Show

Komentari 0

Krunu britanske kraljice Marije nosit će Camilla: 'Obnovit će je s par Elizabetinih dijamanata'

Krunu britanske kraljice Marije nosit će Camilla: 'Obnovit će je s par Elizabetinih dijamanata'

Ovo je prvi put u novijoj povijesti da će se postojeća kruna koristiti za krunidbu kraljice supruge umjesto da je naručena nova. Taj potez napravljen je u interesu održivosti i učinkovitosti

Na svečanoj krunidbi britanskog kralja Charlesa III. (74) koja će se održati početkom svibnja, njegova supruga Camilla (75) će nositi krunu kraljice Marije, kako je objavila Buckinghamske palače.

Kruna je stara više od jednog stoljeća i naručila ju je kraljica Marija za svoju krunidbu 1911. zajedno s kraljem Georgeom V., a za važnu ceremoniju bit će modificirana. Ovo je prvi put u novijoj povijesti da će se postojeća kruna koristiti za krunidbu kraljice supruge umjesto da je naručena nova, prema palači.

The Duchess Of Cornwall Meets Team ExtraOARdinary in London

Rečeno je da je taj potez napravljen 'u interesu održivosti i učinkovitosti'. Bit će obnovljena s nekoliko dijamanata Cullinan - izrezanih iz najvećeg dijamanta ikada iskopanog koji je otkriven u Južnoj Africi 1905. - u znak počasti pokojnoj kraljici Elizabeti II.

40th Anniversary of the Falkland Conflict in Portsmouth

Dijamanti su godinama bili dio njene osobne kolekcije nakita i često ih je nosila kao broševe, a neki od njih umetnuti su u krunu Marije za krunidbu 1911. Maknuta je s uobičajenog postava u londonskom Toweru jer će draguljar napraviti još neke druge manje promjene na njoj.

Četiri od njezinih osam odvojivih lukova bit će uklonjeni kako bi se stvorio novi,drugačiji dojam. Charles III. nosit će krunu sv. Eduarda na krunidbi u Westminsterskoj opatiji, koja je već modificirana i vraćena u Tower.

Royal visits for Wales Week

Pripreme za veliki dan koji je u kalendaru zapisan za 6. svibnja, na koju će biti pozvani uglednici iz cijelog svijeta, nastavljaju se ubrzavati. Camilla je ovog tjedna bila prisiljena povući se s javnih događanja nakon što je bila pozitivna na koronavirus, priopćila je palača u ponedjeljak. 

Najčitaniji članci