Obavijesti

Show

Komentari 3

Marilyn bi slavila 97. rođendan: Udomili su je 11 puta, a za gole fotografije dobila je 50 dolara

Marilyn bi slavila 97. rođendan: Udomili su je 11 puta, a za gole fotografije dobila je 50 dolara
9

Bila je jedna od najvećih filmskih ikona svih vremena, a život su joj obilježile kontroverze i tragičan kraj, koji je i dalje veliki misterij...

VIDEO

Filmska ikona, diva zlatnog doba Hollywooda i seks simbol 20. stoljeća, glumica Marilyn Monroe, danas bi proslavila 97. rođendan. Život ove slavne glumice obilježio je tragičan kraj koji je i dalje jedan od najvećih misterija u Hollywoodu, tada joj je bilo 36 godina. Marilyn je rođena u Los Angelesu, a njezina joj je samohrana majka Gladys Baker nadjenula ime Norma Jeane

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Kim stigla na Met Galu u kultnoj Marilynkinoj haljini: 'Smršavila sam 7 kila da bih stala u nju' 01:17

Nažalost, tragičnost života ove glumice započela je još u djetinjstvu, kada je njezina majka oboljela od shizofrenije nakon čega je smještena u instituciju. Malena Norma Jean tada je zapala pod državnu skrb, pa je tako neko vrijeme živjela u sirotištu i udomiteljskim kućama. Bila je u čak 11 udomiteljskih obitelji. Kao tinejdžerica je živjela u domu obiteljske prijateljice Grace Goddard. Kada se Grace više nije mogla brinuti za nju, da bi izbjegla povratak u sirotište, tada još Norma Jean pristala je na udaju za susjeda Jamesa Doughertyja. James je bio policajac, vjenčali su se 1942. kada je glumica imala samo 16 godina, a njihov je brak trajao četiri godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njezina je karijera započela tijekom Drugog svjetskog rata, kada je njezin suprug bio u vojsci, a ona se zaposlila u tvornici municije. Tamo ju je primijetio fotograf David Conover i ponudio joj posao pin-up modela. Nakon toga je dobila nekoliko uloga u reklamama.  Snovi su joj se počeli ostvarivati kada je potpisala ugovor s studijem 20th Century Fox. Tada je promijenila ime u Marilyn Monroe. 

Marilyn Monroe, američka glumica, 1947. - 1975.

Tek par godina nakon što joj je popularnost krenula rasti, zahvaljujući ulogama u romantičnoj komediji 'Majmunska posla' i dramama 'Sukob u noći' i 'Ne moraš kucati', morala se suočiti sa svojim prvim skandalom. To je bilo otkriće njezinih golih fotografija, što je bilo izuzetno šokantno u konzervativnoj Americi 50-ih godina. Iako su je mogle uništiti, uspjela je iskoristiti tu priču u svoju korist te je interes za njezine filmove narastao. Otvoreno je progovorila o fotografijama i šalila se na vlastiti račun, što joj je zagarantiralo status moderne žene i ikone. Za svoje gole fotografije koje su krasile prvo izdanje Playboya dobila je 50 dolara. Toliko joj je platio fotograf. Pokojni Hugh Hefner je onda kupio fotografije za 500 dolara i stavio ju na naslovnicu magazina 1953. 

storyeditor/2022-03-28/PXL_HSYPXL_18757744.jpg

Iako se njezina uloga u 'Ne moraš kucati' smatrala ulogom života, gdje je pokazala kako je može glumiti mnogo više nego samo glupu plavušu, stereotipne uloge bile su komercijalno isplativije. S glavnom ulogom u filmu 'Niagara', kao i ulogama u 'Muškarci više vole plavuše' i 'Kako se udati za milijunaša' zacementirala je svoju poziciju seks simbola. Nije joj se sviđalo što su mislili kako može glumiti samo tupavu ljepoticu, ali kad je prvi put odbila ulogu stavljena je na neplaćenu suspenziju.

Marilyn Monroe je ime dobila po slavnoj zvijezdi mjuzikla
Marilyn Monroe je ime dobila po slavnoj zvijezdi mjuzikla

- Dopustila sam ljudima da se sami zavaravaju. Nisu se potrudili otkriti tko sam i što sam. Umjesto toga, izmislili bi za mene lik - komentirala je svojedobno glumica.

Marilyn Monroe, američka glumica, 1947. - 1975.

Drugi put udala se 1954. za popularnog sportaša Joea DiMaggia. Nažalost, njihov brak nije dugo trajao i završio je razvodom. Smatra se kako je DiMaggio bio veoma ljubomoran, a brak je trajao samo devet mjeseci. Nedugo kasnije, upoznala je scenarista Arthura Millera, s kojim se vjenčala 1956. Budući da je Miller bio potpuna suprotnost glamurozne Marilyn mnogi su ih smatrali nespojivima. Kritike na račun para pogoršale su se kada je Miller proglašen komunistom, zbog čega je FBI otvorio istragu o Milleru i Monroe. Tijekom tog turbulentnog vremena u njenom privatnom životu, Monroe je također doživjela nekoliko spontanih pobačaja. Međutim, njezina filmska karijera doživjela je do tad neviđen uspjeh, prvo s ulogom u 'Autobusnoj stanici', a zatim s 'Neki to vole vruće'.

210143075

U to se vrijeme njezino psihičko stanje pogoršalo te je razvijala ovisnost o tabletama i alkoholu. 

Dodatne kontroverze prouzročila je njezina pjesma na rođendanskoj proslavi predsjednika Johna F. Kennedyja 1962., svega nekoliko mjeseci prije njezine tragične smrti. Tom prilikom je bila odjevena u prozirnu usku haljinu s ušivenim dragim kamenčićima, u kojoj je izgledala gotovo golo. Iako nikad nije potvrđeno, smatra se da su glumica i predsjednik, koji je bio serijski preljubnik, imali aferu. Navodna afera i dalje je najveća kontroverza u životu ove glumice.

storyeditor/2022-05-03/img_2301285.jpg
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje