Show

Komentari 6

'Elvisa Presleya nagovarali da vozi kamion, a on želio pjevati'

'Elvisa Presleya nagovarali da vozi kamion, a on želio pjevati'

Maturirao je 1953. nakon čega se zaposlio kao vozač kamiona, a usput je upisao i večernju školu za električara. Nije odustao od glazbene karijere koja mu tih godina nije bila naklonjena jer ga je nekoliko grupa odbilo

Za većinu svoje publike Elvis predstavlja pravu ikonu. Osim glazbe i glume, njegov privatni život i njegova pojava donijeli su mu status najzanimljivije i najmističnije ličnosti 20. stoljeća. Za života postao je simbol Amerike, što je ostao i nakon smrti, a brojna nagađanja oko njegove nevjerojatne karijere i stalni interes za njegov privatni život pokrenuli su ogromnu turističku i zabavnu industriju.

Elvis Aaron Presley rođen je 8. siječnja 1935. u mjestu Tupelo, na jugu Mississippija u siromašnoj obitelji. Da je živ, danas bi slavio 84. rođendan. 

- Moglo bi se reći da smo živjeli s pogrešne strane pruge. Ali, u to vrijeme u Tupelu i nije bilo prave strane. Nitko nije imao bogat obrok. Nikada nismo gladovali, ali smo često bili na rubu - pričao je legendarni glazbenik čiji su roditelji svoj skromni dom opremili za dva dječaka, ali je Elvisov brat blizanac, koji je na svijet došao 35 minuta prije njega, umro za vrijeme poroda.

You Tube | Autor: You Tube

Odrastajući kao jedinac imao je blizak odnos s oba roditelja, ali je naročitu privrženost gajio prema majci. Stasao je u vrlo pobožnoj obitelji koja je redovito odlazila na mise na kojima je mladi Elvis rastao okružen gospelom u kojem je pronašao svoju prvu glazbenu inspiraciju. Već s deset godina imao je prvi nastup na natjecanju u lokalnoj školi gdje je odjeven kao kauboj stajao pored mikrofona. Nekoliko mjeseci kasnije za rođendan je dobio svoju prvu gitaru, a od rođaka je naučio i prve akorde na njoj.

- Gledao sam ljude kako to rade pa sam polako učio svirati, ali nisam mogao pjevati u javnosti, bio sam stidljiv - priznao je Elvis, koji se s obitelji 1948. preselio u Memphis, gdje je upisao srednju školu. 

YouTube | Autor: YouTube

I dalje je bio jako povučen i sramežljiv pa su ga prijatelji često zadirkivali da je mamin dečko. Da nije bio pretjerano popularan pokazuju i zapisi u školskom godišnjaku. Njegovi kolege nisu ga smatrali ni pretjerano pametnim, ni lijepim, a kamoli talentiranim.

Taj neprimjetni crnokosi dječačić samo je jednom skrenuo pažnju na sebe i to kada mu je profesorica glazbenog dala nisku ocjenu uz obrazloženje da ne zna pjevati. Ljuti Elvis sljedećeg dana došao je s gitarom na sat i otpjevao tadašnji veliki hit 'Keep Them Cold Icy Fingers Off Me'. Profesorica je morala priznati kako je pogriješila, a ocjena je bila popravljena.

Screenshot | Autor: Screenshot

Maturirao je 1953. godine nakon čega se zaposlio kao vozač kamiona, a usput je upisao i večernju školu za električara. Ipak, nije odustao od glazbene karijere koja mu tih godina nije bila naklonjena jer ga je nekoliko grupa iz Memphisa odbilo, a i prijatelji su mu govorili da bi bilo bolje da vozi kamion nego da pjeva.

Ne obazirući se na to, Presley je krajem 1953. u prijateljevu studiju snimio pjesmu posvećenu majci, koja je dugo bila privatno vlasništvo, a koja se danas tretira kao vrijedan unikat. Na snimanju je privukao pažnju vlasnika diskografske kuće Sun Records, Sama Phillipsa, koji je odmah shvatio da mladi Elvis ima vlastiti stil. Pozvao ga je da snimi prvi album.  Prije nego što je napunio 21 godinu, stekao je prvi milijun dolara i zaveo prvih sto djevojaka.

PIXSELL | Autor: PIXSELL, REUTERS

Njegovi prvi singlovi 'That’s All Right', 'Mama' i 'Blue Moon Kentucky' lokalno su bili iznimno popularni. Izdani su pod okriljem Sun Recordsa u razmaku od po nekoliko mjeseci i nema sumnje da su te pjesme udarale temelj onom što će biti poznato pod imenom rock'n'roll.

Ubrzo su uslijedili i prvi nastupi u klubovima, a glasine o mladiću čudnog stila odijevanja i sjajnog glasa s neobičnim pokretima na sceni proširile su se Amerikom. Godine 1956. objavio je svoj debitantski album 'Elvis Presley' koji je prodan u više milijuna primjeraka te je svima postalo jasno da je zvijezda rođena.

- Ne znam ništa o glazbi, a ne biste ni vi morali znati da ste na mom mjestu - govorio je u to vrijeme. Novine su tada pisale da su nakon jednog njegovog koncerta lokalni dušobrižnici poslali pismo FBI- ju u kojem se navodi da je Elvis velika opasnost za Ameriku jer svojim ponašanjem na sceni izaziva seksualnu strast kod mladih djevojaka.

Elvis Presley 40 year death anniversary | Autor: PA/Press Association/PIXSELL

Usprkos tome, Elvis je i dalje koristio svoj glas, gitaru, a najviše svoje kukove kako bi obožavateljice doveo do ludila. Godinu dana kasnije Elvisov doživotni menadžer Parker pokrenuo je čitavu marketinšku kampanju s etiketom Elvis, od bedževa, postera, majica, čarapa, igračaka do ruževa za usne i kolonjske vode. 

Teret slave bio je toliki da je glazbenik u potpunosti morao promijeniti način života. Nije se smio pojaviti  sam na ulici, spavao je danju, a tek navečer bi izlazio, ali ni tada nije bio pošteđen obožavatelja koji su ga pratili u stopu.

Iste godine kupio je ogromnu palaču u Memphisu, koju je nazvao Graceland. Ova vila je sad mjesto koje posjećuju obožavatelji njegova lika i djela.

On je, najvjerojatnije zbog siromašnog djetinjstva, imalo sklonost megalomaniji. Nikada nije kupio jedan automobil, nego bi uvijek kupovao njih desetak odjednom. Ali nikada nije zaboravio što znači živjeti u bijedi i zato se uvijek trudio pomagati drugima.

Prijateljima je kupovao preskupe poklone, a jednom prilikom je siromašnoj starici koja je ostala bez doma kupio kuću. Davao je donacije dobrotvornim ustanovama i crkvi. Bio je vrlo religiozan.

Njegova karijera prekinuta je 1958. kada je regrutiran za odsluženje vojnog roka u Njemačkoj na dvije godine. Tamo je upoznao mladu djevojku Priscillu (72) koja mu je postala žena. Ona je tada imala samo četrnaest godina. 

Vjenčali su se kada je napunila dvadeset jednu godinu. Priscilla je zatrudnjela tijekom medenog mjeseca i točno devet mjeseci kasnije rodila se Lisa Marie.

Dok je bio u vojsci, Elvisu je umrla majka i on od tog trenutka više nikada nije bio isti. Počeo je uzimati tablete za spavanje, na koje se brzo navikao. Nakon povratka iz vojske 1960. njegov menadžer je potpisao ugovor u Hollywoodu po kojem je Elvis bio dužan svake godine snimiti po tri filma. Prestao je nastupati i u potpunosti se posvetio filmovima.

Tako je krenula i njegova uspješna filmska karijera u kojoj je snimio preko trideset filmova, uglavnom mjuzikla. Ipak, to ga nije spriječilo da snimi i legendarne hitove kao što su 'Viva Las Vegas', 'Little Les Conversation', 'In the Getto' i 'Suspicious Minds'.
Tek 1968. odgovorio je na izazov nove ere, nastupom u specijalnom TV showovima u kojima se predstavio u najboljem izdanju,

Elvis je nosio crno kožno odijelo i pjevao stare hitove na nov način. Reakcije gledatelja bile su nevjerojatne. 

Tada se vratio nastupima i prestao snimati filmove. Godine 1971. postao je prvi rock'n'roll izvođač koji je dobio prestižnu nagradu Grammy za životno djelo, ali njegov povratak bio je kratkog vijeka.

Njegovi mnogi privatni problemi počeli su izlaziti na površinu. Ovisnost o lijekovima, nezadovoljstvo i bračni problemi, rezultirali su lošim koncertima. Kap koja je prelila čašu bio je definitivan razlaz sa suprugom Priscillom koja je njihovu kći odvela sa sobom. Često je bila zapostavljana od strane supruga koji je pored nje imao dosta ljubavnica. Ona je znala što se događa, a život u kući na Gracelandu sve ju je više gušio. Razveli su se 1972. godine. Šest godina nakon udaje ona je konačno bila slobodna, a kao utjehu dobila je dva milijuna dolara.

- Zabava je moj život, mislio sam da ona to razumije kada se udala za mene. Volim činiti druge sretnima, a moj život je nesretan i uništen - rekao je tada 'Kralj'.

Ovaj prijelomni trenutak označio je početak definitivnog prepuštanja sudbini i drogama. Bio je svjestan da se lagano ubija uzimanjem raznih pilula, ali protiv toga se nije mogao boriti.

Život mu se činio preteškim. Imao je milijune obožavatelja, ali se osjećao usamljenim. Bio je jedina prava američka pop ikona koja je 1973. ušla u povijest televizije budući da je njegov čuveni nastup Aloha From Hawaii prvi koncert preko satelita prenošen u cijelom svetu.

Ipak, ni to mu nije bilo dovoljno. 'Kralj' je bez prestanka uzimao sedative, antidepresive i tablete za spavanje. Ponekad bi toliko konzumirao sedative da je jedva disao. 

Koncerti su mu bili prave katastrofe, ponekad je morao čitati riječi pjesama s table koju su mu držali asistenti. Slika u novinama i na plakatima bila je svjetlosnim godinama daleko od one koju je svakog jutra viđao u svom ogledalu. 

Posljednji javni nastup imao je 26. lipnja 1977. godine u Indianapolisu, a 16. kolovoza iste godine je pronađen mrtav na podu kupaonice u Gracelandu. Imao je 42 godine. Njegova tadašnja i posljednja djevojka izjavila je kako ga je neposredno prije smrti pokušala spriječiti da uzme drogu. Bezuspješno. Analizom krvi u njegovom je tijelu pronađeno deset vrsta droga.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Najčitaniji članci