Obavijesti

Show

Komentari 16

Goran Bregović: Sve je u redu, grudnjaci još lete na pozornicu

Goran Bregović: Sve je u redu, grudnjaci još lete na pozornicu
5

NJIHOV BABO Obožavateljice ga još salijeću, a kćeri nisu poznavale njegov opus niti znale pjesme Bijelog dugmeta dok nije dobio orden viteza za kulturu

VIDEO

Nema veze što sam otišao u svijet. Ne mislim da sam velika svjetska faca. Zagreb svim glazbenicima puno znači. I Zagrepčanke. Još su jako lijepe žene. Tu sam, naš, domaći, rekao nam je Goran Bregović (65).

S trubačima, tamburašima i klapom preksinoć je slavio 40 godina Bijelog dugmeta. Goranu Bregoviću rijetko se dogodi da ne napuni prostor, a prazne tribine bile su mu, kako kaže, čak i simpatične.

- Nije to kao 2005. kad je sponzor dao milijune za golemi marketing. Sad sam kao i svi drugi, borim se za publiku. Osjećam se kao da smo na početku, zato mi i je tako slatko - rekao je Bregović.

Marko Prpić/Pixsell

Oko 10.000 ljudi vrištalo je uz stare Dugmetove pjesme u novim aranžmanima.

- I sad je, kao nekad, doletio grudnjak na binu. Sve je znači u redu - rekao je Goran koji još pamti kako je Bijelo dugme prije 40 godina izlazilo na scenu.

- U garderobi je uvijek bio trubački orkestar koji je svirao da nas zagrije prije nego što izađemo. Sada imam ove luđake sa sobom koji ne prestaju svirati - smije se.

Suzu na pozornici nikad nije pustio, ali poludi čim kroči na binu. Zato je turneju i nazvao “Tko ne poludi nije normalan”.

- I političari koji su inače stidljivi raspamete se kad dođu na pozornicu. Nitko se ne bavi ovim poslom ako libido ne luduje. Sjećam se svojeg profesora Tunje, bio je tih i miran, a kad je ušao u politiku i stao na binu, ponašao se kao Mick Jagger - kaže Bregović, kojemu nedostaje Ipe Ivandić. Pokojnog bubnjara svako malo spominju.

- Zbog glupe, lake droge zaglavio je tri godine teškog zatvora u Zenici, da bude primjer drugima, a poslije još 1,5 godina u Foči. Nikad se nije oporavio, noću nije spavao. Kažu da je pao kroz prozor. Mislim da je mjesečario i nehotice izašao kroz taj veliki hotelski prozor - govori Bregović.

Marko Prpić/Pixsell

U Areni su se snimali zadnji kadrovi dokumentarca o Bregoviću. Prihvatio je to bez dvojbi znajući da će putovati Hrvatskom, odlaziti u kavane i pjevati s lokalnim glazbenicima. Obišao je sela oca i majke, splitski stan u kojem je napisao posljednju ploču Bijelog dugmeta, marinu gdje je vezao brod. Njegove kćeri Ema (20), Lulu (13) i Una (11) ne znaju ništa o Dugmetu.

- Odrasle su kao Francuskinje. Kad sam u veljači dobivao medalju viteza od kulture, počele su plakati kad je ambasadorica nabrojila što sam sve napravio. Nisu ni znale da im je babo tako važan - kaže Bregović.

Doma nema CD-e Bijelog dugmeta, a kćeri slušaju uglavnom stranu glazbu, onu o kojoj s prijateljicama razglabaju u školi.

- Nikad nikome nisu rekle ‘Ja sam kći Gorana Bregovića’. One ni ne znaju moj opus i dobro je da je tako - kaže Bregović koji tvrdi da ni jedna nije naslijedila glazbene gene. Misli da se ni jedna neće baviti glazbom. Najstarija Ema najbliža je umjetnosti i na trećoj je godini Likovne akademije. Bregović kaže da ima karijeru kao Pink Floydi koje su svi slušali, a rijetki prepoznavali.

- Snimao sam kod njih, pamtim sijedog Rogera Watersa u bijeloj košulji kakvu je moj tata nosio. Nema potrebe da opet budem ljepuškast gitarist i da netko drži moju sliku na zidu. Imam glazbu, ne trebam imati i sliku. To je karijera o kojoj sam sanjao - kaže.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...