Obavijesti

Show

Komentari 1

Kraljičina prva godišnjica braka bez voljenog Philipa: Zbog nje se odrekao titula i pravoslavlja

Kraljičina prva godišnjica braka bez voljenog Philipa: Zbog nje se odrekao titula i pravoslavlja

Britanci u vrijeme kraljevskog vjenčanja nisu simpatizirali princa Philipa zbog njegovih obiteljskih poveznica s nacistima, ali 'vojvoda osobenjak' s godinama ih je 'kupio' i dugo ostao na svom mjestu kraljičine desne ruke

VIDEO

Kraljica Elizabeta II (95) prije sedam mjeseci je ostala bez supruga, a upravo obilježava prvu godišnjicu braka bez voljenog princa Philipa. Vojvoda od Edinburgha preminuo je 9. travnja u 100. godini, a zajedno su bili više od 70 godina. Točnije, da je osebujni Philip još sam malo poživio, par bi danas zajedno proslavio nevjerojatnu 74. godišnjicu braka.

POGLEDAJTE VIDEO KRALJEVSKOG VJENČANJA IZ 1947.:

Vjenčanje tada princeze Elizabete i Philipa Mountbattena upriličeno je 20. studenog 1947. godine u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Ona je bila starija kći kralja Georgea VI i nasljednica britanskog prijestolja, a on bivši grčki i danski princ. Osim što se morao oprostiti sa svojim titulama, Philip je primio britansko državljanstvo i uzeo majčino prezime Mountbatten. No za 'priliku života' morao se odreći još jedne 'sitnice', svoje pravoslavne vjere. Ipak, vrijeme će pokazati da je vrijedilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je on sam bio na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu te je i odlikovan, princ Philip u Velikoj Britaniji nije u to doba najbolje kotirao. Ponajviše zbog svojih obiteljskih poveznica s njemačkim aristokratima, konkretnije s nacističkim časnicima i simpatizerima, za koje su se nešto ranije poudavale njegove starije sestre. 

Njegova majka Alisa je pak skrivala Židove od progona, a Philipa je kao dječaka u Njemačkoj podučavao Kurt Hahn, utjecajni pedagog koji je bio Židov, no krimen bračnih partnera njegovih sestara obilježio je Philipov život. Poslije rata postalo je za njega još gore, a na kraljevskom vjenčanju s Elizabetom II. nije smio prisustvovati nitko od njegove obitelji izuzev tad već vidno bolesne majke, inače praunuke kraljice Viktorije

Dakako, Princ Philip i kraljica Elizabeta i sami su rodbinski povezani, i to u trećem koljenu, a on je potomak dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Ništa neobično za bliske monarhije tih godina, a jedan od najdugovječnijih parova svih vremena povezan je bio i preko danske loze, odnosno kralja Kristijana IX. Kao potomak kraljice Viktorije s majčine strane, princ Philip je i sam bio u poretku za britanski tron, no u tom je pogledu njegov položaj ipak bio zanemariv. Iako im je, premda i samo u teoriji, mogao postati kralj, Britanci su tih godina prezirali Philipa. Ratne su rane bile svježe, a njegova obiteljska prošlost za mnoge na Otoku suviše kompromitirana.

Princ nije želio doživjeti stotu: Elizabeta to želi, meni je suludo
Princ nije želio doživjeti stotu: Elizabeta to želi, meni je suludo

Njihov brak od samog je početka bio na klimavim nogama, a navodne Philipove afere u nekoliko su ga navrata umalo i okončale. Ipak, pragmatična Elizabeta uvijek je vukla sve konce i znala je sačuvati njihov odnos i monarhiju, ako je to bilo potrebno - onda i sitnim ustupcima.

'Vojvoda osobenjak', kako su nazivali Philipa, 73 godine bio je njezina javna i privatna potpora, a usprkos tome što su dobrim dijelom svog bračnog vijeka živjeli u vrlo izraženom patrijarhatu te činjenici da se Philipa smatralo ratnim herojem, uvijek je hodao iza kraljice i bio 'samo' njezin pomagač, na što su mnogi u to vrijeme gledali s podsmijehom. U braku su dobili četvero djece; princa Charlesa, princezu Anu te prinčeve Andrewa i Edwarda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'