Obavijesti

Show

Komentari 18

Leonard Cohen je predvidio svoju smrt: Uskoro ću umrijeti

Leonard Cohen je predvidio svoju smrt: Uskoro ću umrijeti
1

Duboki glas, gitara i prateći vokali oblikovali su pjesme o ljubavi i mržnji, seksu i duhovnosti, ratu i miru, ekstazi i depresiji. Najpoznatiju Cohenovu baladu 'Hallelujah' iz 1984. dosad je obradilo 300 izvođača

VIDEO

Smrt Leonarda Cohena, jednog od najvećih glazbenih ikona, nenadmašnog pisca i pjesnika ljubavi i smrti, potresla je svijet prije godinu dana. Pokopan je 10. studenog u Montrealu, u rodnoj Kanadi, prije nego što je njegova smrt javno objavljena.

- Leonardova želja je bila da bude sahranjen po židovskom obredu u obiteljskoj grobnici pored svojih roditelja, bake, djeda, prabake i pradjeda - potvrdili su tada iz sinagoge u Westmountu.

Njegov duboki glas, gitara i prateći vokali oblikovali su pjesme o ljubavi i mržnji, seksu i duhovnosti, ratu i miru, ekstazi i depresiji. 
Najpoznatiju Cohenovu baladu 'Hallelujah' iz 1984. dosad je obradilo 300 izvođača. On je smatrao da ima previše verzija:

- Mislim da je dobra pjesma, samo kad je ne bi pjevalo toliko ljudi - izjavio je jednom. 

U posljednjem intervjuu o religioznim stihovima u svojim pjesmama je rekao:

- Nikad sebe nisam vidio kao religioznu osobu. Ponekad sam osjetio prisutnost nečeg duhovnog u svom životu, ali nikad nisam izgradio jaku religioznu vezu.

Rođen je 21. rujna 1934. godine u predgrađu Montreala. U osnovnoj školi bio je član vijeća u kojem je učio o glazbi i poeziji.
Posebno su ga intrigirale pjesme Federica Garcie Lorce. Inače, kćeri je dao ime Lorca.

Cohen je bio netipična zvijezda. Imao je 33 godine kada je 1967. snimio prvi album, frustriran slabom prodajom svojih knjiga 'Omiljena igra', 'Divni gubitnici' i zbirkom pjesama 'Cvijeće za Hitlera'. Pjevao je baritonom i svirao jednostavne akorde na akustičnoj gitari ili jeftinoj klavijaturi. 

Nikad nije bio virtuoz, a osnove gitare naučio je od jednog plesača flamenca u Montrealu. Za razliku od glamuroznih pop i rock zvijezda, izgledao je kao pustinjak. I imao veliki strah od koncerata. Naime, zbog treme je jedva izlazio na binu.

'Uskoro ću i ja umrijeti'

U srpnju prošle godine, kad je čuo da je njegova bivša muza Marianne na samrti, Cohen je napisao: 'Znaš Marianne, došlo je vrijeme kad smo jako ostarjeli i naša se tijela raspadaju. I ja ću za tobom vrlo skoro.' 

Marianne Ihlen Jensen umrla je 28. srpnja u 81. godini, tjedan dana nakon što joj je dijagnosticirana leukemija. Norvežanka ga je poticala u stvaranju, a na kraju ga je počela 'iscrpljivati i uništavati'.

Upoznali su se na grčkom otoku Hydri na kojem je ona živjela sa sinom. Glazbenik je tamo kupio kuću i upustio se u ljubavnu vezu s Marianne koju je tada napustio suprug. Ona se preselila k Leonardu, a u njegovu kuću povela je i svog sina. Živjeli su zajedno pet godina.

- On me naučio toliko toga, a ja se nadam da sam mu dala stih ili dva - rekla je jednom prilikom, a on joj je posvetio pjesmu 'So Long Marianne'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere',  Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...
MILJENICI PUBLIKE

Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere', Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...

Nakon snimanja 'Večere za 5' ribar Vice je preminuo, a njegova obitelj je htjela da se epizode ipak emitiraju. Tužna sudbina zatekla je i neke druge kandidate domaćih realityja