalice, a ostali smo i bez belgijskog strip crtača Williama Vancea koji je udahnuo život Ramiru, Bruni Brazilu i XIII.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'
REALITY SUPRUŽNICI

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'

Iako se Tamara i Filip u početku nisu slagali, brzo su postali prijatelji i jedan od omiljenih parova ove sezone showa 'Brak na prvu'

Baby Lasagna juri prema prvom mjestu na kladionicama! Šanse za pobjedu rastu nakon probe
PRVI SU ŠVICARSKI PREDSTAVNICI

Baby Lasagna juri prema prvom mjestu na kladionicama! Šanse za pobjedu rastu nakon probe

Marko Purišić prije druge probe imao je 17% šanse za pobjedu, a u proteklih nekoliko sati počeo se penjati na kladionicama
Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu