Obavijesti

Show

Komentari 9

Jedinstvena Teta Liza: Školska kuharica koja je osvajala Porine

Jedinstvena Teta Liza: Školska kuharica koja je osvajala Porine
1

ČUVARICA MEĐIMURKE BAŠTINE Amaterska pjevačica Elizabeta Toplek iza sebe je ostavila neizbrisiv trag na tradicijskoj glazbi domovine

VIDEO

U 93. godini preminula je Elizabeta Toplek, najpoznatija pjevačica međimurske narodne glazbe. Umjetnicu poznatu kao Teta Liza mnogi su zbog velikog talenta i izričaja nazivali ‘našom Cesariom Evorom’.

Nosač zvuka “Teta Liza i Lado” dobio je tri Porina, a “Teta Liza i Tonček” dva Porina. Međimurka koja je cijeli život bila školska kuharica pjeva od djetinjstva, a u pedesetoj godini ‘otkrio’ ju je ansambl Lado.

- Počela je pjevati i javno nastupati u drugom razredu osnovne škole gdje je bila zapažena te je njenom ocu predloženo da pošalje svoju kćer na glazbeno obrazovanje u Varaždin. Otac je rekao da ne želi u kući nikakvu pjevačicu već neka radi i muči se kao i on. Teta Liza je završila četiri razreda osnovne škole i počela pjevati u crkvenom zboru - rekla je njezina prijateljica i kolegica iz Kulturno umjetničkog društva “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave Božica Kivač

Učiteljica: Voljela je mladima prenositi svoje znanje

- Otac Franjo joj je bio domaći “dobravski dečko“, tesar po zanimanju, a i majka Ana je bila “dobravska dekla“, kućanica koja se posvetila odgoju djece. Teta Liza je odrastala uz tri brata i tri sestre - priča Kivač. 

Teta Liza je kao trinaestogodišnjakinja otišla raditi kao ispomoć u bogate obitelji u Beograd gdje joj je bila i starija sestra, no ubrzo se vratila.

Skromna Teta Liza: Uz glazbena postignuća, najviše se ponosila svojom karijerom kuharice

Umjetnica čija su karijera i glas ovjekovječili i sačuvali mnogo jedinstvene i vrlo specifične glazbene baštine, glazbom se zapravo bavila iz hobija i čiste ljubavi. Nadimak Teta Liza dobila je u lokalnoj školi u kojoj je cijeli život kuhala, a gdje su je svi voljeli i poštovali.

- Radila je sve što rade i druge žene koje žive na selu. Obrađivala je njive i vrt, hranila svinje i kokoši. Bila je članica “Seljačke sloge“ i tamo zadovoljavala svoju potrebu za pjevanjem. Osnovala je i vodila zbor umirovljenica koje pjevaju još i danas - kaže Kivač.

Teta Liza o svom umjetničkom radu i smislu života

'Mučim se i trudim oko glazbe i u dubokoj starosti kako bi naše bogatstvo ostalo mladima'

Zamjenik međimurskog župana Josip Grivec o Lizi

'Nama Međimurcima je sada u srcu velika praznina, ali utjeha nam je glazba koja ostaje'

Teta Liza predano je čuvala i drugima prenosila bogatstva međimurske kulturne baštine i folklora

Posljušaj reči pesme. Saka naša pesma je jena životna priča. V pesmama su opisani i veselji i tožni događaji, govorila je o međimurskoj glazbenoj tradiciji Elizabeta Toplek.

Teta Liza mlada se udala za supruga Viktora, veterinarskog tehničara, a shrvala ju je njegova smrt. Njih dvoje nisu imali djece, a živjeli su, kažu prijatelji, u divnoj slozi. Liza je ponekad radila kao “sezonka” na “Marofima” tj. grofovskim posjedima u Mađarskoj, ali nikada nije odmakla od svog Međimurja i Donje Dubrave.

- Bila je izrazito ponosna i uvijek je govorila svojim kajkavskim, kako je govorila, jezikom. Smatrala je da treba očuvati dijalekt kao i glazbu - kažu iz KUD-a. 

Godinama su se čudili, kažu u mjestu, kako žena satima u autobusu putuje držati koncerte po čitavoj Europi, ali Tetu Lizu nisu mogle ograničiti tadašnje društvene konvencije. 

Starost je Teta Liza provela sama u kući, no ne i osamljena. Voljela je posjete, razgovore, pjesmu i zabavu, a svojim bi gostima uvijek ispekla kolače. Bila je bolesna na srce i imala je visoki krvni tlak, a s vremenom se javila i demencija. U siječnju ove godine smještena je u dom. Iako je zbog toga bila nesretna, nastavila je prijatelje uveseljavati pjesmom.

- Zadužila je našu “Slogu“. Ostat će zauvijek u našim srcima. Osobno zahvaljujem na darovanoj njezinoj narodnoj nošnji koja je još spremljena u koferu kojim je putovala na sve nastupe. Veliko hvala za sve draga naša Teta Liza - kaže Božica Kivač te svi kolege i prijatelji iz KUD-a.

Iako je bila glazbena amaterka Teti Lizi divili su se mnogi, od lokalnih pjevača pa do velikih estradnih zvijezda
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama