Obavijesti

Show

Komentari 6

Kapetan Rambo u akciji: 'Ta moja barka mala na sunce piči'

Kapetan Rambo u akciji: 'Ta moja barka mala na sunce piči'
7

Crnogorski pjevač Rambo Amadeus napravio je jedrenjak na koji je ugradio solarni sustav. U prvoj vožnji oplovit će 200 metara, a sprema se osvojiti Jadran

VIDEO

Antonije Pušić (54), crnogorski pjevač te jedan od originalnih glazbenika Balkana, ima pune ruke posla jer već dvije godine gradi solarni jedrenjak.

Baš kao Vidoviti Milan: Rambo Amadeus proriče budućnost
Baš kao  Vidoviti Milan: Rambo Amadeus proriče budućnost

- Gradnja jedrilice zahtijeva veliku koncentraciju, sve se ‘kroji’ na mjestu, treba biti ozbiljan, mnogo je kompliciranije nego što sam ja pretpostavio da će biti kad smo krenuli s gradnjom, ali time je uzbudljivije - rekao nam je Rambo Amadeus.

Uspješno porinuće

Ovaj projekt ispunjenje je njegovih dječačkih snova jer je godinama želio kupiti stari brod te ga renovirati. Stručnjaci su mu objasnili kako mu se više isplati izgraditi novi, pa je Rambo odlučio napraviti brod s najmodernijim solarnim kolektorima. Jedrenjak su prije nekoliko dana prvi put porinuli u more zbog testiranja te ga vratili u radionicu na završne radove.

Crnogorski pjevač otkrio nam je kako postoji nekoliko prijedloga za ime jedrilice, ali još nije donio konačnu odluku.

Završni radovi: Jedrenjak je prije nekoliko dana porinut u more kako bi ga mogli testirati

- Na kraju sam zadovoljan kako je sve ispalo - pohvalio se Rambo, koji je na početku gradnje broda imao tremu. 

‘Jedriličar sam od mladosti’

Majstori projekta bojali su se da nešto ne pođe po zlu zbog zahtjevnih tehničkih performansi ugradnje solarnog sustava, no Rambo kaže da se sad mogu opustiti i mirno završavati radove. Jedrenjak je izrađen od doniranog novca koji je prikupio pokretanjem crowdfund kampanje, sakupljeno je više od 100.000 kuna.

- S 18 godina služio sam vojni rok u Splitu i tamo sam vidio takozvane kutere, to su dugački čamci koji su služili za obuku mornara u veslanju i jedrenju, Tad sam ja kao mladi natjecatelj koji jedri na olimpijskoj, modernoj jedrilici bio fasciniran projektom čamca koji sam vidio - otkrio je Rambo. 

R. Amadeus: Ostao sam bez velikog prijatelja Dina
R. Amadeus: Ostao sam bez velikog prijatelja Dina

Projekt na kojem pjevač radi je međunarodni, pa sudjeluje i nekoliko ljudi iz Hrvatske.
Jedan projektant je iz Splita, dok jedra za jedrilicu radi Dubrovčanin, no ljubitelj brodova ipak naglašava kako da je u projektu najbitnije da je ekološki prihvatljiv.

Ugradio moderne baterije

- Današnja tehnologija već omogućuje da na ovom kuteru imam električni motor, i baterije koje se pune uz pomoć solarnih kolektora. Velika paluba omogućuje bar pet kvadrata solarnih kolektora, što je više nego dovoljno. Baterije se pune na sunce cijeli dan, a onda motor služi samo za uplovljenje i isplovljenje, rekao je Crnogorac.

Glazbenik i majstori bili su skeptični: Dok nadgleda radove, voli se osvježiti pivom

Osim jedrilice na kojoj radi posljednje pripreme, Rambo je također obnovio staru gitaru, koju je našao pored kontejnera za smeće, te starog Fiću. Ugradio mu je i plin, da bude eko Fićo. Želio je restaurirati i stari BMW motocikl, ali čim je osvijestio činjenicu da motocikl nikad nije vozio, više ga to nije zanimalo, pa je od ideje odustao.

- Otac mi je bio arheolog, restaurator, potpuno nenamjerno sam pokupio tu opsesiju od njega – izjavio je Rambo, koji će krajem srpnja nastupiti u Dubrovniku, gdje, kako kaže, sprema spektakl. Pjevanje je i dalje njegova velika ljubav i osnovni izvor zarade.

Napisao si je operu

- Pjevanje je moj osnovni prihod, od tog novca živim. U ovoj godini čak sviram i više nego što bi bio red, imam jako puno koncerata, puno toga pripremam – izjavio je ovaj osebujni glazbenik. Na ljeto, točnije 13. srpnja, gledatelji će imati priliku pogledati premijeru opere koju je sam radio.

- Riječ je o operi bez igrokaza i bez scenografije. Tema će biti ekološka- zaključio je Rambo.

VIDI OVO: 7 bizarnih stvari koje ti se događaju tijekom seksa

Rambo Amadeus

Tražili su pomoć 

Jedrenjak su radili od doniranog novca, a prikupljeno je više od 100.000 kn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Mario otkrio tužne vijesti: 'Uroš mora napustiti Survivor. Rizik je prevelik, sve smo pokušali...'
TEŠKO PALO NATJECATELJIMA

Mario otkrio tužne vijesti: 'Uroš mora napustiti Survivor. Rizik je prevelik, sve smo pokušali...'

Izgubio sam veliko prijateljstvo. Nastavit ćemo vani, ali bit će mi teško dok ne izađem, rekao je Vojislav kroz suze