Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

David Bowie: Top pet filmskih izvedbi legendarnog pjevača

Premda nas je desetljećima oduševljavao svojim pjevačkim transformacijama, David Bowie ostati će nam u sjećanju i kao odličan glumac. Ovo su mu najbolje izvedbe

YouTube/Screenshot
Foto: YouTube/Screenshot
7 komentara

Veliki pjevač i skladatelj, David Bowie, umro je danas tijekom noći. Kako je kroz svoju karijeru snimio i velik broj filmova, u kojima je bio i u glavnim, i sporednim, a i samo cameo ulogama, donosimo vam njegovih pet najboljih ostvarenja.

5) Glad za krvlju

Film o vampirima koji žive u modernom Londonu isprva nije stekao popularnost, niti je dobio dobre ocjene. No s vremenom se pokazalo da je film dosegao kultni status u goth i vampirskoj supkulturi.

- Moram reći da nema ničeg sličnog na tržištu sad. Ali jesam malo zabrinut da je u nekim trenucima film perverzno krvav - izjavio je Bowie, koji glumi rapidno starećeg vampira u filmu.

'Glad' je bio prvi uradak poznatog, nesretno preminulog, redatelja Tonyja Scotta, a Bowie nam je ostao u umu zbog svojeg prikaza osobe koja rapidno stari, ne shvaćajući što joj se zbiva.

4) Sretan Božić, gospodine Lawrence

Japanski redatelj Nagisa Ôshima se svojim debitantskim ostvarenjem za englesko govorno područje odmah upisao u filmsku povijest.

Odličan Bowie, u ulozi buntovnog majora Colliersa, zajedno s poznatim Takeshii Kitanom je u toj kultnoj ratnoj drami potvrdio da je istinski kvalitetan glumac. Živahno glumeći, s nečime novim u svakoj sceni u kojoj se pojavljuje, Bowie se pokazao odličnim izborom za tu ulogu.

3) Prestiž

Premda je nama ipak draža izvedba Rade Šerbedžije , Nikola Tesla kakvog ga je predočio David Bowie nam je samo za dlaku lošiji. Njegovi praktički eteralni pokreti u filmu i lagano zamišljen pogled u daljinu u svakoj sceni su ono što nam je trebalo da bismo uistinu dobili dojam da se radi o pravom Nikoli Tesli.

Za ulogu Nikole Tesle, redatelj Nolan je želio nekoga tko nije nužno filmska zvijezda, ali ima 'izvanrednu karzimu'.

- David Bowie je stvarno bio jedina osoba na koju sam pomišljao za tu ulogu. On ima malenu, ali jako bitnu ulogu - rekao je Nolan.

Iako je Bowie odbio ulogu, redatelj se nije dao smesti. Kao dugogodišnji fan muzičara odletio je u New York da bi Bowieja uvjerio osobno. Nakon što mu je rekao da nitko drugi ne bi mogao glumiti tu ulogu, Bowie je prihvatio u samo par minuta.

2) Labirint

Sada, 30 godina nakon izlaska filma, nitko ne može zamisliti ikoga drugog osim Bowieja u ulozi Jaretha, sablasnog kralja goblina.

Kada je film izašao, niti kritika niti publika nisu bili oduševljeni filmom, no njegov prikaz mističnog vladara je svima ostao u umu. Danas film ima kultni status.

1) Čovjek koji je pao na Zemlju

Prva Bowiejeva uloga je ujedno i njegova najjača. Njegov prikaz osamljenog vanzemaljca, koji je došao na Zemlju da bi spasio svoj umirući planet, dan danas se smatra njegovom najboljom ulogom.

Bowie je za svoju ulogu Thomasa Jeromea Newtona osvojio i nagradu Saturn za najboljeg glumca.


YouTube/Screenshot

Premda je glumio u samo nekoliko filmova, David Bowie je ostavio značajan trag u filmskoj umjetnosti . Gotovo svi filmovi u kojima se pojavio su stekli kultni status, što je nešto čime se malotko može pohvaliti.

Naši partneri pišu
Message