Obavijesti

Show

Komentari 8

Kritičar Roger Ebert izgubio je desetogodišnju bitku s rakom

Kritičar Roger Ebert izgubio je desetogodišnju bitku s rakom
3

Dobitniku Pulitzerove nagrade rak štitnjače dijagnosticiran je 2002. godine dok je 2006. metastazirao na žlijezde slinovnice zbog čega mu je uklonjena čeljust

VIDEO

Legendarni američki filmski kritičar Roger Ebert preminuo je u četvrtak u 71. godini života nakon desetljeća borbe s rakom štitnjače. Samo dva dana prije smrti, pokojni Ebert objavio je na blogu da mu se rak vratio zbog čega planira usporiti s poslovnim obvezama.

- To znači da ne odlazim. Moja je namjera nastaviti pisati birane osvrte i ostalo prepustiti talentiranom timu pisaca koje sam osobno izabrao i kojima se divim. Što je još važnije, radit ću ono što sam oduvijek htio, pisat ću kritike samo o onih filmova o kojima želim pisati - napisao je Ebert kojeg mnogi pamte po televizijskom showu kojeg je vodio s kolegom Richardom Roeperom i pokojnim kritičarem Tribunea, Geneom Siskelom.

Američki predsjednik Barack Obama poručio je u svom priopćenju da fimovi bez njega više nikada neće biti isti.

- Kad mu se film nije svidio, bio je iskren, kad mu se svidio, bio je ponesen, prenoseći nam jedinstvenu moć filma da nas odvede u čaroliju… Filmovi više neće biti isti bez Rogera - piše u Obaminom priopćenju. 

Glumac i komičar Steve Martin na Twitteru je napisao: 'Doviđenja Roger Ebert, bilo nam je zabavno'. Dobitniku Pulitzerove nagrade iz 1975. godine rak štitnjače dijagnosticiran je 2002. godine, no 2006. godine metastazirao je na žlijezde slinovnice zbog čega mu je morala biti uklonjena čeljust pa nije mogao govoriti.

Gotovo pet desetljeća proveo je pišući kritike za Chicago Sun-Times.

- Postoji praznina koja ne može biti ispunjena. Napustio nas je jedan od velikana - objavio je Chicago Sun-Times na Twitteru dok su u svom dugom nekrologu naveli: 'Roger Ebert volio je filmove, osim onih koje je mrzio.'

Preminuli Ebert autor je brojnih filmskih scenarija i knjiga i prvi kritičar koji je dobio svoju zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih.

- Znam da dolazi, ali se ne bojim, jer vjerujem da ne postoji ništa na drugoj strani smrti čega se treba plašiti. Nadam se da ću, koliko god je moguće, biti pošteđen boli dok budem na prilaznim stazama. Bio sam savršeno zadovoljan prije nego što sam se rodio i mislim da je smrt jednako stanje. Zahvalan sam za dar inteligencije, za život, ljubav, čudo i smijeh. Ne može se reći da nije bilo zanimljivo - napisao je u svom dnevniku preminuli kritičar hvatajući se u koštac s vlastitom smrtnošću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'
REALITY SUPRUŽNICI

Filip iz 'Braka' raznježio fanove: 'I kad nismo skupa, skupa smo'

Iako se Tamara i Filip u početku nisu slagali, brzo su postali prijatelji i jedan od omiljenih parova ove sezone showa 'Brak na prvu'

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti