Obavijesti

Show

Komentari 0

Margareta Ferek-Petrić kreirala je bogat program festivala...

Margareta Ferek-Petrić kreirala je bogat program festivala...
2

Publika svih godišta moći će uživati na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu. Dijeljenjem na četiri bloka, nadamo se omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama, kaže

VIDEO

Muzički biennale Zagreb, ključni festival suvremene glazbe u Hrvatskoj, ove godine kreće u svom redovnom terminu, međutim 60. rođendan jednog od najvažnijih međunarodnih festivala suvremene glazbe proteći će u nešto drugačijem obliku. Pandemija koronavirusa i potresi koji su pogodili Hrvatsku izmijenili su desetljetnu tradiciju MBZ-a, no organizatori su ustrajni u tome da publici ponude najaktualniju suvremenu glazbu kao i dosad. MBZ će se tako održati od travnja do rujna ove godine u četiri programska bloka - Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration!

Palicu umjetničke ravnateljice Muzičkog biennala Zagreb od ove godine je preuzela mlada i uspješna hrvatska skladateljica s bečkom adresom – Margareta Ferek-Petrić. Pred njom je bio naporan posao i program MBZ-a kreirala je u do sada ne doživljenim uvjetima. Međutim, njeni znanje i kreativnost bili su ključni da Muzički biennale Zagreb svoje jubilarno izdanje održi upravo onako kako zaslužuje - u proslavi!

"Publika svih godišta moći će uživati u MBZ-u na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu. Dijeljenjem na četiri dijela, odnosno bloka, nadamo se omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama usred pandemije i unatoč posljedicama potresa", istaknula je umjetnička ravnateljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Margareta Ferek-Petrić obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus-Petera Sattlera. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbu za kazalište i za jazz orkestre. Njezine kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta. Margareta Ferek-Petrić je na Muzičkom biennalu Zagreb dosad sudjelovala isključivo kao skladateljica.

Muzički biennale Zagreb poziva na radionice za skladatelje...
Muzički biennale Zagreb poziva na radionice za skladatelje...

U suradnji s vokalnim ansamblom Antiphonus nastala je Margaretina skladba “Silentium” koja je 2015. bila praizvedena u muzeju Mimara, dok je na festivalskom izdanju 2019. predstavila skladbu za trio Marsupilami “What happens to the hole when the cheese is gone” koja se, kao i mnoge njene druge skladbe, ističe znakovitim imenom.

Dobitnica je stipendija raznih ustanova i zaklada te brojnih nagrada među kojima je i nagrada grada Beča za glazbu te godišnja nagrada HDS-a “Boris Papandopulo”. Njezine skladbe naručuju brojni ugledni međunarodni ansambli, a skladateljica je česta gošća važnih međunarodnih festivala.

Ovogodišnji MBZ donijet će nam mnoštvo skladateljskih stilova i karaktera, kontrast generacija, starog i novog, tradicionalnog i suvremenog, upravo zahvaljujući umjetničkoj viziji Margarete Ferek-Petrić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac