Obavijesti

Show

Komentari 2

Lisinski se u novoj sezoni 'vraća kući', a stiže i John Malkovich

Lisinski se u novoj sezoni 'vraća kući', a stiže i John Malkovich
8

Od 23. rujna za ulazak u Dvoranu bit će potrebno pokazati covid putovnice, a za one koji nisu cijepljeni bit će dva sata prije početka u dvorani organizirano testiranje po promotivnoj cijeni

VIDEO

Još je u svibnju ravnatelj Dražen Siriščević najavio uključenje Lisinskog u rad Zaklade za obnovu bazilike Presvetog Srca Isusova i izgradnju Pastoralnog centra koja će nositi ime Anamarije Carević, djevojčice tragično stradale u potresu u Zagrebu prošle godine. Lisinski je donirao dio prihoda prodaje ulaznica svih programa Zakladi.

- Žrtva potresa nije bio samo Lisinski, nisu bili samo srušeni stanovi, nastradala je djevojčica Anamarija Carević. Crkva u Palmotićevoj je utemeljila Pastoralni centar koji će se zvati po njoj, mi ćemo održati svoje obećanje i uplatiti iznos od 20.000 kuna - rekao je Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski na konferenciji za medije gdje je predstavljena nova sezona programa Lisinski subotom. 

Premijerna izvedba intrigantne predstave o kojoj će se još dugo pričati
Premijerna izvedba intrigantne predstave o kojoj će se još dugo pričati

Koncerti će se održati u obnovljenoj Dvorani koja je bila silno oštećena potresima koji su pogodili Zagreb 22. ožujka i 29. prosinca prošle godine.


- Štetu smo uspjeli sanirati, ne sve, ali ono što je potrebno da nastavimo s koncertnom sezonom - rekao je Siriščević, pa dodao kako u Dvoranu nije ulagano otkad je otvorena 1973. godine. Istaknuo je da je Dvorana bila pod ključem 237 dana u prošloj te 268 dana u ovoj godini, no da za to vrijeme "glazba nije utišana", jer Lisinski "ne zna za predaju, ne zna za malodušje te i u najgorim situacijama uvijek nalazi izlaz".

- Imamo sjajan program, želimo publici  prezentirati sve oblike glazbe - izjavio je Sirišević.

U Dvoranu samo s covid-putovnicama

Unatoč okolnostima, nova sezona "Lisinski subotom" osmišljavana je "kao da je sve normalno", a donosi nastupe najvećih svjetskih orkestara, dirigenata i solista te hrvatske glazbene reprezentacije u 12 koncerata za koje je Siriščević istaknuo kako je ovaj puta siguran da će svih dvanaest biti održano.

- U ciklusu se uvijek trudimo zadovoljiti dvije stvari: prvo, da imamo kvalitetu, a drugo, da imamo sve glazbene oblike, od vokalnih kompozicija, do instrumentalnih, vokalno-instrumentalnih, pa do glazbeno scenskih, a sve ćemo to imati i ove godine, od solističkih nastupa do komornih sastava i orkestara, od malih formi do velikih formi - pojasnio je ravnatelj.

Za ulazak u dvoranu bit će potrebno pokazati covid-putovnice, a za one koji nisu cijepljeni, bit će dva sata prije početka u dvorani organizirano testiranje po promotivnoj cijeni od 50 kuna.

Ove nedjelje Lisinski Atrium postaje Las Vegas!
Ove nedjelje Lisinski Atrium postaje Las Vegas!

Novu sezonu otvorit će u subotu 25. rujna Haydnov oratorij "Stvaranje svijeta" s nastupima Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija i uz solističke nastupe Evelin Novak, Krešimira Špicera i Krešimira Stražanca. Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj istaknula je kako je riječ o velikome spektaklu u kojemu će po prvi puta nakon dugo vremena Zbor i Orkestar HRT-a sudjelovati zajednički i u punome sastavu.

U dvorani će stotu obljetnicu osnutka 16. listopada obilježiti Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Nikše Bareze. U programu "Alumni 100" sudjelovat će Simfonijski orkestar MUZA-e, uz solističke nastupe violončelistice Jadranke Gašparović i Martine Filjak na glasoviru.

Obljetnica će prigodno biti obilježena repertoarom djela uglednih kompozitora koji su ujedno bili i profesori na akademiji, Stanka Horvata, Milka Kelemena te Natka Devčića, a Bareza je istaknuo kako će to biti prikladan hommage instituciji koja je imala ogromnu ulogu u razvoju glazbene umjetnosti u gradu Zagrebu.

Konferenciji je nazočio i maestro Nikša Bareza, kojeg je ravnatelj Lisinskog predstavio kao čovjeka „bez kojeg je nezamisliva hrvatska glazbena kultura“, a dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Igor Lešnik otkrio je da će ovaj koncert biti dvostruko slavlje jer će njime maestro Bareza obilježiti šezdeset godina umjetničkog rada.

Spektakularnu suradnju ostvarit će i Simfonijski orkestar i Zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a u izvedbi Druge simfonije Gustava Mahlera. 

Uz program ciklusa, gdje nas očekuju i nastupi Orkestra mladih Gustav Mahler, Camerona Carpentera, Ive Pogorelića, Dubravke Tomšič Srebotnjak i Slovenske filharmonije, Zbora Ruske patrijaršije iz Moskve, Johna Malkovicha…, ravnatelj Lisinskog spomenuo je i neke od programa izvan ciklusa koji su na repertoaru ove sezone: povijesno gostovanje fantastične Berlinske filharmonije sljedeće godine uz umjetničkog ravnatelja i glavnog dirigenta Kirilla Petrenka, koncerti Soweto Gospel zbora, Zucchera, Vlatka Stefanovskog...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao