Obavijesti

Show

Komentari 2

Kultni 'pajtonovci': Bojali smo se okupiti nakon smrti kolege

Kultni 'pajtonovci': Bojali smo se okupiti nakon smrti kolege
7

‘Uvijek gledaj na svjetliju stranu života’ njihov je moto koji je preživio 48 godina od prvog emitiranja serije ‘Leteći cirkus Montyja Pythona’. Humor vas čeka na Klasik TV-u od 8. prosinca

VIDEO

Zahvaljujući prstu sudbine, BBC je okupio petero scenarista obrazovanih na Cambridgeu i Oxfordu i jednoga karikaturista iz američkog subkulturnog časopisa te im dali zadatak da budu maksimalno luckasti.

Tako su ukratko nastali “montipajtonovci”. Michael Palin i Terry Jones u mladosti su se družili na Oxfordu, John Cleese, Graham Chapman i Eric Idle zajedno su pohađali Cambridge, a jedini Amerikanac među njima je bio Terry Gilliam.
“And Now for Something Completely Different” (A sada nešto potpuno drukčije) jedna je od najpoznatijih rečenica iz serije “Leteći cirkus Montyja Pythona”, poslije je postala magična mantra televizije i radija.

via GIPHY

Seriju su snimali u BBC-jevu studiju, a publika je većinom bila zrelijih godina. Nitko se nije smijao, pa su svi bili u panici. Poslije su shvatili da je publika bila u čudu i da su očekivali da nastupi cirkus. 
Čak je i njihov agent na prvom snimanju nakon nekoliko minuta dečkima prišapnuo da mora gibati. U nadi da će spasiti situaciju molili su “kiselu” publiku da drugi put povedu ekipu.

Osim publike Leteću ekipu nisu ponajbolje razumjeli ni šefovi. Stalno su mijenjali dan i vrijeme emitiranja, a onaj tko je želio gledati emisiju, morao ju je loviti po programu. Tek nakon što je emitirana peta ili šesta epizoda, shvatili su da imaju svoju publiku. No još danas iznenađuje brzina kojom je Monty Python postao popularan. Kad su dobili stalni termin nedjeljom uvečer, Britanci su, nakon što su došli na posao u ponedjeljak ujutro, pričali samo o tim dečkima s neobičnim humorom. Nakon što su snimili četiri sezone televizijske serije, koja je iz kultnog brzo prerasla u općekulturni fenomen, “pajtonovci” su se odlučili okušati na velikom ekranu.

Uvjet je bio da sami zadrže kreativnu kontrolu nad vlastitim materijalom. Kako nitko od njih prije nije režirao, imali su problema s prikupljanjem novca. No u tome su ih podržale pop-zvijezde poput Pink Floyda i Eltona Johna. 
Film “Monty Python i Sveti Gral” isprva je djelovao kao katastrofa.

Graham Chapman, kojemu je povjerena ključna uloga kralja Arthura, posve se odao alkoholizmu, a nijedna lokacija prvotno predviđena za snimanje u konačnici nije mogla biti iskorištena zbog otpora institucija. Na prvoj projekciji nitko se nijedanput nije nasmijao, većina je izašla prije kraja projekcije. 
No vizualna strana filma predstavljala je ne samo golem napredak u odnosu na seriju nego i jedno od najuvjerljivijih oličenja mračnoga srednjovjekovlja na velikom ekranu dotad.


“Montipajtonovci” su stvarno bili ispred svog vremena jer prije nekoliko godina došla je vijest da Britanci imaju novi hit na sprovodima - “Always Look on the Bright Side of Life” (“Uvijek gledaj na svjetliju stranu života”) iz filma “Brianov život”, koji je 1979. godine izdala legendarna družina komičara Monty Python. S trona su maknuli “My Way” Franka Sinatre. 
- Tijekom godina imali smo neslaganja o načinu života, poslovanju i novcu te svim stvarima koje su sporedne od onoga što radimo najbolje od svega, a to je komedija. Jedino što se nije promijenilo jest užitak međusobnog osjećaja humora - rekao je Michael Palin, koji je s BBC-jem proputovao svijet.

“Pajtonovci” su se nalazili nekoliko puta nakon što su se razišli. 
- Uvijek sam bio oprezan zbog ponovnog susreta jer nemamo Grahama Chapmana koji je bio takav važan dio Pythona. Imao je svoje probleme. Bio je samoproglašen alkoholičar, ali bio je tako dobar glumac i neobičan, ekscentrični pisac - rekao je Palin.

Chapman je umro od raka, 4. listopada 1989., dan prije dvadesete obljetnice od prvog emitiranja “Letećeg cirkusa”. 
- To je najteži oblik ‘party-poopinga’ koji smo doživjeli - rekao je Terry Jones. Pripremili su mu komemoraciju na kojoj je John Cleese održao savršen “pajtonovski” govor:

“Graham Chapman, koautor skeča o mrtvoj papigi, više ne postoji. Prestao je bivati, lišen je života, počiva u miru, otegnuo je papke, odapeo, crko, pretvorio se u prah, udahnuo posljednji zrak, otišao upoznati velikog šefa pop zabave na nebu...” i tako dalje, sve bolje i bolje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.