'Ljeta s Marijom' otvorila 10. Festival svjetske književnosti | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

'Ljeta s Marijom' otvorila 10. Festival svjetske književnosti

'Ljeta s Marijom' otvorila 10. Festival svjetske književnosti
3

Festival nakladnika Fraktura traje od 4. do 9. rujna, a sinoć ga je svojim novim romanom otvorila Olja Savičević Ivančević

VIDEO

Deset godina je za nama, 10 i možda više ispred nas. Jako smo sretni što smo ovdje, u novom prostoru, prekrasnom Meštrovićevom paviljonu. Nakon dvije pandemijske godine lijepo vas je vidjeti bez distance. Godina je bila izazovna i za dovođenje inozemnih autora. Velika nam je čast da su se mnogi odazvali. Imamo 50-ak autora iz 14 zemalja te velik broj domaćih autora, rekao je na početku Seid Serdarević, otvorivši večeras u Zagrebu Festival svjetske književnosti. Ni ove godine nije izostala likovna izložba pod palicom Tomislava Buntaka.

- Novi prostor donio nam je likovnu izložba djela inspiriranih knjigama autora koji sudjeluju na festivalu. Ove godine se otvara istovremeno s festivalom i u istom prostoru. Ove godine sudjeluje 28 umjetnika. Zahvaljujem svim umjetnicima što su marljivo čitali djela tijekom ljeta- rekla je Sibila Serdarević o likovnoj izložbi predstavljenoj na otvorenju festivala koju su posjetitelji mogli razgledati.

Jubilarni 10. Festival svjetske književnosti nakladnika Fraktura traje od 4. do 9. rujna, a sinoć ga je svojim novim romanom "Ljeta s Marijom" otvorila hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević. Olja je inače jedna od najistaknutijih autorica suvremene hrvatske književnosti.

O novom romanu razgovarala je na otvorenju sa spisateljicom Mašom Kolanović.

- Ime romana često je ime i kod nas i u svijetu, ime žene. Kroz inačice imena htjela sam pokazati povezanost Marija u priči, dati im kontinuitet. I u mojoj obitelji Marija je učestalo ime, a kako se inače nasljeđuje muškarčevo prezime, u mojoj se knjizi nasljeđuje žensko ime. Muškarci su pisali povijest, ali žene su je prepričavale i prenosile s koljena na koljeno. Smatrala sam važno da te priče zapišem, jer kada priče ne zapišeš one te prate. Bilo mi je bitno da ih zapišem kao povijest jedne privatne obitelji, no da istovremeno budu univerzalne - istaknula je Olja Savičević Ivančević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Shaq ogladnio pa u dubrovačkoj pekarnici naručio sočni burek
RUČA KA' I OBIČAN PUK

Shaq ogladnio pa u dubrovačkoj pekarnici naručio sočni burek

Čitatelj 24sata ga je snimio tijekom narudžbe bureka u jednoj dubrovačkoj pekarnici na Gružu