Obavijesti

Show

Komentari 2

Fatalna diva planirala je sama ubiti Hitlera, ali i zavesti kralja

Fatalna diva planirala je sama ubiti Hitlera, ali i zavesti kralja
1

Tridesetih godina prošloga stoljeća bila je jedna od najunosnijih glumica u Hollywoodu. Iako je privatni život uspješno držala u tajnosti tijekom života, nakon njene smrti zaintrigirao je cijeli svijet

VIDEO

Njemica Marlene Dietrich smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstvo ulogama u filmovima redatelja koji ju je 'otkrio', Josefa von Sternberga.

Rođena 27. prosinca 1901. kao Maria Magdalena Dietrich, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa od dvije kćeri majke iz imućne obitelji te oca policijskog poručnika. Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loscha, koji je umro ubrzo nakon vjenčanja. 

Od malena je pokazivala zanimanje za kazalište i poeziju, a u školi je učila svirati violinu. Htjela je postati koncertna violinistica, no ozlijedila je zglob pa se posvetila glumi. Prve uloge ostvarila je u kazalištu, a na filmu je debitirala 1922. godine. Na setu upoznaje Rudolfa Siebera, s kojim se vjenčala u svibnju 1924.. S njim je dobila jedino dijete, kćer Mariju Elisabeth Sieber, kasnije poznatu pod imenom Maria Riva. 

Tijekom Drugog svjetskog rata doselila se u Ameriku i dobila državljanstvo te je potpisala ugovor s Paramount Pictures koji su je plasirali kao odgovor na Šveđanku Gretu Garbo, zvijezdu studija MGM. 

Imidž fatalne zavodnice

Prvi film kojeg je snimila na engleskom jeziku bio je 'Morocco', redatelja Josefa von Sternberga. Iako je jedva znala jezik te imala loš izgovor, ta uloga joj je donijela jedinu nominaciju za Oscara u karijeri. 

Imidž fatalne žene Marlene si je priskrbila i filmom 'Plavi anđeo', koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvijezda. 

Glumačka karijera počela joj je tonuti nakon što je studio otpustio 'njenog' redatelja von Sternberga, s kojima je snimila šest hit filmova. Ubrzo je prozvana 'otrovom za kino-blagajne' jer su joj se počeli redati financijski neuspješni filmovi. 

Kasnije je ipak oduševila u filmovima Alfreda Hitchcocka i Orsona Wellesa. 

No Dietrich je njegovala i karijeru pjevačice i zabavljačice. Njen glas zvali su 'trećom dimenzijom', a njen bliski prijatelj Ernest Hemingway smatrao je da Njemica svojim glasom slama srca. Prije međunarodne slave, otpjevala je duet s Margo Lion, a pjesma je ubrzo postala 'lezbijskom himnom' u Berlinu. 

Od pedesetih do sedamdesetih, Marlene je radila kao kabaret izvođačica te je nastupala u kazalištima diljem svijeta, a od svojih je nastupa zarađivala, za to doba, basnoslovne novce. 

Špijunka ili izdajica domovine?

Marlene se nije libila izražavati svoja politička uvjerenja te se čvrsto okarakterizirala kao velika protivnica Hitlera i nacističkog režima. Bila je jedna od prvih zvijezda koje su plasirale ratne obveznice. Tijekom dvije turneje za United Service Organizations pjevala je za savezničke trupe na prvim linijama. Prema FBI-ju i dalje se sumnja da je na početku rata bila njemačka špijunka.

S druge strane, mnogi vjeruju da je bila izdajica svoje domovine te da je očajnički željela pomoći poraziti Treći Reich. Dietrich je navodno špijunirala preko Ureda za strateške usluge, koji je 1944. godine započeo projekt Musac. Riječ je bila o emitiranju glazbene propagande radi demoraliziranja neprijateljskih vojnika.

Njezin najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Uostalom, njezina obitelj je i dalje živjela u Njemačkoj, pa joj ne bi bilo u cilju raditi kao tajni operativac. Ipak, ona je jedna od najpoznatijih zvijezda za koje se vjeruje da su radile kao špijuni tijekom Drugog svjetskog rata, a i jedina je na listi koja se na popisu špijuna našla s obje strane. 

Htjela je 'spasiti' Englesku, ali i cijeli svijet

Glumica je obožavala Britance, a prilikom posjete Londonu 1936. saznala je da kralj Edward VIII namjerava abdicirati zbog dva puta razvedene Amerikanke Wallis Simpson s kojom se htio vjenčati protiv volje dvora. Marlene je bila ogorčena što kralj želi izgubiti krunu zbog, kako je rekla', te 'obične žene s malim grudima'. 

Kraljevstvo je htjela spasiti tako da zavede kralja. Pripremala se tjednima, tragala je za najboljim parfemom i najboljom odjevnom kombinacijom kako bi kralju 'zavrtjela glavom'.

- Ovo činim za Englesku, koju oboje volimo. Moramo podnijeti žrtve - kazala je Dietrich svom tadašnjem ljubavniku Douglasu Fairbanksu. Plan joj nije uspio jer, dok se ona 'spremala', Edward VIII više nije bio kralj. 

Nakon toga, imala je još jednu suludu ideju. Naime, prema jednoj njenoj biografiji, glumica je ozbiljno namjeravala ubiti Adolfa Hitlera.

- Pravila bih se da ga volim, da sam strašno zaljubljena u njega. Čula sam da mu se sviđam, odmah bi mi povjerovao - povjerila se Marlene Fairbanksu. U Hitlerove odaje namjeravala je ući potpuno gola, dok bi joj u kosi bila skrivena otrovana ukosnica. Iako nikada nije ostvarila svoj plan, Fairbanks nije nikada sumnjao da ne bi mogla tako nešto učiniti, jer je bila 'dovoljno luda i dovoljno hrabra' za takvo što. 

Imala je strastvene afere s muškarcima i ženama

To su riječi Marlenine kćeri Marie koja je osebujan život svoje majke opisala u svojoj knjizi.

Iako je bila u braku s redateljem Rudolfom Sieberom sve do njegove smrti, Marlene je radila štogod je htjela. Naime par je sretno živio u otvorenom braku. Dok je ona 'šarala' te imala afere s najvećim imenima književnosti, glazbe i filma, Rudolf je bio s dugogodišnjom ljubavnicom Tamarom Matul, s kojom je i odgajao svoje i Marlenino dijete, kćer Mariu. 

Dietrichina seksualnost bila je 'javna tajna' u Hollywoodu. U Kaliforniji je jedno vrijeme živjela s kubansko-američkom spisateljicom Mercedes de Acostom koja je ostavila Gretu Garbo zbog nje. Poslije je imala i aferu s Edith Piaf, koja joj je ostala jedna od najbližih prijateljica.

Iako su Šveđanka Greta Garbo i Njemica Merlene tvrdila da se nikada nisu upoznale, ljute protivnice su, smatra jedan biograf, imale zajedničku prošlost. Prije no što su se proslavile u Hollywoodu, upoznale su se u Berlinu na snimanju jednog nijemog filma te su se upustile u strastvenu i kratku aferu koja je, pisao je autor, slomila Garbo.

Prema riječima Marlenine kćeri, glumicu su obožavali jer je bila nesebična ljubavnica koja se brzo prilagođavala potrebama drugih. Navodno je najviše uživala u pružanju oralnog seksa.

'Intimnost kao moć'

- Gledala je Marlona Branda u jednoj predstavi. Nakon što se spustila zavjesa, Merlene je pojurila u njegovu garderobu. Iako se nikada nisu upoznali, bez riječi je kleknula pred njega i otkopčala mu hlače - glasi jedna od holivudskih 'legendi'. Nakon seksa, Dietrich mu se navodno predstavila i pohvalila ga na predstavi. Na isti je način, pričalo se, upoznala i dramaturga Georgea Bernarda Shawa. 

Među njene brojne ljubavnike ubrajaju se i Joseph Kennedy te njegov sin John F. Kennedy, Gary Cooper, James Stewart, Cary Grant, John Wayne, Kirk Douglas i Frank Sinatra.

- Spavala je sa svima koje je smatrala privlačnim. Nije joj bila bitna tjelesna strana seksa. Intimnost je njoj značila moć - ispričao je njen unuk David Riva, koji je svoju baku naziva 'hladnom alkoholičarkom i bulimičarkom'. Optužio ju je da nikada svoju kćer nije voljela te tvrdi da je Mariu silovala dadilja, na što je Marlene rekla: 'Suoči se s tim'. 

Marlene je posljednjih 11 godina provela u svom pariškom stanu zbog straha da ju fotografi ne 'ulove' u starosti. Sramila se svojih bora, a u posljednjim javnim pojavljivanjima zatezala je kožu lica selotejpom iza ušiju. Iz sigurnosti svog stana, sudjelovala je i u dokumentarcu o svom životu no nije htjela stati pred kameru. 

Umrla je 1992. godine u 90. godini života. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

Duple štikle, a takva je i cijena! Seve na sud stigla u neobičnim cipelama, cijena im je 850 eura
CRNA MODNA KOMBINACIJA

Duple štikle, a takva je i cijena! Seve na sud stigla u neobičnim cipelama, cijena im je 850 eura

Pjevačica je izabrala crno-bijelu kombinaciju. Nosila je komplet marke Jil Sander, torbicu Jacquemus, no najviše pažnje su dobile njezine cipele
VIDEO J.Lo je u prozirnoj haljini istaknula sve svoje atribute! Prekrila je tek strateški dio...
ISKLESANO TIJELO

VIDEO J.Lo je u prozirnoj haljini istaknula sve svoje atribute! Prekrila je tek strateški dio...

Jennifer Lopez je poznata po provokativnim i spektakularnim modnim kombinacijama na Met Gali. Ovaj put uz bujni dekolte istaknula je i svoju isklesanu figuru