Obavijesti

Show

Komentari 0

Intendantica HNK Vrgoč dobila odlikovanje: 'Počašćena sam...'

Intendantica HNK Vrgoč dobila odlikovanje: 'Počašćena sam...'
9

Baveći se teatrom već nekoliko desetljeć, od pisanja o kazalištu do kreiranja kazališta, uvijek sam vjerovala da važnost jedne kulture ovisi o tome koliko se ona uspijeva ogledati u onoj drugoj, izjavila je Vrgoč

VIDEO

Intendantici HNK u Zagrebu Dubravki Vrgoč svečano je predano odlikovanje Reda zvijezde Italije, koje joj je uručio veleposlanik Italije Adriano Chiodi Cianfarani. Red zvijezde Republike Italije važna je građanska nagrada i odlikovanje koje se dodjeljuje Talijanima u inozemstvu ili stranim državljanima za posebne zasluge u promicanju prijateljstva i suradnje između Republike Italije i drugih zemalja u promicanju veza s Italijom.

Prije uručenja odličja veleposlanik je rekao da je intendantica Dubravka Vrgoč ugledna i utjecajna žena u hrvatskoj kulturi koja je cijeli svoj život posvetila kazalištu i širenju scenske umjetnosti.

- Njezina pažnja, međutim, nije ograničena samo na hrvatsko kazalište, već je veliku pozornost posvetila stranim umjetnostima, usredotočujući se s posebnom kompetencijom i entuzijazmom na talijansku kulturu. Osim što je Dubravka Vrgoč jednoglasno smatrana jednim od najvećih dramskih stručnjaka u ovoj zemlji, ona se tijekom godina pokazala i važnom referentnom točkom Veleposlanstva i Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu, donoseći najbolje od naše opere, drame i baleta u Hrvatsku. Ovo je suradnja kojoj je doista suđeno da traje s vremenom - izjavio je gospodin Adriano Chiodi Cianfarani.

Nakon primitka odlikovanja intendantica je zahvalila veleposlaniku i Republici Italiji, iznimno počašćena što je izabrana nositi odličje koje promiče prijateljske veze i suradnju između dviju zemalja, Republike Italije i Hrvatske.

- Baveći se teatrom već nekoliko desetljeća i to na različite načine, od pisanja o kazalištu do kreiranja kazališta, uvijek sam vjerovala da važnost jedne kulture ovisi o tome koliko se ona uspijeva ogledati u onoj drugoj. Bez toga ogledala, bez te usporedbe, nema ni prave slike. Stoga sam promišljajući teatar promišljala ga uvijek u nekom širem prostoru, u prostoru zajedništva. I to od prvih gostovanja talijanskih kazališnih skupina na Festivalu svjetskog kazališta, do gostovanja Zagrebačkoga kazališta mladih na festivalima u Cividaleu, Bologni i Modeni, do moje prve koprodukcije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a riječ je o predstavi „Evanđelje“ Pippa Delbona, do gostovanja baleta „Smrt u Veneciji“ u Teatru Argentino u Rimu, operne koprodukcije „Madame Buterfly“ s Fondazione Arena di Verona, koreografijama Giorgia Madie, opernim režijama Pier Paola Pizzija - izjavila je intendantica Dubravka Vrgoč istaknuvši kako su sve to kazališni projekti koji svjedoče o zajedničkim kulturnim susretima i dodirima, o nastojanjima da dvije susjedne zemlje koje dijele sjene prošlosti, osjećaj zajedničke sadašnjosti i projekciju budućnosti budu još bliže.

Kazala je i da je svaki prelazak talijanske granice i to u oba smjera za nju značio uzbudljivo kazališno putovanje u kojem su se razmjenjivala ne samo iskustva, već i svjetovi. A s obje strane, upravo prelazeći stvarne i imaginarne granice talijanski i hrvatski umjetnici te gledatelji činili su zajednički kazališni prostor još vidljivijim.

- Ono što nas danas povezuje s obje strane Jadrana je destinacija Europa – ne kao geografsko, nego kao sudbninsko pitanje za one koji dolaze u nju i oni koji u njoj žive i koji u njoj ostaju. Destinacija Europa – kao prilika da kazalište odreagira na stvarnost i postavi neka važna pitanja, ulazeći u izravan dijalog s njom. Destinacija Europa – kao početak uspostavljanja novog interkulturalnog dijaloga između europskih teatara koje HNK u posljednjih pet godina produbljuje upravo s talijanskim partnerima. I to kroz gostovanja i koprodukcije. Nastale iz geografskog, kulturološkog i umjetničkog povezivanje koprodukcije predstavljaju danas pluralističko poimanje teatra. One su način umjetničkog mišljenja u Europi koja se, koliko god to zvučalo paradoksalno, još više mora otvoriti prema drugima i to drugima u sebi, istaknula je intendantica dodavši da ako Europu treba ponovno sagraditi, valja započeti s kulturom citirajući glasovitu rečenicu koja se pripisuje Jeanu Monnetu.

- Nadam se da sam svojim djelovanjem u hrvatskom teatru i uzajamnim zbližavanima talijanskih i hrvatskih kazališnih umjetnika, u proteklih nekoliko desetljeća, barem malo pridonijela toj ustrajnoj gradnji kulturne Europe - zaključila je svoj govor.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine 'Velikih 5'

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'
LASAGNA-MANIJA

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'

Društvene mreže 'eksplodirale' su kad je naš predstavnik izašao na pozornicu, većina korisnika hvali njegov nastup, njegovu energiju, kostim...
VIDEO Cijela dvorana zapjevala 'Rim Tim Tagi Dim': Pogledajte nastup našeg Baby Lasagne
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

VIDEO Cijela dvorana zapjevala 'Rim Tim Tagi Dim': Pogledajte nastup našeg Baby Lasagne

Naš Baby Lasagna izašao je na pozornicu i zapjevao 'Rim Tim Tagi Dim'. Trenutačno mu se predviđa najviše šanse za pobjedu, čak 37%! Od početka pjesme su svi iz publike pjevali uz njega