Obavijesti

Show

Komentari 0

Laibach stižu u Veliki pogon Tvornice kulture 9. svibnja

Laibach stižu u Veliki pogon Tvornice kulture 9. svibnja
1

Laibach se u Zagreb vraćaju nakon više sezona, no po prvi put do sada nastupiti će u Tvornici kulture gdje dolaze s potpuno novim audio-vizualnim programom

VIDEO

Jedan od najvećih bendova u glazbenoj povijesti naše regije, slovenski Laibach, nastupit će u Velikom pogonu Tvornice kulture u petak, 9. svibnja u sklopu turneje na kojoj će promovirati novi album naziva “Spectre”.

Laibach se u Zagreb vraćaju nakon više sezona, no po prvi put do sada nastupiti će u Tvornici kulture gdje dolaze s potpuno novim audio-vizualnim programom. Naravno, sve će biti obojano u album “Spectre”, njihov prvi nakon poznatog albuma “Volk” iz 2006. godine i dva side projekta, “Laibachkunstderfuge” i “Iron Sky”.

Album “Spectre” po mnogočemu će označiti novo poglavlje u povijesti Laibacha. Velik i važan, ali usudili bi se reći i, opasan korak naprijed za grupu koja se politički nikad nije jasno opredjelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja djela. Sad je došlo vrijeme da se puno toga promjeni jer “Spectre” doslovce zvuči kao politički manifest u poetskoj formi. S novim tekstovima i pjesmama Laibach, koji su uvijek djelovali kontroverzno ili odavali dojam da djeluju, jasno zauzimaju stranu i svjesno napuštaju udobnost svoje nekadašnje političke slobode i neutralnosti. 

Album otvara “The Whistleblowers”, zarazna i optimistična tema s klasičnim “militantnim i simfonijskim” štihom Laibacha koja zvuči kao nastavak “Colonel Bogey Marcha” i aludira na heroizam novih, “digitalnih” Prometeja slobode - Bradleya Manninga, Edwarda Snowdena, Juliana Assangea.

“No History” ne pokazuje milost i ne ostavlja trunka sumnje – Laibach traže beskompromisnu akciju, zahtjevaju hrabrost i odvažnost heroja “koji će biti vjera nove političke sudbine”. U jednoj od strofa “No History” može se pronaći i mini manifest o albumu i poziciji grupe u odnosu na njihovu povijest.

Među opasnim pozivima benda smjestila se jedna od rjetkih Laibachovih ljubavnih pjesama – “We Are Millions And Millions Are One” koja se bavi ljubavlju i odnosima u današnja nemoguća vremena, vremena ozbiljno blizu onima iz klasičnih anti-utopijskih djela poput “Mi” Jevgenija Zamjatina koje je bendu poslužilo kao inspiracija.

“Spectre” zatvara elegantna “Koran”, pjesma koja pokazuje da je moguć bolji i pošteniji život na ovom svijetu ili onom poslije. Na neki način “Koran” se referira i na seriju revolucija i pobuna koje se dešavaju u arapskom svijetu proteklih godina, a sam album dolazi do kraja nezavršenim, otvorenim notama klavira.

Album “Spectre” bit će objavljen 3. ožujka 2014. godine nakon čega Laibach kreću na veliku turneju u sklopu koje će po prvi puta nastupiti u Kini. Laibach Kunst izložba održava se u Hong Kongu od 17. siječnja do 20. ožujka nakon čega će grupa 21. održati predavanje na hongkongškom Sveučilištu, a dan kasnije i koncert.

U Veliki pogon Tvornice kulture dolaze u petak, 9. svibnja. Ulaznice za koncert nalaze se u prodaji po cijeni od 85 kn do 31. siječnja 2014.

Od 1. veljače cijena će iznositi 95 kn, a na dan koncerta 110 kn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Službena stranica Eurosonga je objavila video o Nemi: Fanovi u komentarima pišu samo jedno
NEZADOVOLJNI SU

Službena stranica Eurosonga je objavila video o Nemi: Fanovi u komentarima pišu samo jedno

Joost Klein na Eurosongu je trebao predstavljati Nizozemsku s pjesmom  'Europapa', ali je diskvalificiran uoči finala. Fanovi glazbenog natjecanja smatraju da je to bilo neopravdano

Ivo je zbog 'Ljubav je na selu' letio do Čilea, a sada on bira: 'Malo su se promijenile uloge'
NOVA SEZONA

Ivo je zbog 'Ljubav je na selu' letio do Čilea, a sada on bira: 'Malo su se promijenile uloge'

Ivo je bio kod farmerice Darinke Ljubice Goravice Green koja ga je na kraju i odabrala za odlazak na romantično putovanje. Ipak, ljubavne iskrice među njima nisu se rodile
Sitno odbrojava do useljenja! Evo kako izgleda kupaonica u luksuznoj vili Nikoline Pišek
NESVAKIDAŠNJI INTERIJER

Sitno odbrojava do useljenja! Evo kako izgleda kupaonica u luksuznoj vili Nikoline Pišek

Luksuznu vilu je Nikolina Pišek kupila s pokojnim suprugom Vidojem Ristovićem. Vrijedna je 1.7 milijuna eura, ima 420 kvadrata i okućnicu od 1460 kvadrata.