Obavijesti

Show

Komentari 11

Disco je donio preobrat: u prvom planu bili su plesači

Disco je donio preobrat: u prvom planu bili su plesači

Pjesme su slavile 'macho mana' i 'foxy lady', seksualnost je bila naglašena. Do tada je plesni podij većinom bio zamračen, a disco je donio preobrat: sve se podredilo plesačima i plesačicama

VIDEO

Disco sedamdesetih rođen je na Valentinovo 1970., kad je David Mancuso otvorio noćni klub 'The Loft' u New Yorku. Klubovi su sve više dobivali na popularnosti zbog zajedništva, plesa i glazbe. Postali su mjesta u kojoj su svi htjeli biti viđeni u platformama, blještavim hlačama, ludim uzorcima i bojama.

Disco era iznjedrila je kultni noćni klub u New Yorku 'Studio 54' u kojem su se okupljala poznata imena tog doba. Bianca i Mick Jagger bili su stalni gosti, kao i Andy Warhol, Al Pacino, David Bowie, Freddie Mercury, Tina Turner, Grace Jones pa i Michael Jackson. Ubrzo nakon otvaranja dobio je reputaciju najekskluzivnijeg kluba. Iza zatvorenih vrata svašta se događalo, po riječima svjedoka jednog od najrazularenijih mjesta na svijetu.

Tko je plesao kao Travolta, bio je glavni na podiju

John Travolta i film 'Groznica subotnje večeri' obilježili su disco eru. Travolta je čak devet mjeseci vježbao za plesne scene iz filma! Njegovo bijelo odijelo i pokrete htjeli su kopirati svi frajeri. Tko je plesao kao Travolta, bio je glavni na podiju. Glazba je odigrala ključnu ulogu u filmu, a soundtrack s hitovima Bee Geesa 'Stayin 'Alive', 'Night Fever' i 'Jive Talkin' postao je jedan od najprodavanijih svih vremena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novootkrivene slobode izražavale su se na plesnom podiju. Pjesme su slavile 'macho mana' i 'foxy lady', seksualnost je bila naglašena. Ako si bio frajer, morao si plesati do iznemoglosti ispod disco kugli i svjetlećih reflektora. Do tada je plesni podij većinom bio zamračen, a disco je donio preobrat: u prvom planu bili su plesači i plesačice.

Bijeg od stvarnosti u svijet mašte

Disco klubovi bili su bijeg od ponekad grube stvarnosti i svijet mašte u kojima su svi mogli biti Tony Manero i Stephanie Mangano. Disco je bio mjesto na kojem nije bilo važno koje si nacionalnosti, boje kože, spola. Svi su se dobro zabavljali i plesali uz poznate ritmove koji i danas trešte s radija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Čupavac na volanu i kockice na retrovizoru ukrašavali su aute
DOBRA STARA VREMENA

Čupavac na volanu i kockice na retrovizoru ukrašavali su aute

Masažne kuglice preko vozačevog naslona, stražnji 'prozorski otvori' koji su izgledali kao grilje i presvlake za sjedala od velura ili janjećeg ili ovčjeg krzna bili su načina ukrašavanja svog 'ljubimca'

Seks simboli koji su golicali maštu i desetljećima poslije
LASKAVA TITULA

Seks simboli koji su golicali maštu i desetljećima poslije

Pojam ljepote se mijenja, ali ima nekih frajera i ljepotica za koje i danas možemo reći da golicaju maštu novih generacija. Idemo napraviti malo putovanje u prošlost i prisjetiti se tko je tada nosio laskavu titulu
Od afro frizura do sapuna, gelova i lakova za kosu
IZRAZ VREMENA

Od afro frizura do sapuna, gelova i lakova za kosu

Frizure sedamdesetih bile su pod utjecajem hipija, a osamdesete su izbacile sve sve iz prošlog desetljeća i iznjedriti nove 'funky' moderne frizure. Era 1980-ih je primjer kako moda i frizura mogu biti veći!