Obavijesti

Show

Komentari 224

Legenda živi vječno: Smoki je ostao dobričina i nakon smrti sina

Legenda živi vječno: Smoki je ostao dobričina i nakon smrti sina
13

Kritičari su ga hvalili, publika ga je voljela, a njegov talent nije mu dao mira. Od 1960. do danas ostvario je više od 70 filmskih i televizijskih uloga te je surađivao sa svim jugoslavenskim redateljima

VIDEO

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini života. Krajem prošle godine podvrgnuo se teškoj operaciji mozga. Smoki svojim zdravljem nije htio opterećivati javnost koja gotovo ništa nije znala o njegovim problemima sve do njegove hitne operacije mozga u prosincu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:40

Rođen je 19. studenog 1936. u Skoplju u obitelji rudara, a postao je istaknuto ime u jugoslavenskoj kinematografiji. Talent ga je predodredio za velike uspjehe, a posebnost koju nosi u sebi učinila ga je legendom.

- Odrastao sam u čestitoj rudarskoj obitelji. Rano sam ostao bez oca. Divio sam se majci koja nas je izvela na put s mizernom rudarskom penzijom. A bilo nas je troje djece. Iz takvog djetinjstva shvatio sam da siromaštvo nije najstrašnija stvar koja se može desiti u životu - ispričao je jednom Ljubiša.

Privatni album

Rudarski posao njegovog oca u Jelašnici pored Niške banje naučio ga je još nekim važnim stvarima - etici, dobroti i solidarnosti. To su bile stvari koje su presudno utjecale na njegov život i karijeru.

Kada je birao fakultet, odlučio se za pravo na kojem se nije dugo zadržao. Ljubav prema glumi ipak je presudila, a ključnu ulogu u njegovom pozivu odigrao je Bojan Stupica koji ga je s Pravnog fakulteta prebacio na beogradsku Akademiju dramskih umjetnosti.

Ljubiša je glumu shvatio kao vrlo ozbiljan posao. Kad bi prihvatio ulogu, za svaku se pripremao kao da mu je prva u životu. Bio je poznat među kolegama kao vrlo marljiv, neki bi rekli štreberski tip.

- Tekst je polazna osnova za otkrivanje svih nužnih zamki i elemenata karaktera koji tumačite. Zato sam uvijek dobro naučio svoj tekst. A onda, priznajem da sam se ‘petljao’ s načinom na koji ću oblikovati ulogu kao dio cjeline filma. Čak sam pred sam ulazak u kadar demonstrirao i nudio redateljska rješenja kako vidim svoje mjesto u filmu - pričao je Samardžić.

Odigrao više od 70 uloga

Kritičari su ga hvalili, publika ga je voljela, a njegov talent nije mu dao mira. Od 1960. do danas ostvario je više od 70 filmskih i televizijskih uloga, surađivao sa svim jugoslavenskim redateljima, a onda je krajem devedesetih i sam odlučio preuzeti režisersku palicu.

Briljirao je u tri žanra, a to su ratni filmovi, komedije i drame. Šezdesetih je glumio u filmovima 'Spletka i ljubav', 'Igre na skelama', 'Prekobrojna', 'Pešćani grad' radi kojeg je zaradio nadimak Smoki, 'Desant na Drvar', 'Dani', 'Jutro', 'Smoki' i 'Bitka na Neretvi'.

Sedamdesete su mu donijele naslove 'Biciklisti', 'Kuda idu divlje svinje', 'Građani sela Luga', 'Valter brani Sarajevo', 'Bombaši', 'Obraz uz obraz', 'Dimitrije Tucović', 'Naivko'.'Ljubavni život Budimira Trajkovića', 'Boško Buha'.

Osim za glumu, imao je i talent za režiju

Osamdesetih su njegovu karijeru obilježili filmovi i serije: 'Avanture Borivoja Šurdilovića', 'Vruć vetar', 'Rad na određeno vreme', 'Moj tata na određeno vreme', 'Nije lako sa muškarcima', 'Život je lep', 'Razvod na određeno vreme', 'Bolji život'.

Ništa manje uspješne nisu bile ni devedesete u njegovoj karijeri, kada su glumački niz nastavila ostvarenja poput filma 'Ubistvo sa predumišljajem', 'Stršljen' te 'Policajac sa Petlovog brda'. Dvije godine kasnije Ljubiša je zaigrao u istoimenoj seriji u istoj glavnoj ulozi.

Nakon toga Samardžić je glumio u naslovima 'Nataša', 'Jesen stiže, Dunjo moja', 'Konji vrani', 'Bledi Mesec' i 'Miris kiše na Balkanu'.

Redateljski debi imao je 1999. godine filmom 'Nebeska udica', a režirao je film 'Nataša', 'Jesen stiže, Dunjo moja', 'Konji vrani', 'Bledi Mesec' i 'Miris kiše na Balkanu'.

Osvojio je mnoge nagrade

Njegova prva nagrada bio je Zlatni lav za ulogu u filmu 'Jutro' na Filmskom festivalu u Veneciji. Iako je nakon toga dobio mnoge inozemne ponude, odlučio je ipak ostati u jugoslavenskoj kinematografiji.

Privatni album

Zlatnu arenu na Festivalu igranog filma u Puli osvojio je četiri puta. Za 'Nebesku udicu' dobio je nagradu publike na Internacionalnom filmskom festivalu u Palm Springsu, a na Internacionalnom filmskom festivalu u Milanu osvojio je nagradu za debitantski film.

Suradnja s Milenom Dravić

Njegovu karijeru pratila je posebna suradnja s kolegicom Milenom Dravić. Prvi put su se zajedno na filmskom platnu pojavili u 'Prekobrojnoj', a nakon toga zajedno su glumili više od 20 puta.

Duško Marušić/Pixsell

- Milena je u početku bila mlado, bezazleno djevojče sa prostosrdačnim licem, dakle 'naivka', kako mi to kažemo, a već nakon dvije do tri godine postala je izvrsna dramska glumica - rekao je jednom Samardžić. Njegove partnerice bile su i Olga Vujadinović, Svetlana Bojković, Stanislava Pešić i Neda Arnerić.

Dugogodišnje prijateljstvo s Borisom

Ljubiša je ispričao kako su on i Dvornik 'u kavanama dizali goste na noge, jer su pjevali pjesme koje su voljeli i koje su ih spajale'.

- Boris je pio bezalkoholno pivo, pričao o sebi, o svojima, o svojoj Dijani, ali i o svojoj boemštini. Nije mimoišao ni duh velikog Miljenka Smoje, s kojim se svakodnevno družio - rekao je Samardžić.

Bili su zajedno više od pola stoljeća

- Osvajao sam je stihovima, pismima, telegramima, telefonskim razgovorima iz poštanskih kabina i osvojio tek nakon dvije godine. Svadba je bila kruna sreće. Ukrcali smo se u spačeka i s kumovima otišli na Hvar - ispričao je jednom glumac.

Privatni album

Suprugu Miru je upoznao na Bledu, 5. kolovoza 1964. godine kada je ona bila s roditeljima na odmoru.

- Šetala sam sa sestrom koja mi je u jednom trenutku oduševljeno uzviknula: ’Vidi, Ljubiša Samardžić!’, na što sam joj hladno odgovorila: ’Baš me briga!’. Mnogo godina poslije priznao mi je da mu je zapravo za oko najprije zapeo tranzistor koji sam držala u ruci, a tek onda ja. I da lošiji tranzistor nije vidio u životu! A kako izgleda, ni bolju ženu - prisjetila se Mira.

Ona je ispričala kako je Ljubiša unatoč zvjezdanoj slavi koju je dosegnuo u bivšoj Jugoslaviji, ali i izvan njezinih granica, ostao brižan suprug i otac, pošten i marljiv, ali i pomalo naivan jer je uvijek vjerovao ljudima, unatoč mnogim razočaranjima.

- Nikad kod kuće nisam imala osjećaj da je moj suprug slavni glumac. Kad su djeca bila mala, on je bio taj koji bi noću prvi ustajao i otišao ih utješiti ako su plakali. Ujutro bi ustao prije svih da se spremi na snimanje, ali nikad ne bi propustio prigodu da pripremi djeci doručak i da ih, ako stigne, odvede u školu. To se ne uči, takav se jednostavno rađaš - govorila je.

'Kada je Gaga odlazio, mislio sam da neću moći izdržati'

U braku su dobili sina Dragana i kćer Jovanu. Imaju četvero unučadi - Saru, Stefana, Ines i Martu, koja je u filmovima 'Konji vrani' i 'Jesen stiže, Dunjo moja' glumila uz svog djeda.

Nakon pola stoljeća ljubavi, Ljubiša je zaključio kako su godine prošle dok udariš dlanom o dlan. Doživjeli su mnogo sretnih trenutaka, a nije ih uspjela razdvojiti niti obiteljska tragedija. Njihov sin Dragan umro je 2001. u 34. godini od leukemije.

Grgo Jelavić/Pixsell

- Kada je Gaga odlazio, mislio sam da neću moći izdržati i da će mi uskoro doći kraj, ali me je Mira trgnula i natjerala da radim jer ću u tome, kako je rekla, naći smisao opstanka - ispričao je Ljubiša koji je sa sinom devedesetih osnovao produkcijsku kuću 'Cinema design'.

Prije dvije godine izjavio je kako uživa u starosti te da često lista stare knjige i sluša glazbu. Rekao je kako je jako teško mirovati jer je 'stvaralaštvo nemiran san'.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 224
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama