Obavijesti

Show

Komentari 1

Menzel je za Hrvatsku govorio da je to njegova druga zemlja

Menzel je za Hrvatsku govorio da je to njegova druga zemlja
6

Obožavao je komediju, a i u svakodnevnom životu bio je u društvu nenadmašni zabavljač. Kad bi vidio nekoga kako puši, oteo bi mu cigaretu i oponašao ga nasmijavajući cijelo društvo

VIDEO

Najdraži Jirka, zahvaljujem ti na svakom danu koji sam mogla provesti s tobom. Svaki je bio izvanredan. Zahvalna sam ti i na posljednje tri godine, koliko god teške bile. Bila mi je čast provesti s tobom dio života i pratiti te na tvom putu, napisala je Olga Menzel, supruga Jiřia Menzela na svom Facebook profilu u nedjelju navečer.

Dirljivim riječima oprostila se od supruga, 82-godišnjeg cijenjenog filmskog redatelja, koji je umro u subotu navečer u svom domu. Vijest o njegovoj smrti odmah je obišla zemaljsku kuglu jer je Menzel bio mnogima omiljeni glumac i redatelj čije je filmove i kazališne predstave obožavala publika ne samo u Europi, nego i cijelom svijetu. Već za svoj redateljski prvijenac 'Strogo kontrolirani vlakovi' dobio je 1967. godine Oscara.  

Žarko Bašić/Pixsell

Zdravstveni problemi jednog od najslavnijih čeških redatelja, počeli su u studenom 2017. godine. Olga Menzel pronašla ga je onesviještenog u stanu, nakon čega je završio u bolnici. Podvrgnut je teškom kirurškom zahvatu na mozgu zbog čega je neko vrijeme bio u induciranoj komi, a nakon toga se dugo oporavljao.  

Kako je tad objasnila njegova supruga, Jiří Menzel je obolio od meningokoka, a sumnjalo se da je razlog bio klima uređaj u avionu kojim je putovao iz Praga za Košice u istočnoj Slovačkoj, gdje je prije tri godine postavljao Verdijevu operu 'Falstaff'. 

- Liječnici su ga liječili jakim antibioticima ali dobio je i jaku upalu srednjeg uha - objasnila je tad Olga.

Nakon teške operacije nije više često izlazio u javnost, koristio je invalidska kolica i proveo je skoro godinu dana na rehabilitaciji prije nego je pušten na kućnu njegu. Trebala mu je i pomoć oko hrane, ali je zadržao bistar um i volio komunicirati s bližnjima, a dodatno su mu, osim supruge, optimizam vraćale i njihove dvije kćeri.  

Žarko Bašić/Pixsell

Nedugo prije no što je obolio odigrao je i ulogu u filmu 'Tumač' iz 2018. redatelja Martina Sulika, za što je dobio i niz nagrada, ali je umjesto njega, po njih dolazila njegova supruga.  

Oštroumni kritičar društvenih nepravdi u filmovima je uvijek tematizirao probleme običnih ljudi u teškim životnim okolnostima, ali nikad bez doze humora i s mnogo simpatija za obespravljene. 

Obožavao je komediju, a i u svakodnevnom životu bio je u društvu nenadmašni zabavljač. Kad bi vidio nekoga kako puši, oteo bi mu cigaretu i oponašao ga nasmijavajući cijelo društvo. Bio je poznat po svom nevjerojatnom šarmu i životnoj energiji, pa je tako sa 64 godine navukao na noge koturaljke i s njima jurio rodnim Pragom sve dok nije slomio bedrenu kost.  

Gajio je veliku ljubav prema Hrvatskoj u koju se vraćao četrdesetak godina i govorio da je to njegova druga domovina. Najprije je dolazio kao turist, a zatim i kao redatelj kazališnih predstava. Na Dubrovačkim ljetnim igrama postavio je 1982. godine 'Hamleta', a i kasnije je surađivao sa zagrebačkim Kazalištem 'Komedija'. HTV je prije desetak godina od njega naručio i dokumentarni film 'Moja Hrvatska' koji je snimao duž Jadranske obale i u njemu opisao Hrvatsku iz osobne perspektive. 

Nije se naljutio čak ni kad je 2009., snimajući dokumentarac dobio batine od vlasnika restorana i njegovog sina. Bila je to scena kakva bi se mogla vidjeti samo u njegovim komedijama, ali ovaj put nije bilo ništa režirano.

Preminuo je proslavljeni češki redatelj i oskarovac Jiří Menzel
Preminuo je proslavljeni češki redatelj i oskarovac Jiří Menzel

Dio Menzelove ekipe, nakratko je bio zaklonio reklamu za dubrovački restoran Garište, što je naljutilo vlasnike restorana. Iako se Jiři pokušao ispričati i objasniti bijesnim vlasnicima da je to nakratko zbog filma, oni su se obrušili na kamermana. Kad je supruga vlasnika udarila u objektiv, kamerman joj je uzvratio nogom u stražnjicu. Nakon toga izjurio je vlasnikov sin i udario Menzela. 

- Žao mi je što se to dogodilo baš u Hrvatskoj, koju toliko volim ali neću zvati policiju, rekao je Menzel nakon agresivnog ispada vlasnika restorana. 

Menzel je i sam imao izniman život. Rođen je u Pragu 23. 2. 1938. Njegov otac bio je poznati književnik i prevodilac koji je pisao knjige za djecu, a kasnije je surađivao s poznatim ilustratorom i animatorom Jiříjem Trnkom

Kao dijete, Menzel je odrastao u siromaštvu, ali je volio čitati. Bio je i izviđač, pa je rekao da je tako spoznao prave životne vrijednosti. S 15 godina upisao je tipografski tečaj, pa je naučio raditi na tiskarskom stroju. 

Počeo je i pisati, ali se s vremenom zainteresirao za kazalište u kojem je gledao sve što je bilo na repertoaru i počeo sanjati da ima vlastiti teatar. Nije primljen na kazališnu režiju, ali je zatim upisao slavni FAMU – prašku filmsku akademiju i studirao s još nekoliko danas cijenjenih čeških redatelja koji su stvorili češki novi val. 

Diplomirao je s filmom 'Umro nam je drug Foerester'. Neposredno nakon ruske okupacije tadašnje Čehoslovačke, Menzel je bio dovršio 'Ševe na žici', ali je film proglašen politički nepodobnim i zabranjen, a Menzel je morao čekati 20 godina i smjenu vlasti da bi publika napokon vidjela ovaj film. 

Briljantnu komediju 'Selo moje malo' snimio je 1985. i s njom također bio nominiran za Oscara. 

Osebujni redatelj bio je tvrdokorni neženja, pa se prvi i jedini put oženio tek u svojoj 66. godini za bivšu novinarku i filmsku producenticu Olgu koja je 40 godina mlađa od njega. U tom braku dobili su dvije djevojčice – Aničku (11) i Evičku (5). 

Iako su mnogi gledali poprijeko na taj brak i atraktivnu plavušu smatrali proračunatom zavodnicom, kasnije se pokazalo da je ona doista bila zaljubljena u ovog posebnog čovjeka. Postala je njegov najvažniji oslonac, naročito tijekom tri godine Menzelove teške bolesti, te uzdržavala cijelu obitelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu