Obavijesti

Show

Komentari 14

Kada je bila djevojčica, kraljica satira voljela je samo glazbu

Kada je bila djevojčica, kraljica satira voljela je samo glazbu
5

PAMTI SVAKU ULOGU Iako me na ulici zaustavljaju zbog uloge Ruže iz serije ‘Prava žena’, radije bih da me pamte po kazališnim ulogama, rekla je Elizabeta Kukić

VIDEO

Nosim zaista lijepa i nostalgična sjećanja iz mladosti. Odrasla sam u Puli, gdje sam imala i aktivno djetinjstvo, priča Elizabeta Kukić (59).

Glumica se prisjeća kako ju isprva kazalište nije baš privlačilo, pa je u gledalište češće zalazila kao studentica.

- Iako Pula ima staru kazališnu kuću, ona je do osamdesetih godina prošlog stoljeća bila u prilično derutnom stanju. Nasreću, u gradu je bilo puno gostovanja, a radilo se uglavnom o najboljim predstavama - prepričava glumica. Ipak, Pulski filmski festival rijetko je zaobilazila, gdje su se redale najveće zvijezde tadašnje glumačke scene. Elizabetu su se više dojmile kazališne predstave, koje i dan danas dobro pamti.

- Jako me se dojmila predstava ‘Pozdravi’ jer su glumci prije prikazivanja u kostimima hodali po gradu i vabili ljude da je dođu pogledati. Svidjelo mi se što je bilo dosta improvizacije - prisjeća se Kukić. Glumom se, otkriva, počela baviti tek na Akademiji.

- Prije studija nisam bila ni u kakvoj amaterskoj družini. Preokupacija mi je bila sviranje flaute - priznaje glumica, koja je kao djevojka bila zaljubljena u glazbu. Završila je glazbenu školu, u kojoj je svirala flautu.

- Instrumenti su kao sport. Morate održavati kondiciju da biste bili dobri u tome što radite. I profesionalno i privatno sam imala previše posla, pa nisam bila u mogućnosti nastaviti sviranje - objašnjava Kukić. Zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti upisala je iz prvog pokušaja premda tad još nije bila sasvim sigurna hoće li karijeru graditi kao flautistica ili na kazališnim daskama.

- Voljela sam gledati kazalište i taj svijet me privlačio. Neka, nazovimo ih normalna, zanimanja nisu mi bila interesantna, no glazba i teatar bili su mi privlačni - prepričava glumica.

Studentske dane najviše pamti po avanturama koje je prolazila s kolegama sa svoje klase. Doris Šarić, Maja Freundlich, Vicko Rujić, Slavko Juraga, Marko Bačović samo su neki među njima, a dio njezinih vršnjaka sa studija, prisjeća se Kukić, više se ne bave glumom.

U svojoj karijeri, dugoj više od 30 godina, Elizabeta je ostvarila nezaboravne uloge u filmovima i televizijskim serijama. Lani je nasmijavala gledatelje kao Ruža Bauer u dramskoj seriji “Prava žena”, dok joj publika najviše prilazi na ulici zbog uloge Dunje iz “Crno-bijelog svijeta”.

- Meni je ipak najdraže kad me prepoznaju po mojim kazališnim ulogama - priznaje glumica, koja se 1986. pridružila ansamblu Satiričkoga kazališta Kerempuh, a tadašnjeg Jazavca, koje je osnovao naš najizvođeniji komediograf i Elizabetin suprug Fadil Hadžić. U braku su bili do njegove smrti 2011.

- Od svih uloga koje sam igrala teško mi je izdvojiti jednu najdražu. Recimo da je to Katina Gvardijanka - kaže glumica.
Za nju je primila Nagradu hrvatskoga glumišta za glavnu žensku ulogu.
- Glumac u ulogu uvijek mora unijeti sebe. Baviti se glumom znači baviti se samim sobom. Koristim se svojim tijelom, svojim znanjem, iskustvom i energijom - pojašnjava glumica.

Iako je Elizabetin suprug bio jedan od najizvođenijih domaćih komediografa, glumica kaže kako je pretjerano misliti da se u njihovu domu stalno smijalo.

- Charlie Chaplin nije hodao po cesti kao što je hodao na filmu. Satiričari su duhoviti ljudi, no ne pričaju viceve cijelo vrijeme. Naravno, bolje znaju prepoznati situacije u kojima mogu nasmijati ljude oko sebe. Smijali smo se, ali da netko misli kako se iz naše kuće stalno orio smijeh, to mi je smiješno - kaže Kukić. Elizabeta i Fadil u braku su dobili kćer Anu. Dok je glumila po regiji, ali i u europskim metropolama, prisjeća se, proživjela je brojne anegdote.

- Predstava je svaki put drukčija jer se svaki put odvija u drukčijim okolnostima - objašnjava glumica, koja je svom radu posvećivala sate i sate. Ponekad joj je bilo izazovno uskladiti sve obveze, pa se ponekad i sama pitala kako je usklađivala privatan život s glumačkim obavezama.

- Glumica sam, što će mi hobi? - kaže Kukić. Publika je nerijetko hvali i komplimentira zbog mladolikog izgleda, na što ona skromno objašnjava:

- Što se tiče izgleda, ja sam kampanjac. Ponekad me možete vidjeti jako uređenu, a ponekad me ne biste ni prepoznali. Dok je igrala pred kamerama, gotovo nikad nije imala negativnu tremu.

- Kamerama se kasnije sve može dotjerati, na filmu vam svi pomažu, a u kazalištu nema pomoći - opisuje Elizabeta svoj posao. Kaže kako često osjeća samo pozitivnu tremu koja joj predstavlja jednu vrstu uzbuđenja i pomaže joj uživjeti se u ulogu. Detalje iz privatnog života nastojala je sačuvati za sebe.

- Moj privatni život sasvim je običan. Kad sam odlučila baviti se javnim poslom, nisam odlučila i sama postati javna. Moj privatni život je moja privatna stvar - zaključuje glumačka diva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba
FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice