Obavijesti

Show

Komentari 1

Jimmy i dalje snima, a 'Kobilu Suzi' obradio je u dance verziji

Jimmy i dalje snima, a 'Kobilu Suzi' obradio je u dance verziji
14

PUN ENERGIJE Stanić i dalje radi kao mladić. Još puno snima za radio i televizijske emisije. Često nastupa sa suprugom, a na novom albumu će i zapjevati u duetu - jednu novu pjesmu, ali i legendarnog “Dimnjačara”

VIDEO

Jimmy Stanić (91) s orkestrom Josipa Cvitanovića marljivo radi na novom albumu. To je nakon 37 godina prvi put da snima album. Zadnji, “To bješe davno već – vječne melodije 2”, snimio je davne 1983. godine.

- Odličan je, pun energije, volje…, u dva dana snimio je osam pjesama - rekao nam je Josip Cvitanović (57).

Prije nego što se sljedeći tjedan vrati u studio, Jimmy se sa suprugom Barbarom odmara u vikendici u Turopolju. Zajedno često nastupaju, a na novom albumu će i zapjevati u duetu - jednu novu pjesmu, ali i Jimmyjeva legendarnog “Dimnjačara”.

- Na albumu ćemo novim aranžmanima osvježiti njegove stare pjesme, a tu su i tri nove, koje je napisao Jimmy.

Tako će, primjerice, ‘Kobila Suzi’ biti otpjevana u dance ritmu - kaže Cvitanović.

Jimmy i dalje radi kao mladić. Još puno snima za radio i televizijske emisije. Prije dvije godine otpjevao je s Juricom Popovićem (61) duet “Tri brata”. Staniću se svidio moderan tekst te je vrlo rado prihvatio suradnju.

Popović je tad rekao da je Stanića slušao od malih nogu, još od kada je slučajno snimio debitantsku ploču “Cowboy Jimmy”, i to kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere. Jedna od legendarnih anegdota je kako je Jimmy 1956. godine odsvirao kontrabas u orkestru legendarnog džezista Dizzyja Gillespieja. Došao mu je Milivoj Körbler, nagnuo se i šapnuo mu: “Čuj, hoćeš svirat?”. “Gdje?”, pitao je Jimmy. “Tu”. “Zafrkavaš me? Pa imaš iza mene divne basiste Prohasku i Mrvicu...” On mu je odgovorio: “Pitao sam ih, ne žele, ne usude se”. Onda je pristao. Poznavao je Dizzyjev repertoar. Tako ga je Körbler odveo u garderobu i rekao Dizzyju: “Doveo sam Vam kontrabasista”. Dizzy je bio u bijelim gaćama i Jimmyju je dao nekakve papiriće na kojima su bile note. Uglavnom, odsvirao je, a Dizzy je bio vrlo zadovoljan nakon nastupa.

I oni koji ne znaju za lik i djelo Jimmyja Stanića, za to da svira od šezdesetih godina prošlog stoljeća, da surađuje s najvećima i da je istinska legenda domaće glazbe, znaju za besmrtne stihove pjesama poput “Moja kobila Suzi” i “Dimnjačar”.

Njegove pjesme danas sluša sve više mladih, onih koji se dive vintage slikama starog Zagreba na kojima fakini jurcaju gradom, a koje se dijele na društvenim mrežama. Ti su “ponovno otkrili” Stanića, ali i još neke druge pjevače. Jimmy nastupa dva-tri puta na mjesec, od Histriona do ultimativno alternativne Močvare. Navodno mu je davno gatara u Bosni prorekla da se glazbom neće obogatiti, ali da će “uvijek nešto kapati”.

Sa suprugom Barbarom u braku je od 60. godine, a prije toga su “hodali” 13 godina. Velika je to ljubav i danas.

- Barbara je jedna od sedam sestara u familiji u kojoj se stalno nešto pjevalo. Zapjevala mi je pjesmu: ‘Bila jednom jedna gospa Jela, svoju peć je popraviti štela...’, koju nisam prije čuo. Tak’ je nastala slavna pjesma ‘Dimnjačar’. Publika voli malo lascivne stvari... - rekao je Stanić.

Par koji se voli kao i prvog dana uživa u vikendici, gdje uvijek nešto čeprkaju, kopaju, a Jimmy, rekao je, stalno nešto farba, zabija čavle... Nije mu dosta glazbe, ona ga i dan-danas drži, a i ljudi ga vole kao i prvog dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu