Obavijesti

Show

Komentari 0

Gledajte i uživajte: Donosimo 'Kralja Leara' i ostale hitove

Gledajte i uživajte: Donosimo 'Kralja Leara' i ostale hitove
1

Riječ je o najgledanijim predstavama o kojima se mnogo pisalo u medijima, a neke od njih su izazivale i kontroverze. Danas vam donosimo hitove 'Kralj Lear', 'Žena' i 'Ero s onoga svijeta'

VIDEO

Ako ste propustili premijere, predstave su vam i dalje dostupne na web stranici #zajedno24sataYouTube kanalu i portalu 24sata

Suradnja 24 sata i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta uz snimateljsku i tehničku podršku Croatia Filma se nastavlja i donosi još jednom u vaše domove najbolje predstave s repertoara nacionalne kazališne kuće.

Riječ je o najgledanijim predstavama o kojima se mnogo pisalo u medijima, a neke od njih su izazivale i kontroverze. Tako će se na 24sata.hr ponovno naći komedija 'Tko pjeva zlo ne misli', pa 'Ciganin, ali najljepši', zatim drama 'Ljudi od voska', predstava 'Evanđelje', balet 'Romeo i Julija' i mnoge druge. Danas vam donosimo tri hita...

Digitalni teatar: Pogledajte 26 super predstava na 24sata.hr
Digitalni teatar: Pogledajte 26 super predstava na 24sata.hr

Shakespeareov 'Kralj Lear' jedan je od najsublimnijih tekstova svjetske dramske literature. Više od ostarjeloga kralja glavni je junak u ovoj predstavi oluja prirodnih ciklusa koja opisuje krhkost našeg života i nadmoćnu silu svemira.

POGLEDAJTE VIDEO:

Predstava korespondira s našom aktualnom situacijom i potiče nas da razmislimo upravo o krhkosti našeg života. Shakespeare je radnju smjestio u raniju britansku povijest, a izvor za priču pronašao u drugom izdanju Holinshedovih Kronika Engleske, Škotske i Irske, objavljenom 1587.

U predstavi koju je režirao Janusz Kica kralja Leara igra Predrag Miki Manojlović, a kritike su nakon premijere samo potvrdile da je riječ o glumačkom čarobnjaku. U ostalim ulogama su Ana Begić kao Goneril, Iva Mihalić kao Regan, Jadranka Đokić kao Cordelia i Milan Pleština kao grof od Glostera te mnogi drugi glumci dramskog ansambla HNK.

Predstava Josipa Kosora 'Žena' u režiji Paola Magellija prepuna je začudnih elemenata, od scenografije do kostima i glazbe, a glumačke kreacije izazvale su veliko odobravanje i kritike i publike. 

- Magellijev rad s ansamblom donosi pred nas posve nove dosege i kvalitete doslovce svih okupljenih glumačkih umjetnika - pisala je oduševljeno kritika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pitanja koja autor postavlja nose u sebi neke od dilema današnjeg vremena. Ne samo zbog pandemije korone nego jer preispituje kompromis kao uvjet života.

A najizvođenije i najpopularnije djelo hrvatske glazbene literature je definitivno opera 'Ero s onoga svijeta'. Danas se smatra najuspjelijom komičnom operom svih slavenskih skladatelja, a od praizvedbe 1935. godine gotovo da ne silazi s repertoara hrvatskih nacionalnih kuća. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- To je opera koja se može milijun puta gledati. Zaista djeluje impozantno, pa kad nam se još pridruže i konji, prizori su fantastični. Jest da mi moramo malo pripaziti, jer to su ipak životinje, nikad ne znaš kako mogu reagirati - rekao nam je Ljubomir Puškarić, koji je u postavi utjelovio Mlinara Simu. 

Ero je izvođen i na europskim pozornicama, u bečkoj Volksoperi s hrvatskim solistima i pod ravnanjem našeg dirigentskog velikana Berislava Klobučara, na primjer, a prije godinu dana i na glasovitoj minhenskoj sceni Prinzregententheatra, u izvedbi Orkestra Münchenskog radija i Zbora Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Ivana Repušića. Oduševljeni glazbeni kritičar Süddeutsche Zeitunga Klaus Kalchschmid napisao je tada da djelo na trenutke zvuči poput Puccinija, a ponekad poput Léhara...

Predstave na YouTube kanalu 24sata nisu namijenjene komercijalnoj upotrebi, emitiramo ih u edukacijske, humanitarne, ali i zdravstvene svrhe u suradnji s HNK Zagreb i Croatia filmom. Naime, svaka izolacija koja podrazumijeva drastično reduciranje socijalnih kontakata može imati negativan utjecaj i na naše na psihičko zdravlje, a umjetnost u takvim situacijama omogućuje ljudima da se s mnogo manje stresa prilagode izvanrednoj situaciji u kojoj su se našli oni i njihove obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:39

Balet 'Labuđe jezero' 1. i 2. čin POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Labuđe jezero' 3. i 4. čin POGLEDAJTE OVDJE

Predstavu 'Evanđelje' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Kralj Lear' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Nikola Šubić Zrinjski' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Yanisom Varoufakisom POGLEDAJTE OVDJE.

Komičnu operu 'Don Pasquale' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Vučjak' POGLEDAJTE OVDJE

Balet 'Petar Pan' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Tariquom Alijem POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Modrobradi' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Žena' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Adel i Mara' POGLEDAJTE OVDJE

Filozofski teatar s Paulom Masonom POGLEDAJTE OVDJE.

Balete 'Tamni pejzaži' i 'Bolero' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Tartuffe' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Apoksiomen' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Ivanov' POGLEDAJTE OVDJE

Balet 'Elizabeta Austrijska - Sissi' POGLEDAJTE OVDJE.

Ljubavnu operu 'Manon Lescaut' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Romeo i Julija' POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu 'Na kraju tjedna' POGLEDAJTE OVDJE.

Balet 'Gospoda Glembajevi' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Vučjak' POGLEDAJTE OVDJE.

Dječji igrokaz 'Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas' POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu 'Peer Gynt' POGLEDAJTE OVDJE

Operu 'Turandot' POGLEDAJTE OVDJE.

'Zimsku priču' POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Don Carlo' POGLEDAJTE OVDJE. 

Filozofski teatar s Hitom Steyerl POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Čarobna frula' POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Francom B. Bifom POGLEDAJTE OVDJE.

Operu 'Ero s onoga svijeta' POGLEDAJTE OVDJE.

https://zajedno.24sata.hr/

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klikni i pogledaj balet 'Labuđe jezero' samo na portalu 24sata
HNK I 24SATA VAM DARUJU

Klikni i pogledaj balet 'Labuđe jezero' samo na portalu 24sata

GLEDAJTE U ČETVRTAK U 17 SATI Budite uz YouTube kanal 24sata ili portal 24sata.hr i pratite 'Labuđe jezero' koje vam donosimo u suradnji sa zagrebačkim HNK i uz tehničku podršku Croatia Filma

Klikni i gledaj predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' na 24 sata
HNK i 24SATA VAM DARUJU

Klikni i gledaj predstavu 'Tko pjeva, zlo ne misli' na 24 sata

Hit predstava 'Tko pjeva zlo ne misli' iščekivala se s nestrpljenjem, a na kazališne daske postavio ju je redatelj Rene Medvešek. Publika ju je s oduševljenjem prihvatila nakon prvih izvedbi u rujnu 2017.
Pogledajte u 20h operu 'Ero s onog svijeta' na portalu 24sata
HNK I 24SATA VAM DARUJU

Pogledajte u 20h operu 'Ero s onog svijeta' na portalu 24sata

GLEDAJTE DANAS Budite uz YouTube kanal 24sata ili portal 24sata.hr i pratite 'Eru s onog svijeta' kojeg vam donosimo u suradnji sa zagrebačkim HNK i uz tehničku podršku Croatia Filma