Obavijesti

Show

Komentari 27

'Jako sam htjela biti glumica, ali sam pala prijamni ispit...'

'Jako sam htjela biti glumica, ali sam pala prijamni ispit...'
6

Iako ne može zamisliti da se ne bavi novinarstvom, Maji Sever na prvom je mjestu obitelj, a nagradu za novinarku godine dobila je zahvaljujući ukinutoj HRT-ovoj emisiji ‘Hrvatska uživo

VIDEO

Nakon sezone u kojoj je ukinuta emisija za koju smatram da je bila ono što javna televizija mora biti - otvorena svima, na usluzi građanima - ova je nagrada priznanje da smo bili u pravu kada smo radili baš takvu emisiju, govori Maja Sever.

Maja je dobila nagradu Hrvatskoga novinarskog društva za novinarku godine nakon što je više od 200 kolega zaokružilo njezino ime na glasačkom listiću.

Zbog priloga o migrantu, Maji Sever poslao je prijetnju smrću
Zbog priloga o migrantu, Maji Sever poslao je prijetnju smrću

- Da dvoje od njih smatra da sam zaslužila ovu nagradu, bila bih sretna, ovako je moja sreća 100 puta veća - dodaje. Nikad se nije libila u “Hrvatskoj uživo” donositi teme o kojima su rijetki javno govorili.

- Ma nije to nikakva hrabrost. Ništa tako neuobičajeno ni junački ja ne radim. Dužnost i ideja novinarstva jest pisati otvoreno o svim temama. Onog trena kad pristaneš ne pisati o nečem zbog pritiska ili moguće neugode, znači da je vrijeme za mijenjanje posla. Iskreno, ništa se tako strašno nama na javnoj televiziji ne može dogoditi za razliku od kolega koji rade u privatnom sektoru i u dva koraka mogu završiti na cesti - kaže Sever dok aludira na nedavne otkaze kolega novinara kojima su na Svjetski dan slobode medija uručili otkaz. Novinarstvo je upisala nakon što je pala na prijamnom ispitu na kazališnoj akademiji. Sad razumije da je upravo za njega predodređena.

- Volim vijesti, to je ono gdje se najbolje snalazim i trenutačno se tome ne posvećujem dovoljno. Bojim se, ne svojom zaslugom - šali se Maja, koja sad radi priloge za “Nedjeljom u dva”. U fokus svojih priča uvijek stavlja čovjeka. Dok se u Hrvatskoj sve češće pojavljuju heroji koji svojim originalnim protestima skreću pozornost na nelogičnosti u našem društvu, kaže da se neke stvari ipak pomiču s mrtve točke.

- Naša je pasivnost ono na što nadređeni računaju. Trosjed i buljenje u računalo upravo je ono što im odgovara, a mi smo nekakva slobodna bića koja misle svojom glavom i imaju pravo tražiti pravdu – ističe Sever, koja je radom pokazala izrazitu suosjećajnost prema marginalnim skupinama društva.

VIDI OVO: ZVUK KOJi JE SRUŠIO INTERNET - Laurel ili Yanny?

Maja Sever novinarka godine, Biti nagrada za životno djelo
Maja Sever novinarka godine, Biti nagrada za životno djelo

- Boli to što ljudima kojima je pomoć potrebna tu pomoć moraju tražiti putem medija. Nama je dužnost pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna. Tome služi javna televizija i tome mora služiti i novinarstvo - odlučna je Maja koja je zbog svog rada dobivala i prijetnje, iako kaže kako se ne boji.

VIDI OVO: Rita Ora otkrila da je biseksualka

- Moji bližnji žive svoj život i o mojim problemima pričamo usput. Nazovu me i čestitaju na nagradi, ponekad kad zagusti na poslu, kažu da bi najbolje bilo da ja njima tamo dam otkaz, a ne da čekam da oni meni daju, a muž zna koga je oženio. Nisam bila mirna ni blaga kad me upoznao. Iskreno mislim da ne postoji neka realna opasnost. Živimo u slobodnoj demokratskoj zemlji – govori. Novinarsku karijeru počela je u zabavno-dječjem programu dok je još studirala, a kad je počeo rat, prijavila se u informativni.

- Vrlo brzo sam otišla na Baniju u autu s dragim Joškom Martinovićem i Silvanom Menđušić. Moja kći danas je starija od mene tad i vjerojatno bih je zaključala u sobu da mi takvo nešto predloži, ali to su bila druga vremena. Hrvatska je bila napadnuta i većina je pokušala ponuditi ono što zna kako bi pomogla u toj situaciji. Teško je iz ove perspektive reći bih li ponovila. Danas zbog obitelji ne volim ići ni na dulji službeni put, ali sigurno ne bih sjedila doma ili otišla u Njemačku – kaže Sever, koja je s 20 godina bila ratni izvjestitelj.

- Volim svoj posao, ali malo više muža i cure. Mnoge stvari ne radim i ne guram se zato da bih mogla po malu u školu ili popodne u kino ili na izlet. Naravno, da svi prolaze sa mnom kroz borbe i probleme, ali nadam se da ne na neki jako loš način – kaže Maja, koja za tri kćeri govori kako je svaka za sebe točno onakva kakva želi biti.

- Mislim da je najvažnije što u odrastanju treba djeci dati jest vrijeme. Ne nekakvo ‘kvalitetno’, ‘kreativno’ ili ne znam kakvo vrijeme, nego ono obično. Da ručate zajedno, gledate seriju, idete od škole do doma i onda vidiš sve; i skretanja, i nedoumice, i ne može se dogoditi da im netko usadi krive vrijednosti - nastavlja kako se vrijednosti uče doma, a ono što možda krivo nameće škola - komentira se i objasni.

U slobodno vrijeme otići će u kuglanu ili na Medvednicu, ali i obvezno pogledati krimić petkom ili otići na piće s roditeljima. Unatoč sve češćim promjenama izgleda grada, voli se sjećati Zagreba s kraja osamdesetih. Trenutačno je na društvenim mrežama vrlo aktivna zbog devastacije Trga žrtava fašizma, ali razlog je vrlo logičan - sa susjedima je stala u obranu svoga kvarta, a glasna je i kad je riječ o izbjeglicama.

- I država i mediji trebali bi više raditi na prihvaćanju tih ljudi. Zato im treba pomoći i koristim priliku da opet sve pozovem da se uključe u kampanju - završava razgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin