Obavijesti

Show

Komentari 27

Dvije godine bez Đoleta: Cijela regija još tuguje za Balaševićem

Dvije godine bez Đoleta: Cijela regija još tuguje za Balaševićem
14

Bio je jedan od najomiljenijih glazbenika kojeg su slušale mnoge generacije. Preminuo je od posljedica upale pluća u Novom Sadu. Imao je 67 godina

VIDEO

Jedan od najpopularnijih kantautora u regiji neprežaljeni je lik regionalne glazbene scene - Đorđe Balašević umro je prije točno dvije godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Đorđe Balašević 01:26

Đorđe je umro u Novom Sadu. Glazbenik se desetak dana liječio kod kuće sa simptomima upale pluća. Stanje mu se pogoršalo, imao je upalu oba plućna krila, pa je preventivno primljen u beogradsku Infektivnu kliniku, gdje je umro. Vijest o smrti šokirala je stotine tisuća obožavatelja koji su odrasli uz njegove hitove. Na sprovodu su, uz obitelji, bili i gradonačelnici Ljubljane i Novog Sada, Zoran Janković i Miloš Vučević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na posljednjem ispraćaju glazbene legende tamburaši su otpjevali pjesmu 'Olivera', koja je ujedno bila posveta njegovoj supruzi, s kojom je bio u braku čak 40 godina.

Krajem sedamdesetih kad su se upoznali, Đorđe joj je napisao pjesmu 'Provincijalka' i nakon toga mnoge druge. U braku su dobili dvije kćeri i sina, a kasnije i unuke.

- Mnogo je ljudi koji vole moje pjesme i oni za mene nisu samo publika. Omogućili su mi da živim od svog talenta, radim ono što volim, u čemu uživam i, na kraju krajeva, da živim od toga - izjavio je jednom prilikom Balašević.

Bio je svjestan da je upravo publika ta koja mu je dala šansu te je to često isticao i bio zahvalan.

Ovo su pjevači i grupe koji su nas predstavljali na Eurosongu: Riva, Lola, Tajči, Srebrena krila
Ovo su pjevači i grupe koji su nas predstavljali na Eurosongu: Riva, Lola, Tajči, Srebrena krila

Nakon sprovoda gradonačelnik Novog Sada izjavio je da će pjevač dobiti muzej u gradu, a u međuvremenu su krenule i pripreme te je prihvaćen jedan od idejnih projekata. Muzej će nositi ime Atelje snova, a lokacija je Sveučilišni park. Imat će i 11 soba za turiste te biti kombinacija muzeja i turističkog objekta. Zanimljiva će biti i floralna ponuda, jer će na lokaciji biti posađeno cvijeće koje je Balašević spominjao u pjesmama.

Balašević je rođen 11. svibnja 1953. u Novom Sadu, a roditelji su mu bili Jovan Balašević i Veronika Elvira Matilda Dolenc. Imao je i sestru stariju pet godina, Jasnu, no ona je u međuvremenu preminula.

Iako je od malih nogu pokazivao veliki glazbeni talent, roditelji se nisu slagali s njegovim životnim izborom, nisu bili niti na jednom njegovom koncertu. Smatrali su da se treba baviti geografijom, za koju se školovao. Ipak, on im je uvijek čuvao slobodna mjesta na koncertu, za slučaj da se pojave.

storyeditor/2022-02-07/PXL_HSYIC_200221_31890708.jpg

Pisanjem pjesama počeo se baviti već kao osnovnoškolac iako je sanjao o karijeri nogometaša.

U trećem je razredu gimnazije napustio školovanje, ispite položio izvanredno te upisao geografiju. Iako je bio odličan student, napustio je studij radi glazbe.

Samo za Cafe: Pjevačica Ivana Kindl u epizodi 'Twin Peaks'
Samo za Cafe: Pjevačica Ivana Kindl u epizodi 'Twin Peaks'

1977. godine postao je član benda 'Žetva' iz Novog Sada te su snimili singl 'U razdjeljak te ljubim'. Singl je postigao veliki uspjeh u regiji, prodan je u čak 180.000 primjeraka. Ipak, godinu kasnije napušta grupu i osniva vlastitu - 'Rani mraz'. Neko vrijeme u bendu je bio i Bora Čorba, koji je na koncu otišao i osnovao Riblju čorbu.

Ipak, bend 'Rani mraz' nizao je uspjehe - pjesma 'Računajte na nas' postala je himna čitave generacije.

storyeditor/2022-02-07/yBNk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmpNN01EQV8vMzdjNGFkZWY2NmI0NDk0ODdmZGZkMGFiNTVlY2I0MzQuanBlZ5GTAs0C5ACBAAU.jpg

Nagradu za prvu pjesmu festivala Split osvaja 1979. godine, s pjesmom 'Panonski mornar'. Karijeru nastavlja s osam rasprodanih koncerata u beogradskom Domu sindikata.

JNA je služio i u Zagrebu i Požarevcu, gdje je ujedno glumio u TV seriji 'Vojnici'.

Surađivao je u to vrijeme sa Zdravkom Čolićem, daje mu pjesmu 'Zbog tebe'. I bend Srebrna krila dobivaju nešto njegovo - za potrebe albuma 'Sreo sam ljubav iz prve pjesme'.

I u privatnom je životu Balašević bio uspješan, volio je suprugu Oliveru, bivšu gimnastičarku. Bili su u braku čak četiri desetljeća te imali divan, sretan život.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba