Obavijesti

Show

Komentari 8

Jedan vješa rukavice dok se drugi 'vraća', kao što je obećao

Jedan vješa rukavice dok se drugi 'vraća', kao što je obećao
14

Stallone je na Rockyju izgradio karijeru. Napisao je scenarij i odbijao ga prodati ako ne dobije priliku glumiti ga. Morao je prodati psa jer nije imao novca, ali čim je potpisao ugovor s produkcijom, otkupio ga je natrag

VIDEO

Dok se jedan, baš kao što je obećao (“I’ll be back”) vraća, drugi se pozdravlja s ulogom koja mu je odredila karijeru. Oni su najveći akcijski junaci našeg doba, legende, prijatelji, konkurencija (znali su otvoreno pričati kako su si zamjerali kad bi netko nekome “maznuo” ulogu), a ponekad i zvijezde besmislenih nastavaka i šrot filmova.

Riječ je o institucijama, Sylvesteru Stalloneu (72) i Arnoldu Schwarzeneggeru (71). Terminator i Rocky. Rambo i Conan. Obojica se vraćaju u kina. No dok se jedan pozdravlja sa svojim likom, drugi, čini se, živi novu mladost. Nakon četiri desetljeća i osam filmova Stallone će objesiti boksačke rukavice i pozdraviti se s Rockyjem. Uloga u filmu koji upravo dolazi u kina, “Creed II”, bit će njegov “posljednji rodeo”.

2013 Comic-Con - Day Two - San Diego

- Mislio sam da je Rocky završio još 2006. i bio sam O.K. s time. Ali onda je došao taj mladac (sin Rockyjeva pokojnoga najboljeg prijatelja Apolla Creeda, kojega glumi Michael B. Jordan) i sve se promijenilo. Nova generacija, novi problemi, nove avanture - rekao je Stallone, koji u ovom i prošlom filmu glumi trenera i mentora novom prvaku koji će se u tom filmu u ringu obračunati sa sinom sovjetskog boksača koji mu je oca stajao života. 

Stallone je, pak, na Rockyju izgradio karijeru. Napisao je scenarij i odbijao ga prodati ako ne dobije priliku glumiti ga. Tako je i bilo. Morao je prodati obožavanog psa jer nije imao novca za hranu, ali čim je potpisao ugovor s produkcijskom kućom - otkupio ga je natrag. 

Sve se to odvijalo sredinom 70-ih, prvi je film izašao 1976. A 1984. izašao je “Terminator” s već poznatom i golemom zvijezdom - Arnoldom Schwarzeneggerom koji upravo snima peti nastavak “Terminatora” (neki su snimljeni bez njega, a sada se neće smatrati dijelom “kanona”) nakon dugo vremena s kolegicom Lindom Hamilton iz dvaju originalnih prvih dijelova.

Ako je suditi prema Instagramu nekadašnjega guvernera Kalifornije, ludo se zabavljaju te, daje se naslutiti, uslijedit će još nastavaka. Najbolje je od svega upravo to da su tu ulogu najprije ponudili Stalloneu, no on ju je odbio.

- Nije imalo nikakvog smisla angažirati Schwarzeneggera jer je ideja da top kiborg ubojica bude nevidljiv u masi, a ne gromada koju spazite iz daljine. Ali to je ljepota filma kao umjetnosti, ne mora sve biti onako kako očekujemo. Arnold je svojom ulogom fascinirao, a fascinira i danas kako daje dušu nečemu što, navodno, nema dušu - rekao je redatelj James Cameron (64). 

- Jesam li ga ponekad prezirao i htio zadaviti zbog uloga, apsolutno - rekao je kroz šalu jedanput Stallone o kolegi Schwarzeneggeru, koji mu nije ostao dužan: “Mrzili smo se osamdesetih jer smo ‘gađali istu nišu’, htjeli smo prešišati jedan drugoga u svemu što radimo. To je bio rat, natjecanje tko ima više mišića, tko ubije više ljudi, tko ubija originalnije, čiji su filmovi više zaradili.
Onda smo se devedesetih, kad smo malo odrasli, ipak sprijateljili i shvatili da ti valjda na početku treba netko da te goni da budeš bolji, ali da ovako nešto ipak nema smisla”. 

Zajedno su se pojavili u akcijskom trashu “Plaćenici” s ostalom kultnom gerijatrijom akcijskog svijeta, pa i u (lošem) filmu “Escape Plan” iz 2013. koji je šarmantan tek utoliko što je zaista zabavno gledati njih dvojicu zajedno u kadru.

Stallone je tijekom karijere snimio 57 filmova (nedavno nastavak “Creeda” i još jednog “Ramba” koji treba izaći), a Švarci iza sebe ima 41 ostvarenje jer je jedno vrijeme bio predaniji svojoj političkoj karijeri nego glumi.
 
Zakleti obožavatelji čak imaju teoriju da Sly i Švarci imaju karijere koje su kao zrcalni odraz onoga drugog.

Kad je Sly bio Cobra, Schwarzenegger je bio Commando, kad je Švarci s DeVitom radio film, onda je Stallone našao partnera Kurta Russella, dok je Stallone visio s planine s Janine Turner u Cliffhangeru, Schwarzenegger je imao” Istinite laži” i Jamie Lee Curtis, i tako to forumaši mogu do unedogled.

No kad jednom smrkne, drugom svane i čini se da su se velikanima putevi ipak razišli. Dok Stallone umirovljuje svoga boksačkog heroja, Schwarzenegger radi inovacije na svome modelu T-800 Terminator i ne planira usporiti tempo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane