Show

Komentari 0

Filmmusicorkestar u Lisinskom priprema poseban program za sve ljubitelje sevdaha

Filmmusicorkestar u Lisinskom priprema poseban program za sve ljubitelje sevdaha

Svi ljubitelji sevdaha 26. travnja će moći uživati u programu koji će ih podsjetiti na nezaboravne filmove i sevdalinke

Postoje razne definicije i tumačenja sevdaha i sve se nekako vrte oko izvornog prijevoda arapske riječi sawda što znači crna žuč. Dakle, nešto tužno, melankolično, nekako down ili blue.

Postoji i vjerovanje da je Bosna i Hercegovina domovina sevdaha, a tko imalo pozna Bosance i Hercegovce zna da to nisu tužni ljudi nego upravo suprotno, veseli i sretni koji tu neku tugu, ako je ima, nose u sebi duboko skrivenu baš kao kamenčić u cipeli da ih podsjeća kako je život zapravo lijep bez obzira što nosio sa sobom. E upravo ta kombinacija neke tuge i melankolije s jedne i sreće i veselja s druge strane bio je glavni drive Filmmusicorkestru da donesu publici neke od najljepših sevdalinki koje su se pojavile na filmskom platnu u jednom lijepom i zanimljivom aranžerskom ruhu.

Zagreb: Koncert Filmmusicorkestra u Kerempuhu

'Sevdah na filmu…i okolo njega' zaista je poseban program koji će vas podsjetiti na neke nezaboravne filmove i isto tako nezaboravne sevdalinke i ritmove koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Senzualni vokal Elme Burnić praćen gitarističkim minijaturama Admira Ćulumarevića, virtuozi Josip Mimica na klarinetu i Emil Gabrić na violi, stamena ritam sekcija Jurica Rukljić na tubi i Borna Šercar na bubnjevima i udaraljkama, uz izvrsno odabran repertoar, publiku vode u jedan vrlo intimni svijet njihovog čitanja nezaboravnih sevdalinki koje su i Filmmusicorkestar i sevdah pozicionirale na world music mapi.

Zagreb: Filmmusicorkestar bend

'Sevdah na filmu i okolo njega' u Koncertnoj dvorani Lisinski, 26. travnja u 20:00 sati.

Najčitaniji članci