Show

Komentari 0

Intendantica HNK Vrgoč dobila odlikovanje: 'Počašćena sam...'

Intendantica HNK Vrgoč dobila odlikovanje: 'Počašćena sam...'

Baveći se teatrom već nekoliko desetljeć, od pisanja o kazalištu do kreiranja kazališta, uvijek sam vjerovala da važnost jedne kulture ovisi o tome koliko se ona uspijeva ogledati u onoj drugoj, izjavila je Vrgoč

Intendantici HNK u Zagrebu Dubravki Vrgoč svečano je predano odlikovanje Reda zvijezde Italije, koje joj je uručio veleposlanik Italije Adriano Chiodi Cianfarani. Red zvijezde Republike Italije važna je građanska nagrada i odlikovanje koje se dodjeljuje Talijanima u inozemstvu ili stranim državljanima za posebne zasluge u promicanju prijateljstva i suradnje između Republike Italije i drugih zemalja u promicanju veza s Italijom.

Prije uručenja odličja veleposlanik je rekao da je intendantica Dubravka Vrgoč ugledna i utjecajna žena u hrvatskoj kulturi koja je cijeli svoj život posvetila kazalištu i širenju scenske umjetnosti.

- Njezina pažnja, međutim, nije ograničena samo na hrvatsko kazalište, već je veliku pozornost posvetila stranim umjetnostima, usredotočujući se s posebnom kompetencijom i entuzijazmom na talijansku kulturu. Osim što je Dubravka Vrgoč jednoglasno smatrana jednim od najvećih dramskih stručnjaka u ovoj zemlji, ona se tijekom godina pokazala i važnom referentnom točkom Veleposlanstva i Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu, donoseći najbolje od naše opere, drame i baleta u Hrvatsku. Ovo je suradnja kojoj je doista suđeno da traje s vremenom - izjavio je gospodin Adriano Chiodi Cianfarani.

Nakon primitka odlikovanja intendantica je zahvalila veleposlaniku i Republici Italiji, iznimno počašćena što je izabrana nositi odličje koje promiče prijateljske veze i suradnju između dviju zemalja, Republike Italije i Hrvatske.

- Baveći se teatrom već nekoliko desetljeća i to na različite načine, od pisanja o kazalištu do kreiranja kazališta, uvijek sam vjerovala da važnost jedne kulture ovisi o tome koliko se ona uspijeva ogledati u onoj drugoj. Bez toga ogledala, bez te usporedbe, nema ni prave slike. Stoga sam promišljajući teatar promišljala ga uvijek u nekom širem prostoru, u prostoru zajedništva. I to od prvih gostovanja talijanskih kazališnih skupina na Festivalu svjetskog kazališta, do gostovanja Zagrebačkoga kazališta mladih na festivalima u Cividaleu, Bologni i Modeni, do moje prve koprodukcije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a riječ je o predstavi „Evanđelje“ Pippa Delbona, do gostovanja baleta „Smrt u Veneciji“ u Teatru Argentino u Rimu, operne koprodukcije „Madame Buterfly“ s Fondazione Arena di Verona, koreografijama Giorgia Madie, opernim režijama Pier Paola Pizzija - izjavila je intendantica Dubravka Vrgoč istaknuvši kako su sve to kazališni projekti koji svjedoče o zajedničkim kulturnim susretima i dodirima, o nastojanjima da dvije susjedne zemlje koje dijele sjene prošlosti, osjećaj zajedničke sadašnjosti i projekciju budućnosti budu još bliže.

Kazala je i da je svaki prelazak talijanske granice i to u oba smjera za nju značio uzbudljivo kazališno putovanje u kojem su se razmjenjivala ne samo iskustva, već i svjetovi. A s obje strane, upravo prelazeći stvarne i imaginarne granice talijanski i hrvatski umjetnici te gledatelji činili su zajednički kazališni prostor još vidljivijim.

- Ono što nas danas povezuje s obje strane Jadrana je destinacija Europa – ne kao geografsko, nego kao sudbninsko pitanje za one koji dolaze u nju i oni koji u njoj žive i koji u njoj ostaju. Destinacija Europa – kao prilika da kazalište odreagira na stvarnost i postavi neka važna pitanja, ulazeći u izravan dijalog s njom. Destinacija Europa – kao početak uspostavljanja novog interkulturalnog dijaloga između europskih teatara koje HNK u posljednjih pet godina produbljuje upravo s talijanskim partnerima. I to kroz gostovanja i koprodukcije. Nastale iz geografskog, kulturološkog i umjetničkog povezivanje koprodukcije predstavljaju danas pluralističko poimanje teatra. One su način umjetničkog mišljenja u Europi koja se, koliko god to zvučalo paradoksalno, još više mora otvoriti prema drugima i to drugima u sebi, istaknula je intendantica dodavši da ako Europu treba ponovno sagraditi, valja započeti s kulturom citirajući glasovitu rečenicu koja se pripisuje Jeanu Monnetu.

- Nadam se da sam svojim djelovanjem u hrvatskom teatru i uzajamnim zbližavanima talijanskih i hrvatskih kazališnih umjetnika, u proteklih nekoliko desetljeća, barem malo pridonijela toj ustrajnoj gradnji kulturne Europe - zaključila je svoj govor.

 

Najčitaniji članci