Show

Komentari 0

Film 'Murina' će svoju američku premijeru doživjeti u Torontu

Film 'Murina' će svoju američku premijeru doživjeti u Torontu

Proslavljeni i nagrađivani film debitantice Antonete Alamat Kusijanović će se prikazivati na festivalu u Torontu, nakon što je osvojio nagrade na festivalima u Puli i Cannesu

Film “Murina” Antonete Alamat Kusijanović (35) bit će prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, koji će se održati od 9. do 18. rujna.


Na jednom od najposjećenijih i najutjecajnijih filmskih festivala u svijetu, “Murina” će imati svoju sjevernoameričku premijeru, u sklopu programa 'Suvremena svjetska kinematografija'.


Riječ je o programu  koji donosi snažne priče s globalnom perspektivom, a film hrvatske autorice uvršten je uz još 19 naslova sa svih strana svijeta.


Film je svjetsku je premijeru imao nedavno u Cannesu, gdje je redateljica osvojila prestižnu nagradu Zlatna kamera (Camera d’Or) za najbolje debitantsko ostvarenje festivala.

The 74th Cannes Film Festival - Photocall after closing ceremony


Hrvatsku premijeru imao je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio nagradu publike - Zlatna vrata Pule, Zlatnom arenom za sporednu žensku ulogu nagrađena je glumica Danica Ćurčić (35), a redateljica Brezom za najbolju debitanticu.
Kako je najavljeno, “Murina” uskoro odlazi na Sarajevo Film Festival gdje će biti prikazana 17. kolovoza, kao i u ljetna kina te u ostala kina širom Hrvatske. 

Pula: Svečano otvorenje Pula Film Festivala


Film  govori o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji pokušava sklopiti posao s obiteljskim prijateljem, dok kći iskazuje sve veći otpor prema njemu.


U glavnim ulogama su Gracija Filipović (18), Leon Lučev (51), Danica Ćurčić i Cliff Curtis (53), a scenarij uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović potpisuje Frank Graziano.


Redateljica je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila studij produkcije, a režiju na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Za svoj kratki film “U plavetnilo” osvojila je nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva, a film je bio nominiran za studentskog Oscara.


Producenti "Murine" su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).