Obavijesti

Show

Komentari 3

Hrvati su stvarali najgledaniji crtić češke kinematografije

Hrvati su stvarali najgledaniji crtić češke kinematografije
8

‘Neparožderi’ su najgledaniji češki crtić ikad, a koproducent Arsen Anton Ostojić otkrio nam je kako je na njemu radilo dvadesetak Hrvata te da priprema dugometražni animirani film Dušana Vukotića

VIDEO

Drago mi je da će naša publika dobiti odličan domaći dječji film, kaže Arsen Anton Ostojić, koproducent “Neparoždera” koji u četvrtak, 5. listopada dolazi u naša kina.

Redatelj filmova “Ta divna splitska noć” i “Ničiji sin” surađivao je u produkciji filma koji je s više od 320.000 gledatelja postao najgledaniji crtić u povijesti češke kinematografije.

- Upoznao sam glavnog animatora filma ‘Neparožderi’ dok je projekt još bio u ranim fazama proizvodnje. Pokazao mi je crteže i predloške za vizualni identitet filma i shvatio da je riječ o nečem jako zanimljivom i kvalitetnom - prepričava Ostojić kako je počeo surađivati na tom projektu. Ostatak je, dodaje producent, povijest.

- Kontaktirao sam s glavnim producentom Ondrejem Trojanom, inače dvaput nominiranim za Oscara, pročitao sam scenarij i shvatio da je riječ o odličnoj priči. Predložio sam Ondreju moguću suradnju. On je spremno pristao i tako smo krenuli u tu avanturu prije tri godine. Prijavili smo projekt HAVC-u, koji ga je nakon puno čekanja odobrio - govori producent.

Bilo da je to crtani ili igrani film, ističe Ostojić, uvijek je riječ o pričanju priče i baratanju emocijama.

- Svojim dijelom posla smatram pokušati što bolje ispričati neku priču i dirnuti publiku na prikladan način; samo je tehnika drukčija. Na kraju krajeva, pripremam dugometražni animirani film našega pokojnog doajena animacije Dušana Vukotića koji on nije uspio realizirati jer ga je smrt u tome prekinula. Riječ je velikom, visokobudžetnom animiranom filmu - otkrio nam je Ostojić, koji je crtiću u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji pronašao glazbenike.

- Predložio sam Ondreju i redateljici Galini Miklinovoj da glazbu sklada Mate Matišić. To nije jednostavan zadatak jer u animiranom filmu glazba mora biti gotovo pa neprestano prisutna. Moram priznati da je Mate izvrsno obavio taj zadatak; naslovna tema filma je mali dragulj - kaže producent i nastavlja:

“Mate je okupio vrsne instrumentaliste u Hrvatskoj koji su odsvirali glazbu. S njim je surađivao i njegov sin Šimun. Glazba je miksana u tonskom studiju Embrio production u Svetoj Nedelji. Tijekom produkcije na filmu je radilo nas 15-ak iz Hrvatske, a tijekom sinkronizacije još 20-ak, uglavnom glumaca, od Gorana Navojca, Ronalda Žlabura, Žarka Potočnjaka, Božidara Smiljanića do odlične ekipe nadarenih mladih glumaca s Akademije i ostalih. I svi su navedeni u špici crtića”, smijući se govori Ostojić.

Na premijeru, dodaje, neće zvati političare i visoke dužnosnike nego djecu.

- Sin mi je sad krenuo u prvi razred i odlučio sam njegov čitav razred, kao i susjedni razred prvašića u koji ide sin glumca Gorana Navojca, pozvati na premijeru. Neka se djeca vesele, za njih je i rađen film, iako moram priznati da film jako vole i odrasli - rekao nam je Ostojić.

“Neparožderi” pričaju o malim bićima koja žive po kućama i kradu ljudima čarape, tj. od svakog para odnesu samo jednu, ostavljajući ljude da u nevjerici traže drugu čarapu. Ta mala bića su nevidljiva “običnim” ljudima, osim samotnjacima koji ih jedini mogu vidjeti. Glavni junak filma je mali neparožder Hihić, koji se nakon odlaska djeda mora pridružiti grupi neparoždera koju vodi njegov stric Padre i koji se skrivaju pod tavanom kuće u kojoj živi i luckasti profesor Oto Soknović. On svim silama želi dokazati svijetu da mali neparožderi postoje. Problem nastaje kada druga skupina neparoždera, zvani Kojoti, pokuša zavladati terenom koji kontrolira Padre i ukrasti njegovu zalihu čarapa. Hihić nastoji pomoći i izboriti se za svoje mjesto u grupi i za pravo da ima vlastitu rodbinu. Film je nastao prema romanu Pavela Šruta.

- Žao mi je što u Hrvatskoj nemamo više takvih projekata. Nakon slavne Zagrebačke škole crtanog filma više nemamo dovoljan broj kvalitetnih animatora koji bi mogli samostalno proizvesti zahtjevniji hrvatski animirani film - rekao nam je Ostojić te otkrio kako je veliki napor napraviti dugometražni animirani film.

- Rad na ‘Neparožderima’ je trajao nekoliko godina; igrani film možda i možete snimiti u nekoliko mjeseci, ali animirani ne - ispričao je Ostojić. Glumica i pjevačica Maja Posavec otpjevala je pjesmu u hrvatskoj verziji “Neparoždera”. Radi se o autorskoj pjesmi koju je Mate Matišić prepjevao na hrvatski jezik.

- Kad sam čula pjesmu, odmah sam znala da bi to moglo biti dobro - otkrila nam je Posavec, koja je i prije davala glasove likovima iz crtića.

- Žao mi je što nemamo više pravih hrvatskih crtića gdje bi glumci s animatorima radili lik - rekla je.

- ‘Neparožderi’ su drukčiji od ostalih filmova i nadam se da će djeca biti oduševljena - zaključila je Posavec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo
Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni