Obavijesti

Show

Komentari 4

Gledaj iz naslonjača predstavu 'Na kraju tjedna' i ostale hitove

Gledaj iz naslonjača predstavu 'Na kraju tjedna' i ostale hitove
1

Riječ je o najgledanijim predstavama o kojima se mnogo pisalo u medijima. Danas vam donosimo komičnu operu 'Don Pasquale', balet 'Modrobradi' i predstavu 'Na kraju tjedna'

VIDEO

Ako ste propustili premijere, predstave su vam i dalje dostupne na web stranici #zajedno24sataYouTube kanalu i portalu 24sata

Suradnja 24 sata i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta uz snimateljsku i tehničku podršku Croatia Filma se nastavlja i donosi još jednom u vaše domove najbolje predstave s repertoara nacionalne kazališne kuće.

Digitalni teatar: Pogledajte 26 super predstava na 24sata.hr
Digitalni teatar: Pogledajte 26 super predstava na 24sata.hr

Riječ je o najgledanijim predstavama o kojima se mnogo pisalo u medijima, a neke od njih su izazivale i kontroverze. Tako se na 24sata.hr ponovno našla komedija 'Tko pjeva zlo ne misli', pa 'Ciganin, ali najljepši', zatim drama 'Ljudi od voska', predstava 'Na kraju tjedna', opera 'Turadont' i mnoge druge. Danas vam donosimo tri hita...

Komična opera 'Don Pasquale' talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija već je na praizvedbi 1843. postigla velik uspjeh, postavši jednom od njegovih najpopularnijih opera.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tijekom tri čina pratimo zabavnu priču o dvoje zaljubljenih, Ernesta i Norine, koji nastoje poremetiti ženidbene planove starca Pasqualea. Brojna prerušavanja, zamijene identiteta, zabune i obrati glavne su karakteristike ovog djela koje se u ludom ritmu poigrava sa životnim stereotipima.

Predstava je nastala u koprodukciji s Operom mariborskoga SNG-a. Dirigent je Josip Šego, redateljica Dora Ruždjak Podolski, a opera se izvodi na talijanskome izvorniku uz prijevod na hrvatski Maje Winkler

Balet 'Modrobradi' se temelji na legendi o okrutnom francuskom serijskom ubojici žena plave brade. Sjajan je to projekt Staše Zurovca (47) koji je u ovom djelu koreograf, redatelj, libretist i dramaturg. Radeći ovaj balet bio je inspiriran srednjovjekovnom legendom o plemiću koji je ubijao svoje supruge, ali i dvjema pripovijetkama “Modrobradom” Charlesa Perraulta te “Modrobradi i njegovih sedam žena” francuskog nobelovca Anatolea Francea, koji je pokušao dokazati da je glavni lik zapravo neshvaćen i nesretno zaljubljen, ali da nije serijski ubojica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovaj balet dijelom je inspiriran i libretom Bele Balasza za operu Bele Bartoka 'Dvorac Modrobradog'. Osim koreografije i režije, Zurovac je napisao i libreto za balet, u kojem je legendu o strašnom ubojici žena interpretirao na svoj način. Krenuo je od sedam svadbi i sedam sprovoda, kroz kojih se niže red događaja.

Legenda o Modrobradom inspirira razne umjetnike iz svih područja već nekoliko stoljeća. Priču o njemu objavila su i braća Grimm u svojoj poznatoj zbirci 'Dječje i obiteljske priče' što je dodatno pomoglo u njezinu širenju po Europi. U prošlosti je napisano i nekoliko dramskih verzija te priče, a snimljeno je više od 20 filmova o Modrobradom, među kojima je vjerojatno najpoznatiji onaj s legendarnim Charliejem Chaplinom.

Predstava 'Na kraju tjedna' u žarište stavlja srednju klasu kao predstavnika propulzivnih vrijednosti i društveno-gospodarskoga napretka, što otvara pitanja povezanosti privatnih i javnih impulsa, odnosno pitanja o stabilnosti temelja našega građanskog društva. Raspadom ideologija na ovim prostorima nastala je velika društvena pomutnja – starih načela više nema, a nova još nisu uspostavljena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Praznina se ispunjava neostvarenim željama i naučenim mehanizmima življenja, ali negdje ispod svega ostaju tjeskoba, bijes i strah. Za Bobu Jelčića karakterističan je osobit način rada s glumcima, koji zajedničkim radom na razvijanju postavljenih tema, postaju i suautori njegovih predstava.

Improvizacijama na zadani problem traži se posredna ili neposredna veza s izvođačima, a tako i s publikom koja u njima prepoznaje ljude iz svoje svakodnevice, sebi bliske i razumljive.

To se ne događa bez emocija i humora koji su sastavni dio Jelčićeva kazališta, čiji rad odlikuju fokusiranost na detalje i dramaturški krupni planovi koji grade totale predstave, uvijek odražavajući neki trenutak pojedinca, a time i društva. Vječno zapitan nad čudom svakodnevice i uobičajenim sitnicama, Jelčić stvara sadržaje s kojim se lako povezati i suosjećati s njima kao da su vlastiti, dok njegov kazališni čin, nenametljive, pritajene poetike transcendentira do univerzalnih pitanja i bolnih mjesta na tijelu našega zajedništva.

Predstave na YouTube kanalu 24sata nisu namijenjene komercijalnoj upotrebi, emitiramo ih u edukacijske, humanitarne, ali i zdravstvene svrhe u suradnji s HNK Zagreb i Croatia filmom. Naime, svaka izolacija koja podrazumijeva drastično reduciranje socijalnih kontakata može imati negativan utjecaj i na naše na psihičko zdravlje, a umjetnost u takvim situacijama omogućuje ljudima da se s mnogo manje stresa prilagode izvanrednoj situaciji u kojoj su se našli oni i njihove obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:39

Balet 'Labuđe jezero' 1. i 2. čin POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Labuđe jezero' 3. i 4. čin POGLEDAJTE OVDJE

Predstavu 'Evanđelje' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Kralj Lear' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Nikola Šubić Zrinjski' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Yanisom Varoufakisom POGLEDAJTE OVDJE.

Komičnu operu 'Don Pasquale' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Vučjak' POGLEDAJTE OVDJE

Balet 'Petar Pan' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Tariquom Alijem POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Modrobradi' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Žena' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Adel i Mara' POGLEDAJTE OVDJE

Filozofski teatar s Paulom Masonom POGLEDAJTE OVDJE.

Balete 'Tamni pejzaži' i 'Bolero' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Tartuffe' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Apoksiomen' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Ivanov' POGLEDAJTE OVDJE

Balet 'Elizabeta Austrijska - Sissi' POGLEDAJTE OVDJE.

Ljubavnu operu 'Manon Lescaut' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Romeo i Julija' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Na kraju tjedna' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Gospoda Glembajevi' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Vučjak' POGLEDAJTE OVDJE.

Dječji igrokaz 'Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Peer Gynt' POGLEDAJTE OVDJE

Operu 'Turandot' POGLEDAJTE OVDJE.

'Zimsku priču' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Don Carlo' POGLEDAJTE OVDJE. 

Filozofski teatar s Hitom Steyerl POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Čarobna frula' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Francom B. Bifom POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Ero s onoga svijeta' POGLEDAJTE OVDJE.

https://zajedno.24sata.hr/

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Klikni i pogledaj balet 'Labuđe jezero' samo na portalu 24sata
HNK I 24SATA VAM DARUJU

Klikni i pogledaj balet 'Labuđe jezero' samo na portalu 24sata

GLEDAJTE U ČETVRTAK U 17 SATI Budite uz YouTube kanal 24sata ili portal 24sata.hr i pratite 'Labuđe jezero' koje vam donosimo u suradnji sa zagrebačkim HNK i uz tehničku podršku Croatia Filma

Klikni i gledaj predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' na 24 sata
HNK i 24SATA VAM DARUJU

Klikni i gledaj predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' na 24 sata

Hit predstava 'Tko pjeva zlo ne misli' iščekivala se s nestrpljenjem, a na kazališne daske postavio ju je redatelj Rene Medvešek. Publika ju je s oduševljenjem prihvatila nakon prvih izvedbi u rujnu 2017.
Pogledajte u 20h operu 'Ero s onog svijeta' na portalu 24sata
HNK I 24SATA VAM DARUJU

Pogledajte u 20h operu 'Ero s onog svijeta' na portalu 24sata

GLEDAJTE DANAS Budite uz YouTube kanal 24sata ili portal 24sata.hr i pratite 'Eru s onog svijeta' kojeg vam donosimo u suradnji sa zagrebačkim HNK i uz tehničku podršku Croatia Filma