Obavijesti

Show

Komentari 0

Jacques Houdek: „Djeca su najiskrenija publika"

Jacques Houdek: „Djeca su najiskrenija publika"

„Kad si sretan“ – dječji koncertni spektakl u Lisinskom i ove će se godine održati čak dva puta

VIDEO

Predvođen Jacquesom Houdekom, već dugi niz godina izaziva veliki interes malih, ali i velikih koji početkom prosinca uživaju u najzabavnijim hitovima. Hrvatski The Voice, 2. prosinca u 10 i 12 sati u Lisinskom priprema pravu glazbenu poslasticu koju nikako ne biste smjeli propustiti! Bio je to povod našeg razgovora u kojem nam je otkrio kako teku pripreme, ali i nekoliko zanimljivih detalja iz vlastitog djetinjstva.

Album „Kad si sretan“ već je trinaestu godinu za redom najprodavanije izdanje dječje glazbe u Hrvatskoj. Jeste li očekivali da će postići ovakav uspjeh kada ste ga stvarali?
Da, izrazito sam ponosan na činjenicu da je album “Kad si sretan” najprodavaniji album za djecu novoga milenija i zahvaljujem svim roditeljima koji i dan danas kupuju taj album s najljepšim dječjim pjesmama svojoj dječici. Često su mi se znali javiti roditelji da su već kupili nekoliko albuma jer bi im se prijašnji ‘izlizali’ od učestalosti slušanja. 

Album je izašao 2005. godine, i to sasvim slučajno i iz najiskrenije želje da trajno zabilježim te predivne dječje pjesme uz koje odrastaju generacije. Kako tada još nisam bio roditelj, ali sam bio ponosan striko, uočio sam da nema novih izdanja za djecu i da svi još uvijek slušaju snimke s kazetica, presnimavaju, traže... Odlučio sam baš radi svojih nećaka ponajprije snimiti pjesme koje su meni bile najdraže, a nisam mogao ni sanjati da će album postati najprodavaniji u povijesti i da ću toliko godina pjevati tisućama i tisućama klinaca te obilježiti njihovo odrastanje. S obzirom da je taj album tako dobro prihvaćen, 2008. godine izdali smo novi dječji album “Idemo u zoološki vrt” s potpuno novim autorskim dječjim pjesmama te osvojili Porin za najbolji dječji album. Mogu vam ekskluzivno otkriti da za iduću godinu pripremamo nešto potpuno novo za klince i roditelje,  jedan vrhunski glazbeni proizvod,  no detalje još neću otkrivati.
 
Kako se dječja publika u Vašim očima razlikuje od odrasle? Pred kim je veći gušt nastupati? Koji je najbolji „savjet“ koji ste dobili od vaših najmlađih obožavatelja?
Svaka publika je moja publika, jednako je volim i zahvalan sam na podršci svih ovih godina, a vjerovali ili ne bliži se već 20. godišnjica karijere. Mislim da za sebe mogu reći da sam obiteljski izvođač jer me slušaju i mala djeca, i tinejdžeri, i mame i tate, i bake i dede! Djeca su najiskrenija publika, njih se nikada ne može prevariti i baš zato sam najponosniji što sada već generacije odrastaju uz moje pjesme i dolaze na moje koncerte za djecu jer, iako neki moji kolege misle drugačije, najzahtjevnije je pjevati za djecu, pridobiti njihovu pažnju sat, sat i pol’ i da ti se uvijek iznova vraćaju jer osjete da si im blizak, da voliš ono što im prenosiš glazbom i da si iskren.Ta konekcija kroz glazbu od najranijeg djetinjstva zaista je nešto posebno. 
 
Koja pjesma Vas uvijek podsjeti na bezbrižne dane djetinjstva?
Kao klinac obožavao sam pjesmice “Ispred naše kućice (nabrali smo kiticu najljepšega cvijeća)”, “Miš mi je polje popasel”, “Kad si sretan” i “Zeko i potočić” koju mi je tata pjevao, a ja bih uvijek zaplakao.
 
Koje biste glazbenike mogli istaknuti kao vaše uzore u djetinjstvu? Jeste li zbog nekog već tada se odlučili postati pjevač?
U osnovnoj školi omiljeni su mi bili Novi Fosili i Tajči kojoj sam pisao i pisma (prvo pitanje koje sam joj postavio bilo je ‘koje je tvoje omiljeno jelo’, haha, a odgovor sam saznao 20-ak godina kasnije - picek i mlinci), a malo kasnije počeo sam slušati Parni valjak; svi smo bili ‘ludi’ za Whitney Houston, Michaelom Jacksonom... Od roditelja sam također mogao čuti samo kvalitetnu glazbu, pa se sjećam da su se slušali Tereza, Vera Svoboda, Jasna Zlokić, Oliver...
 
Koje biste pjesme uvijek pjevali svojoj djeci? Kako ona doživljavaju Vaš glazbeni program „Kad si sretan“?
Moja Sofia sada je već tinejdžerka, no naravno da je voljela tatine dječje pjesme i CD je uvijek morao biti u autu, a i kod kuće. CD se sluša od početka do kraja i uvijek iznova od “Kad si sretan” i Bubamarca pa do Novogodišnje pjesme. Ni s petogodišnjim Davidom nije drugačije i obožava tatine koncerte i pjesmice, a Sofia, starija seka sada pazi na svog brata i čuva ga na koncertima. Njemu je sada to pravi doživljaj i već oboje jedva čekaju novo izdanje koncerta “Kad si sretan” u Lisinskom. Sofia je kao mala i pjevala sa mnom na pozornici, što mi je najdraža uspomena, a malac se još nije odvažio, no uvijek se nekako popne i bude kraj tate, možda ga ove godine pridobijemo da nešto i otpjeva! Sretan sam kad su uz mene; supruga Brigita i moja dječica najveća su mi podrška!
 
Što pripremate za ovogodišnje izdanje koncerta u Lisinskom?
Već četvrtu godinu zaredom rasprodajemo dvoranu Lisinski ovim, sada već, tradicionalnim programom za djecu i radimo po dva koncerta u istome danu. Bit će ovo već 10. koncert za djecu koji radimo u Lisinskom i svaki put s toliko veselja moji dragi gosti i ja priređujemo program za djecu i njihove roditelje, bake i djedove. Izvest ćemo najljepše dječje pjesme s obaju albuma, na sceni će mi se pridružiti, kao i svake godine, stotinu malih plesačice iz splitskog studija TSM, a djecu će posebno razveseliti njima omiljen Endi, dok će show sasvim zasluženo ‘ukrasti’ Sveti Nikola koji nas dolazi nagraditi jer smo bili dobri i slušamo lijepe pjesmice. Svake godine u našoj glazbenoj bajci padne i snijeg pa se nadam da će tako biti i ove godine. Svi ste pozvani, karata za drugi koncert u podne ostalo je još malo pa požurite i vidimo se u nedjelju 2.12. u Lisinskom!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac