Obavijesti

Show

Komentari 2

‘Galeb’ i ja pričekat ćemo na premijeru, šteta što nije u Puli

‘Galeb’ i ja pričekat ćemo na premijeru, šteta što nije u Puli
8

Ivan Živković Žika napravio je dokumentarni film o Titovu brodu, a otkriva da je radeći na ovom dokumentarcu, došao do senzacionalnih arhivskih materijala koji su u filmu

VIDEO

Ovo je priča o brodu kojim je Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka (u neke više puta), prešavši brzinom od 12 čvorova 85 nautičkih milja (157.420 km), za što je trebao 479 dana plovidbe.

Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. Brod “Galeb” bio je važan instrument realizacije Titove vanjske politike, a Ivan Živković Žika o njemu je snimio dokumentarni film.

- Film o ‘Galebu’, Titu i Nesvrstanima bila je ideja mog prijatelja, pokojnog Denisa Kuljiša. Pozvao me da režiram tu priču. On je na luksuznoj jahti Juroslava Buljubašića, poduzetnika i Titofila, koji je iz respekta prema Titovim prekomorskim podvizima svoj brod nazvao Seagull 2, dogovorio okupljanje zanimljive družine, svjedoka i poznavatelja ove teme - objasnio nam je Živković.

Među njima su bili Budimir Lončar, “vjerojatno posljednji živući akter Titove diplomacije”, koji je stigao sa zadnjim predsjednikom kojeg je savjetovao Stjepanom Mesićem, dok su iz Beograda došli Tanja Petovar, aktivistica i odvjetnica iz Beograda, kći generala Rudolfa Petovara, i Stanko Crnobrnja, redatelj, sin Titova sekretara Bogdana Crnobrnje, važnog čovjeka u projektu Nesvrstanih.

- Toj družini sam pridružio i povjesničara Tvrtka Jakovinu kojeg sam snimao na pravom ‘Galebu’, i to nekoliko dana prije nego što su ga oteglili na renovaciju. Zahvaljujući Filmskim novostima u Beogradu, došao sam do senzacionalnog arhivskog materijala. Tito je bio filmofil i na sva svoja putovanja je vodio ozbiljnu snimateljsku ekipu. Rezultat su: ne sati nego dani materijala koji se čuvaju u Beogradu. Odabrali smo nešto od tog materijala i mislim da neki od tih snimaka nisu niti viđeni do sada - dodao je Žika.

Za ovu priču važni su mu bili sugovornici. Jedan od njih je Stipe Mesić, iako, kako Živković objašnjava, nije baš bio u glavnoj ulozi ovoga filma.

- Rječnikom igranog filma: on je karakterna sporedna rola. Mada, od svih likova u ovom dokumentarcu on je jedini talent za igrani film. Mogao bi igrati, preporučujem ga kolegama koji rade igrane forme. Jako je duhovit, a iako u faci podsjeća na Charlesa Bronsona, više je za komedije nego za vesterne ili kriminalističke filmove - procijenio je Živković, koji je dosad snimio film “Ćiro”, dok je Ćiro Blažević bio izbornik BiH i “Varoški amarcord”.

Film je nakon godinu dana rada gotov i bio spreman za premijeru, koja je trebala biti 20. srpnja u Areni na Pulskom festivalu. Nažalost, zbog korone Pulski festival su otkazali. Nakon toga film “Galeb” ide Titovim rutama, odnosno po zemljama Azije i Afrike.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama