Obavijesti

Show

Komentari 3

Koliko znanost u 'Marsovcu' odgovara stvarnom životu?

Koliko znanost u 'Marsovcu' odgovara stvarnom životu?
7

Jim Green, NASA-in direktor planetarnih znanosti, je objasnio koliko se znanost pokazana u 'Marsovcu' razlikuje od one koju bismo zaista koristili na Marsu

VIDEO

Da nas netko zatraži da opišemo Mars, ali da koristimo samo holivudske filmove (mogu i bolivudski, ali sumnjamo da ih ima mnogo), vrlo bismo vjerojatno opisali jako čudan planet. Svakako ne bismo napravili nit točan nit dobar opis.

No to bi se sve moglo promijeniti s izlaskom 'Marsovca' u listopadu.

- Mislim da je 'Marsovac' najbliže znanstvenim činjenicama od svih znanstveno-fantastičnih radova koje sam ikad vidio, o odlasku na Mars - rekao je Jim Green, NASA-in direktor planetarnih znanosti, u intervjuu za CBSNews. Green radi kao savjetnik u filmu o američkom astronautu koji se 'nasuče' na Marsu.

- NASA ne 'startreka'. Tu se ne radi o 'ići gdje čovjek nije išao prije'. Mi stvarno moramo znati gdje idemo i moramo u potpunosti razumjeti to mjesto, i takvo razmišljanje nas priprema za budućnost - rekao je.

Matt Damon je glavni glumac u filmu koji se odvija dvadesetak godina u budućnosti, ali njegov životni prostor, njegov skafander i način na koji uzgaja svoju hranu u svemiru, se baziraju na metodama koje NASA trenutačno koristi.

- Nadajmo se da će poruka iz ovog filma potaknuti javnost da sudjeluje u ovakvim projektima, i da će ljude uzbuditi u vezi znanosti - rekao je Damon.

VIDEO

To je također ono čemu se NASA nada, jer im trenutačno treba nekoliko milijardi dolara da bi mogli financirati istraživanje Marsa.

- Imamo grupu mlađih ljudi, koji su 'Marsovska generacija' - izjavio je Green.

- Taj planet im je sad stvarno na umu - dodao je.

A iako su si scenaristi u filmu dopustili jednu količinu 'pjesničke slobode' - pojavljuje se oluja kakva na Marsu nije moguća - sve ostalo su činjenice koje nisu smetnja, već su korištene da bi se ispričala bolja i ugodnija priča.

'Marsovca' možete pogledati u našim kinima početkom listopada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin