Obavijesti

Show

Komentari 12

Legendarni pjevač bio je simbol Hrvatskog proljeća, njegove pjesme bile su zabranjivane...

Legendarni pjevač bio je simbol Hrvatskog proljeća, njegove pjesme bile su zabranjivane...
3

Kad su mi javili da je pao, brzo sam stigla u bolnicu. Još je bio pri svijesti, rekli smo si da se volimo, a on me tješio da se ne brinem jer će sve biti u redu, prisjetila se kći Ivana

VIDEO

Prošlo je 12 godina otkako je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu preminuo Vice Vukov nakon duge i teške bolesti. Sve je počelo 17. studenog 2005. godine, kad je silazeći niz stube Hrvatskog sabora, u kojemu je bio zastupnik, izgubio ravnotežu i pao.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:55

Zadobio je frakturu lubanje i nagnječenje mozga, a u ožujku 2006. godine liječnici su objavili da se nalazi u trajnom vegetativnom stanju. Iako se nekoliko puta budio iz kome i bio svjestan, nažalost, nije bilo značajnijeg poboljšanja. Nakon gotovo tri godine neizvjesnosti, Vice Vukov je preminuo 24. rujna 2008.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rođen je u Šibeniku, a prvi put je zapjevao 1953. kao gimnazijalac. Izbačen je iz škole jer je za revoluciju u Rusiji 1917. godine napisao da je bila pobuna. U Zagreb je došao 1955. i upisao Filozofski fakultet, a 1959. otišao na audiciju, gdje ga je zamijetio direktor Opatijskog festivala Josip Stojanović te mu ponudio nastup. U Opatiji je otpjevao pjesmu “Mirno teku rijeke” i to je bio početak karijere.

Vukov

- Arsen, Vice i pokojni Ivo Brešan bili su od djetinjstva dobri prijatelji, odrasli su u Šibeniku i stanovali u susjedstvu. Sva trojica su došla u Zagreb na studij, pa iako su im se kasnije putevi razilazili zbog posla, ostali su vrlo bliski - kaže Gabi Novak, supruga još jednog pokojnog velikog hrvatskog umjetnika, Arsena Dedića. Vice je u Zagrebu upoznao Dijanu Bulat, s kojom se oženio 1961. godine i ostao sve do smrti. U tom braku rodilo im se dvoje djece, 48-godišnji sin Emil i 32-godišnja kći Ivana.

- Odgajali su brata Emila i mene bez mržnje i ogorčenosti, bez obzira na to što je bio u egzilu, a nakon povratka su ga jako diskreditirali - rekla nam je Ivana Vukov u razgovoru prije dvije godine.

Problemi Vice Vukova počeli su još potkraj 60-ih. Beogradski tjednik NIN u listopadu 1968. proglasio ga je šovinistom i nacionalistom, a zbog svojih pjesama je postao zaštitno lice Hrvatskog proljeća. Tijekom 1970. sve njegove pjesme postupno se skidaju s radijskih programa i zabranjuju mu se gostovanja na televiziji. Početkom 1972. u Vicin i Dijanin stan upala je policija i napravila pretres, ali pjevača nisu zatekli jer je bio na turneji u Australiji. Supruga mu je uspjela dojaviti da se ne vraća pa je ostao u Parizu do 1976. Kad se vratio s diplomom pariškog studija s područja prava, ekonomije i društvenih znanosti, karijera pjevača mu je bila uništena i jedva je uspio pronaći posao u Nakladnom zavodu Matice hrvatske.  

- Kad su mi javili da je pao, brzo sam stigla u bolnicu. Još je bio pri svijesti, rekli smo si da se volimo, a on me tješio da se ne brinem jer će sve biti u redu, iako se žalio kako ga boli glava. No on je uvijek sve gledao s pozitivne strane - prisjetila se kći Ivana.

- Zapravo je podnio veliku žrtvu da bi bio s obitelji i jako je nas djecu štitio od problema. Kad je nakon 18 godina imao povratničke koncerte, rasprodao je Lisinski 14 dana zaredom - prisjetila se kći Ivana. Gabi Novak također ima samo riječi hvale za Arsenova prijatelja:

- Krasili su ga nevjerojatna inteligencija i dalmatinski smisao za humor, a njegov glas nitko više ne može zamijeniti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem
MA KAKVE ŠTIKLE!

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem

Mlada regionalna zvijezda Aleksandra Prijovć izula je štikle i bosa zaplesala s trubačem, a publiku je iznenadila i posebnom pjesmom

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom