Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Milijardu Kineza gledat će show s Ćirom, Rozgom i Lanom...

Ekipa emisije Tian Tian Xiang Shang (TTXS), što znači "Dobro uči i napreduj više svaki dan", proteklog je mjeseca u Dubrovniku i Zagrebu, snimala šaljive priloge o Hrvatskoj, ljudima, kulturi, hrani, glazbi

Mozaièna emisija o Hrvatskoj za milijardu kineskih gledatelja
Foto: Franka Gulin
26 komentara

Na snimanjima su im društvo pravili Miroslav Ćiro Blažević, Jelena Rozga, Ana Rucner i Maksim Mrvica, koji u Kini već odavno ima status zvijezde.

U gradu Changsha, koji ima oko 7,5 milijuna stanovnika, prije nekoliko dana obavljen je drugi krug snimanja epizode o Hrvatskoj pod nazivom "Croatian Rhapsody", što je naziv i Kinezima najomiljenije Mrvičine skladbe.

Snimanje je održano u studijima TV postaje Hunan TV-ja, a u mozaičnom programu su se, osim šibenskog pijaniste, pojavili hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović, vlasnik restorana "Stari Puntijar" Zlatko Puntijar s kćeri Mateom, obitelj Xiaoting Chen-Li, vlasnici "Azije", renomiranog kineskog restorana u Hrvatskoj, te pjevačica Lana Jurčević.

Mozaièna emisija o Hrvatskoj za milijardu kineskih gledatelja | Autor: Franka Gulin Foto: Franka Gulin

Glavna nagrada - putovanje u Hrvatsku

Troje natjecatelja borilo se za glavnu nagradu - putovanje u Hrvatsku, a konačna odluka donijeta je nakon što im je "pregledana prtljaga", odnosno jesu li se dobro pripremili za putovanje u naše krajeve i koliko dobro poznaju našu zemlju.

Ulogu glavnog suca igrao je veleposlanik Koharović, usput odgovarajući na brojna pitanja natjecatelja i voditelja, koji su što iscrpnije nastojali objasniti Hrvatsku Dalekom istoku. Kineze je osim viznog režima te (ne)izravnog leta, zanimalo i koliko dana godišnjeg odmora Hrvati koriste, koliko traje porodiljni dopust, je li Hrvatska sigurna, te koje su glavne razlike između dvaju zemalja, odnosno naroda.

Maksim Mrvica ih je u međuvremenu učio svirati svoje skladbe na klaviru, odgovarajući na brojna pitanja o vlastitom viđenju Kine, obzirom da u nju već 12 godina redovito dolazi, te je najpoznatiji hrvatski brend u tom dijelu svijeta.

Svoj prvi susret s Kinom nikako neće zaboraviti ni Lana Jurčević, koja je na snimanju proslavila rođendan pa su je domaćini počastili tortom i "rezancima za dugovječnost" - yi mian, koji se u mnogim dijelovima Kine služe za rođendane.

Mozaièna emisija o Hrvatskoj za milijardu kineskih gledatelja | Autor: Franka Gulin Foto: Franka Gulin

Pred kamerama kuhali hrvatske i kineske specijalitete

Na snimanju u srcu Kine nije nedostajalo ni tradicionalnih hrvatskih okusa, za što je bio zadužen Zlatko Puntijar koji se s kćerki Mateom na pozornici pojavio u tradicionalnoj nošnji, a pred kamerama je učio voditelje kako sabljom otvarati šampanjac i predstavio svoj primjerak najmanje kuharice na svijetu "Wiener Kochbuch" (dimenzijama 21 x 24 milimetra) koja je u Beču izdana 1905., a u njoj je 100 recepata na čak 130 stranica.

Najpoznatiji hrvatski Kinezi, obitelj Chen koja je svoj prvi zagrebački restoran otvorila početkom 90-ih, objasnili su kineskom gledateljstvu koja su kineska jela Hrvatima najdraža.

Tijekom snimanja pohvalili su se i čitavom fotogalerijom poznatih hrvatskih "faca", od političara do estradnih umjetnika, koje posjećuju njihov restoran.

Mozaièna emisija o Hrvatskoj za milijardu kineskih gledatelja | Autor: Franka Gulin Foto: Franka Gulin

"Hrvatska rapsodija" za milijardu gledatelja 15. prosinca

Ukupno 90 minuta showa na temu Hrvatske emitirat će se 15. prosinca, a trebalo bi ga gledati i do milijardu osoba, koliko ih općenito pokriva Hunan TV. No, broj gledatelja mogao bi se i povećati s obzirom da se emisiju može gledati i putem internetskih linkova i pratiti na društvenim mrežama.

Budući da njihov satelitski program redovito prate gledatelji u Makau, Hong Kongu i Tajvanu, kao i kineska dijaspora u Sjevernoj Americi, Japanu, Australiji i Europi, brojke bi mogle biti značajno više.

Hunan TV s radom je počela 1997. a trenutno je drugi najgledaniji kanal u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, odmah iza državnog giganta CCTV-ja i njegova prvog programa.

Središnja postaja pokrajine Hunan nalazi se u njezinom glavnom gradu Changshi, a zadnjih desetak godina usmjerila se na produkciju mozaičnih programa u kojima gostuju najveće kineske zvijezde.

Mozaièna emisija o Hrvatskoj za milijardu kineskih gledatelja | Autor: Franka Gulin Foto: Franka Gulin

Nakon emisije drastično raste broj kineskih turista

Iako su mladi njezina ciljana publika, TTXS se na humorističan način obraća svim uzrastima, a u zadnje vrijeme počela se otvarati prema regiji i svijetu. Osim pozivanja slavnih ličnosti iz Hong Konga, Makaa, Japana, Južne Koreje i s Tajvana na epizodna gostovanja, njezini voditelji počeli su raditi i tematske emisije o turizmu.

Turizam nije slučajno odabran kao ciljana tema s obzirom da su, uz brzorastuću platežnu moć i životni standard, Kinezi postali najveći turistički putnici na svjetskoj razini.

Nova kineska srednja klasa, koja se teško može usporediti s bilo kojom drugom na svijetu, potrošila je tako lani tijekom svojih inozemnih putovanja 261 milijardu američkih dolara.

Mozaièna emisija o Hrvatskoj za milijardu kineskih gledatelja | Autor: Franka Gulin Foto: Franka Gulin

Neke od zemalja koje su već na svojem terenu, a potom i u Kini snimale TTXS, poput Češke i Danske, zabilježile su u mjesecima nakon emitiranja ubrzan porast broja turista s Dalekog istoka, a time i veću zaradu.

Danci su 2014. snimili čak dvije emisije, a u drugoj je sudjelovao i sam princ Frederik, koji je biciklirao Kopenhagenom zajedno s voditeljima emisije.

Show ima četiri voditelja, a svo četvero uživa status megazvijezda u Kini.

Naši partneri pišu
Message